Decoctum

(lat.) a. m. főzet; a növényi részeknek vizzel való forralása utján kapott folyadék. A gyógyszertárakban a D.-okat ugy készítik, hogy az összeaprított növényi részeket vizzel fél óra tartamáig forralják, azután vászonon átszürik és leülepítés, esetleg filtrálással egészen tisztává teszik, néha tojás fehérjével is derítik a D.-okat (clarificatio). A D. készítésekor a viz a nem illó és vizben oldható alkotó részeket feloldja. Több növényi rész D.-át (digitalisz levél, ipekakuanha gyökér stb.) gyakran gyógyszerül rendelik. A magyar gyógyszerkönyvben hivatalos D. Zitmanni fortius (Zitmann erősebb főzete) következőképen készül: Szárcsa gyökeret előbb vizzel 24 óráig áztatnak és azután az egészet forralják, mig a viz 2/3-a elpárolgott. Főzés közben a folyadékba vászonzacskóra kötve cukor, timsó, kolomel és cinóberpor elegyét teszik. A főzés vége felé szétázott ánizst és köményt, továbbá szennalevelet és édesgyökeret tesznek hozzá. E D. sárgabarna átlátszó folyadék, melyet bujakóros megbetegedéseknél gyakran rendelnek. A D. Zitmanni mitius (Zit. gyengébb főzete) ugy készül, hogy az erősebb főzet elkészülte után megmaradó elegyet és kevesebb friss szárcsagyökeret vizzel ujból hosszabb időn át főznek, végül citromhéjat, fahéjat, kárdámom-magvakat és édesgyökeret is elegyítenek a folyadékba; a maradékot kisajtolván, a folyadékot gyapjuszöveten megszürik.

Decoctum lignorum

(Bochet simple), gyógykészítmény, melyet (különösen régebben) tüdőbajok és bujakórság ellen adtak. A szer szarszaparilla és kinagyökérnek, guaják és szasszafrász fának (10-10 gm.), szamóca füvének (20 gm.) egy liter meleg vizben való áztatása által állítható elő. Különben más összeállításokban is rendelték orvosok. Ma már alig használja valaki. Ilyen forma gyógyszerkészítmény manapság a méghiv. Decoctum Zittmanni. L. még Bojtorján.

Decolletage

(franc., ejtsd: dekolltázs), Franciaországból került női ruhaviselet (leginkább estélyeken), midőn a nyak, váll és mell többé-kevésbbé szabadon (néha tulságos szabadon) van bemutatva.

Décoloration

(franc. ejtsd: dekoloraszjon) a. m. megfakulás, szinhagyás, a szinek elhomályosodása.

Decompositio

(lat.) a. m. felbomlás.

Decompositum

(lat. szó: de és compositum). Rendesen az összetett szókból való uj összetételt nevezik igy, p. kőedény-gyár, lábujj-hegy, gyászistentisztelet (nem gyászisteni tisztelet, mint némelyek irják).

Décompte

(fr. ejtsd: dekönt) a. m. leszámolás különösen a bizományosokkal az eladott árukról, ezenfelül a hiány valamely áru szállítmányánál.

De constituta pecunia actio

vagy actio constituae pecuniae (lat.), a római jogban a constitutumból. Különös igéret már létező vagy még csak várható adósság megfizetésére - származó kereset.

Décor

(franc. ejtsd: dékor) általán diszítmény, különösen az agyag- és az üvegtárgyakra alkalmazott festés és aranyozás.

Decoratio

(lat.) a. m. diszítés, diszítmény; továbbá: érdemrend és ennek adományozása. Decorum, disz, tisztesség, illem.


Kezdőlap

˙