Donax

Lin. (állat). A szifóval birók (Siphonida) rendjén és az öböllel ellátott köpenybenyomatu (Sinupalliata) kagylók csoportján belül a Donacidae Desh. családjába tartozó kagylónem. Az eocen kortól, tehát a harmadkor elejétől kezdve napjainkig élnek. Mintegy 12-15 kövült és 100 élő faja ismeretes. A D. Lucida Eichw. csakis a szármát korban élt, tehát a szármát-korbeli üledékekre igen jellemző vezérkövület.

Don Benito

város Badajoz spanyol tartományban a Guadiana balpartján emelkedő dombon, vasut mellett, (1886) 16287 lak., akik kitünő gyümölcsöt, főzeléket és dinnyét termesztenek. A XVI. században alapított város mellett 1809 márc. 19. a franciák a spanyol hadakon győzedelmeskedtek.

Don Carlos

1. Carlos.

Doncaster

(ejtsd: donkesztr), város West-Ridingban, York angol grófságban, a Don mellett, 7 vasuti vonal találkozásánál, (1891) 25936 lak., jelentékeny fonó- és szövő-gyárakkal, lokomotiv- és vasuti- kocsi gyártással és igen élénk buzakereskedéssel. Az 1703. alapított szeptemberi lóversenyek ez időre még most is igen sok embert vonzanak falai közé.

Donchery

(ejtsd: donseri), város Ardennes francia départementban, 5 km.-nyire Sedantól, a Maas és vasut mellet, (1891) 1921 lak., üllőkészítéssel, gyapjufonással és posztószövéssel. Egykoron meg volt erősítve és falai most is állanak. A mellette levő kastélyban találkozott sedani győzelme után Vilmos porosz király foglyával, III. Napoleonnal.

Doncs

1. az Aba nembeli Bodon fia. Testvéreivel együtt Trencséni Csák Máté hivei közé tartozott s ezért 1323. elvesztette jószágait, melyeket Róbert Károly a Bodonfiak többi elkobzott birtokaival együtt az Ákos nembeli Mikes bánnak és az Aba nembeli Kompolti Imrének ajándékozott.

2. D., Tamás fia, Simon ispán unokája a Berta nemzetségből. Élt a XIII. sz. utolsó tizedében s a XIV. sz. elsőharmadában. Testvérével, Lászlóval, s unokatestvéreivel együtt Róbert Károly hivei közé tartozott s ezért már 1321. megkapták a hütlen Petenye fia Péter, s később Pongrác és Miklós elkobzott zemplénmegyei birtokait. Utoljára 1329. említtetik.

Donders

Ferenc Kornél, holland életbuvár és szemész, szül. Tilburgban 1818., megh. Utrechtben 1889 márc. 24. Doktorrá avatása után mint «Lector anatoumiae et physiologiae» az utrechti katonaorvosi iskolában működött 1848-ig, amikor az utrechti orvosi egyetemre hivták meg ugyanezen tárgyak rendkivüli tanárának. Már ezen állásában is magára vonta a figyelmet a szem fiziologiáját és kórtanát tárgyaló cikkeivel, de nagyobb működést ez irányban csak rendes tanárrá való kineveztetése után (1852) fejtett ki. 1862. Schröder Van der Kolk halálával megüresedvén a fiziologiának rendes tanszéke, erre D.-t nevezték ki, hol a 3 évvel később berendezett fiziologiai laboratoriumban folytatta hasznos működését. A szemészeti fiziologia terén korszakalkotó nevet hagyott hátra az alkalmazkodási, a fénytörési rendellenességek stb. leirásával. Nagyobb művei: Physiologie des Menschen; Astigmadisme en cilindrische glazen; Refractionsanomalien, oorzaken van strabismus; The anomalies of refraction and accomodation; De l’action des mydriatiques et des myotiques; Ueber Farbensysteme. stb.

Dondo

város Angola afrikai portugall gyarmatban a Kuanza és Mukoszo összefolyásánál mintegy 3000 lak. A Loandából felfelé menő gőzhajók végső állomása és számos karavánut csomópontja; jelentékeny kereskedelme van különösen kávéval, azonkivül gummival. Egészségtelen, forró klimájánál fogva a Kongó poklának, Angola sütőkemencéjének és a pestis fészkének nevezik.

Don Dongó

Várady Antal irói álneve.

Dondra

v. Dondera, Cejlon-sziget D-i végső sziklás hegyfoka, amelyet homokos földnyelv köt a szárazhoz. Rég idők óta mindig szent helye volt a hinduknak és egykoron itt állott a hires Dondera, vagy mint Ptolemaiosz ismeri, Dagana luna sacra nevü város, amelyben óriási templomban ember nagyságu arany bálványszobor állott és ezt több ezer bramin szolgálta és 500 bajadér táncolta körül naponkint. A várost és a sz. templomot 1587. a portugallok dulták fel; romjai maig is láthatók. D-n ma egy Sziva-templom áll.


Kezdőlap

˙