Ejtő

(ném. Fall, ol. Ghindazzo, ang. Halliard), kötél, mely a vitorlafának és ezzel együtt a vitorlának felhuzására vagy lebocsátására szolgál. Megfelelőleg annak, hogy az E. melyik árbocon, melyik vitorlafának a kezelésére használtatik, történik az elnevezése is. P. előderék E., fősudár E., keresztfelsudár E. A törzsvitorlafának nincsenek E.-i, hanem csak aggató láncai, amelyeken függnek.

Ejtő elemzés

(koh.). Ha az ásványnak többféle alkotó részét meg akarjuk határozni, mindenek előtt feloldjuk az oldható részeket és azután az oldatból különféle reagensekkel egyenként ejtjük ki és határozzuk meg az alkotó részeket.

Ejtő-ernyő

olyan ernyőszerü készülék, mellyel léghajóból nagy magasságból is mérsékelt sebességgel ereszkedhetni le. Alkalmazása a levegő ellenállásán alapszik, mely annál nagyobb, mennél nagyobb az E. felülete és mennél nagyobb az esés sebessége. Ily módon a gyorsuló mozgás mérsékelt sebességü egyenletes mozgássá válik. Hasonló szerkezet van a röppentyük világító golyóin, hogy esésök lassíttassék. Egyes összetett virágok termésén is van olyan ernyőszerü bokréta, mely azt eszközli, hogy a szél által felkapott mag messzire szálljon a levegőben.

Ejtő gép

l. Atwood-féle gép.

Ejtő lépcső

(ném. Fallreepstreppe, ol. Scala di barcarizzo, ang. Accomodation ladder), a hajó oldalán lévő lépcső, amelyen a csónakból a hajóra, illetve a felső fedélzetre lehet jutni. E.-k eredetileg egy lánc vagy kötél, a lépcső-ejtő által felhuzhatók v. lebocsáthatók voltak, innen a neve is. Hadihajókon a jobbfélen levő E. csak a hajótörzshöz tartozó vagy rangban álló személyek által használható, mig a balfél E.-je a legénységé. Az E.-nél fogadják a hajóra jövő rangos személyeket és ott történik a tiszteletadás is azáltal, hogy az érkezőnek rangjához mérten 2, 4, 6, 8 legényt és egy altisztet állítanak a lépcsőhöz (éjjel mindegyik egy lámpát tart), mely utóbbi az altiszti sippal egy tiszteletfüttyöt ád.

Ejtő olvasztás

(koh.), az olvasztásnak egy neme, midőn a megolvadt fémvegyületekből, rendesen kéneskövekből, valamely ejtőszer hozzáadásával az egyik alkotó fémet elkülönítjük. Igy p. az ólmot igen könnyen ki lehet ejteni fémesköveiből, ha vasat adunk hozzá, melynek nagyobb rokonsága van a kénhez, mint az ólomnak.

Ejtő viz

(bány.), az a rézgálictartalmu viz, mely a bányában önmagától képződik és melyből a rezet vassal ki lehet ejteni.

Ejub

a Sztambulhoz tartozó Aranyszarvnak egyik külvárosa. Nevét egy hasonló nevü mohammedán szenttől vette, aki Konstantinápoly meghódításánál szerepelt. Egyike azoknak a szent helyeknek, ahol más vallásut nem tür meg a török. Igy p. a dsámijába más hitü ember be nem léphet. Hires még ez a dsámi arról is, hogy a trónfoglaló szultánok ide jönnek el, hogy a próféta kardjával körülövezzék magukat. Hires továbbá az ejubi nagy temető, hegyen elterülő nagy cipruserdőség közepette. A tehetősebb jámbor müszülmánok itt temettetik el magukat, és e temető nagy ékességeit képezik a márványba faragott és diszes feliratokkal ellátott sirkövek. E. magaslatáról a legszebb kilátások egyike nyilik Sztambulra.

Ejuratio

(lat.) a. m. esküvel való megtagadás, esküvel való igéret, hogy valamely dologtól eláll.

Ejusdem

(lat.), idem-nek genitivusza, a. m. ugyanazé, ugyanannak; p. E. anni, ugyanannak az évnek; E. mensis, ugyanannak a hónapnak.


Kezdőlap

˙