Eguisheim

Elzászban a Voges-hegység alján Colmar várostól nem messze fekvő falu, ahol 1866-ban Taudel dr. bolygatatlan agyagrétegben mammutcsontokkal együtt, egy emberi koponyának töredékeit találta. E koponya az ősi tipust mutatja: hosszukás, lapos, homloka feltünően lapos, szemöldökívei erősen kiállók. A colmari muzeumban őriztetik.

Égvény

l. Alkáli.

Egy

min szám = 1; a zenében többféle jelentősége van: a) a zeneelméletben az Elsődöt (Prime) jelenti; b) a Plifoniában a legfelső szólamot; c) hegedüre irt zeneművekben valamely hangjegy felett a mutató-, zongorára irt zeneművekben pedig a hüvelykujjat jelenti, d) orgona-művekben (a pedállal szemben) a láb nagy ujját. Kivételt képez ez alul az angol ujj-jelzés a zongorán, mely 1 alatt a mutatóujjat érti, mig a hüvelykujjat vagy x-el vagy egy nullával szokta jelezni; e) valamely zene-rész utolsó taktusánál, melyet ismételni kell, az első izben játszandó utolsó taktust jelenti.

Egyadórendszer

Többször merült fel az eszme, hogy a bonyolult adórendszer helyébe oly rendszer lépjen, mely egyetlenegy adó segítségével gondoskodik a közszükségletek fedezéséről. Az eszmével már a XVI. sz.-ban találkozunk; későbben Vaiban és Boisguillebert voltak kiváló képviselői. Leghatározottabban találjuk azonban szövegezve a fizioratáknál, kik az E. eszméjéhez azon alapfelfogásukból jutottak el, hogy a nemzeti jövedelemnek csak egy forrása van: a föld, tehát az adó is csak egy lehet: földadó. Az E. csak igen egyszerü viszonyok között és ott lehet helyén, hol az állam szükségletei igen csekélyek; ahol ellenben a közviszonyok fejlettebbek, bonyolultabbak, az állami szükségletek jelentékenyebbek, a jövedelmei források sokfélék, ott az E. elégtelen és igazságtalan lesz; elégtelen, mert nem képes az összes jövedelmi forrásokat megragadni, igazságtalan, mert nem képes a viszonyok tarkaságához alkalmazkodni. Az E. ugyanezen okokból az adóügy egy sarkalatos elvét, az általánosság elvét is fogja sérteni, mert nem képes az összes adóforrásokat megragadni. Igen erélyesen nyilatkoztak az E. ellen John Stuart Mill, Prodhon, s általában az irók legnagyobb része; gyakorlati államférfiak közül: Thiers, Disraeli, Gladstone stb.

Egyágu hiperboloid

l. Másodrendü felület.

Egyanyások

v. egytermősek (növ., monogynus), olyan növények, melyeknek virágában csak egy termő és bibeszár van. Linné rendszerében az I-XIII. sereg első rendje.

Egybefordítás

(németül das Beidrehen, ol. metere in panna, ang. to heave to) a hajósok nyelvén az a vitorla-manöver, melynek célja a kifeszített vitorlákkal haladó hajónak megállítása és lehetőleg egy helyben tartása, a horgonynak kivetése nélkül. Ennek eszközlésére a vitorlákat ugy kell állítani (fékezni), hogy egyik része előre, a másik része pedig szembe (hátra) hordjon, midőn a szélnek két ellentétes hatása egymást megemésztvén, a hajó sem előre, sem hátra nem megyen, oldalt azonban a szélenyhe felé kevéssé mindig letereltetik. Minél több vitorla van kifeszítve, annál nagyobb a letereltetés és ez okból az E. manövere előtt az alsó vitorlákat (törzsvitorlákat) mindig bevonják, a felső (felsudár) vitorláknak ejtőit pedig futni engedik ugy, hogy az élvitorlákon kivül csak a derék- és sudárvitorlák működnek.

Egycsülküek

v. egypatások (állat), Solidungula v. Solipoda, a csülkös emlősök (Ungulata), egyik csoportja, melyet régebben az emlősök külön rendének tekintettek; ujabb rendszerezők, Owen-t követve, L. alatt a páratlancsülküeknek (Perissodactyla) csupán egyik családját értik, amelyet, minthogy e családba csupán a ló (Equus) - nem tartozik, a lófélék (Equidae) családjának is neveznek. Az E. lábain csak egyetlen uj, mely a középső ujjnak felel meg, van teljesen kifejlődve s ennek utolsó perce patával van borítva. Fejök a hosszu állkapcsoknak megfelelőleg meg van nyulva; fogazatuk: i. 3/3 C. 1/1, m. 7/7; metszőfogaik kissé hajlott vésőalakuak, rágólapjukon tojásdad mélyedéssel; szemfogaik kicsinyek, elsatnyultak s gyakran, főleg a kancáknál egészen hiányoznak; zápfogaik n égyoldalu hasábalakuak; széles koronájuk tekervényes zománcredőkkel; az E. családjába egyetlen nem a ló (Equus) - nem tartozik, melynek fajai az ó világban honosak, l. Ló.

Egyed

kisközség Sopron vmegye csornai j.-ban, (1891) 982 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. 1831. itt találtatott (Festetich Vince gróf jószágán) az a nevezetes, isis tiszteletére szolgáló áldozó ibrik, mely egyéb régiségekkel arról tanuskodik, hogy E. vidékén az ókorban Isis tiszteletére templom állott. Az ibrik jelenleg a nemzeti muzeumban van. V. ö. W. Jankowich Miklós. Az E.-en találtatott ékesmívről, Isis egyptombeli tiszteletére szolgáló valóságos ibrik (A magy. tud. társ. évk. I. köt. 1833).

Egyed

sz. (lat. Aegidius), szül. Athenben 641 körül, megh. 700 körül. Szülei elhaltával örökségét a szegények között osztotta szét, magának csak annyit tartott meg, hogy Franciaországba eljuthasson. Ide érkezvén a Rhone folyam torkolata melletti pusztában kis sátort készített magának és imával, elmélkedéssel és szentirás-olvasással törekedett a ker. tökéletesség elérésére. Itteni tartózkodása csakhamar ismeretessé, szentségének hire elterjedté lőn. Később sz. Benedek szabályai szerint szerzetházat alapított, melynek apátja lett. Reliquiáit Toulouseban őrzik.


Kezdőlap

˙