Duo

l. Duetto.

Duodecima

zenei hangköz 12 diatonikus hanglépcsővel, p. g-d.

Duodecimális

(lat.) a. m. tizenkettes. - D. mértékrendszer v. beosztás az olyan, melynél a magasabb egység tizenkét alacsonyabb egységre van beosztva. P. a láb = 12 hüvelyk, a hüvelyk = 12 vonal. - D. vagy dodekadikus számrendszer az olyna, melynek alapszáma 12 (egy tucat) ugy mint a közönségesnek 10. E rendszerben a szokásos 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 számjegyeken kivül még a tiz és tizenegy jelölésére is külön jegy kellene s csak tizenkettő volna az első kétjegyü szám. E rendszerben p. 23 két tucatot és 3 darabot, tehát huszonhetet jelentene. A német nyelvnek legalább a jegyek felsorolására meg van a szükséges szókincse.

Duodecimole

olyan zöngecsoport, mely az egész hangjegynek [ÁBRA] rendes nyolc nyolcad [ÁBRA] a félhangjegynek [ÁBRA] rendes nyolc tizenhatod [ÁBRA], a negyedhangjegynek [ÁBRA] rendes nyolc harmincketted [ÁBRA] s a nyolcad hangjegynek [ÁBRA] rendes nyolc hatvannegyed [ÁBRA] értékét rendetlen tizenkét 8-ad, tizenkét 16-od, tizenkét 32-ed s tizenkét 64-ed zöngecsoportokban tünteti fel. Az ily rendetlen elosztásu zöngecsoportok igen gyakoriak a zenei ritmusoknál s ép azért mindig megjelölendők az illető számokkal. A D. megjelölése - mint minden más rendetlen zöngecsoporté is - fölébe tett ívvel s számmal történik, u. m. [ÁBRA] jelzésül, hogy az ily csoport ugyanannyi időérték alatt játszandó vagy éneklendő, mint a rendes csoportok.

Duodecim tabulae

(lat.). A rómaiak tizenkét táblás törvénye.

Duodenum

l. Bél.

Duodez

(a lat. duodecimból), l. Tizenkettedrét.

Duodi

(franc., ejtsd: düodi), a francia forradalmi naptárban a dekadenok második napja.

Duodrama

a. m. kétszemélyü dráma.

Duolo

(ol.) a. m. fájdalom; az ebből alkotott zeneelőadási műszó: con d., a. m. fájdalmasan; szomoru kedélyállapotnak megfelelő előadást igényel.


Kezdőlap

˙