Duft.

bogarak neveinél Duftschmidt Gáspár osztrák entomologus nevének rövidítése; (szül. 1767 nov. 19., megh. 1821 dec. 17). Munkája: Fauna austriaca (Linz és Lipcse 1812-25).

Dufton

(ejtsd: döfftn) Henrik, mint kereskedő élt Egyiptomban. 1862-63. Szennaron át Abessziniába utazott, egyideig Lejeannal együtt járt, azután Masszauán át tért vissza. A Tódor király elleni angol hadjárat bevégezte után 1868-ban a visszavonuláskor egy csetepatéban elesett. Első utazásáról szóló műve: Narrative of a journay through Abyssinia in 1862-63 (1867).

Dufwa

Rezső, osztrák-magyar ellentengernagy, szül. Karlskronában Svédországban 1818., megh. Laibachban 1881. A svéd hadi-tangerészetben mint hadnagy szolgálván, 1849. év dec. havában lépett az osztrák hadi szolgálatba, hol ideiglenes sorhajóhadnagynak nevezték ki. 1851. tényleges sorhajóhadnagynak nevezték ki. 1851. tényleges sorhajóhadnagy, 1855. korvettkapitány, 1861-ben már sorhajókjapitány lett, s mint ilyen a Novara hajót vezényelte, mely fregát Mexikóba küldetett avégből, hogy a szerencsétlenül járt Miksa mexikói császár hulláját Európába hozza. 1870-ben ellentengernaggyá neveztetvén ki, nyugalomba lépett.

Dug.

az állatok latin neve után a Dugés Ant. francia zoologus nevének rövidítése, aki 1797-1838-ig élt Montpellierben és főleg a Pókok, Atkák és Békák tanulmányozásával foglalkozott.

Duga

a rekesztő halászatnak egy neme. Abban áll, hogy a patakból kiindulva egy hosszu mellékárkot ásnak a halászok, mely ismét az anyamederbe szájadzik. A mellékárok megásásánál az anyamederből kivezető részen gátat hagynak, nehogy a viz a mellékárokba tóduljon, mielőtt ez teljesen elkészült volna. Ha a mellékárok kész, akkor az anyamedret kövekből s gyepből készített gáttal elzárják: eldugják, mire a viz a mellékárokba folyik. Ezáltal az anyamederben a viz megapad s az itt levő halak könnyek kihalásztatnak. A halászás után ismét a mellékárok záratik el, s a patak vize megint rendes medrében folyik mindaddig, mig 3-4 hét mulva ismétlik az eljárást. Különösen a székelység halászik ily módon, pisztrángra. V. ö. Herman O.: A magyar halászat könyve.

Dugacsolás

(németül kalfatern, ol. calafatare, ang. to kalk, caulk), folyamhajósok szerint dugarozás, a hajók bókonyok, gerendák, palánkok eresztékeinek kátrányos kóccal betömése és szurokkal beöntése. A kócnak betömésére egy vésőalaku eszköz, a dugacsoló vas szolgál, mellyel a gyengén összesodrott kócot fakalapács (dugacsoló sulyok) segélyével az eresztékbe verik. Nagyobb tengeri kikötőkben, kiváltképen oly helyeken, hol hadihajók építtetnek, a D.-t külön munkások végezik (dugacsolók), azonban minden hajóácsnak is érteni kell e munkához.

Duga resa

község Horvát-Szlavonországban, Zágráb vmegye károlyvárosi j.-ban, (1891) 1219 horvát-szerb lak., vasuti állomás, posta- és táviróhivatal, postatakarékpénztár. D.-ban jelentékeny pamutfonó- és szövőgyár van, mely több száz munkást foglalkoztat.

Dugarozás

l. Dugacsolás.

Dugáru

a vám s más illeték megfizetésének kikerülésével becsempészett vagy becsempészni megkisérlett áru. L. Csempészet.

Dugasz

(bány.), a tógátnál egy kupalaku fa darab, mellyel a tó kifolyó csatornáját elzárni szokták. A D. nyele fölnyulik a gát koronájáig és ott csavarral vagy emelő ruddal mozgathtó föl- v. lefelé. L. Tógát.


Kezdőlap

˙