Elitron

(gör.) a. m. burok, hüvely; ujabban a nőgyógyászatban néhány műszó képezésére használták föl a női hüvely (vagina) értelmében az állattanban általában a rovarok bőrnemü, megkeményedett első szárnypárja, különösen pedig a bogaraké s miután ez a hártyás második szárnypárt mindig vagy legalább is legtöbbnyire elfödi, magyarul Szárnyfedő. L. Bogarak s Szárnyfedő.

Elivagar

az északi mitologiában az a tizenkét ősvilágbeli jégfolyam, melyekből a legelső képződmények állottak elő. E folyamok a Hvergelmir zajgó hullámu kutjából fakadnak és folyásuk közben jéggé fagynak. Ez a jég rétegesen egymásra halmozódik, aztán Muspellheimból kiszálló tüzes szikrák érintkeznek vele, minek következtében az első élő lény, Ymir óriás jön létre. Az E. a tavasszal olvadó jéghegyek képe.

Elixir

az alkémia szótárából származó elnevezése bizonyos gyógyító szereknek, melyek növénykivonatok oldatából készülnek. - E. ad longam vitam, a. m. életelixir, életital; hajdan használatos növényi részekből és aloéből készült tinktura, melyet különösen gyönge emésztésü, elöregedett s székszorulásban szenvedő embereknek adtak. Ma az összetett aloe-tinktura, (Tinet, aloes composita) helyettesíti, mely barnavörös szinü és 9 rész aloéból és egy-egy r. tarcsgyökérből, rebarbarából, zedoariából, sáfrányból készül. - E. acidum Halleri, l. Hallersav.

Elizabeth

(ejtsd: ilisszebeth), 1. County Virginia észak-amerikai államban, 130 négyszögkilométer területtel, 9400 lak., Hampton Székhellyel. - 2. Fővárosa Union countynak New-Yersey É.-amerikai államban, 8 km.-nyire Newarktól, az E. patak mellett, 4 km.-nyire a Staten-Island-sundba való torkolásától, több vasut mellett, (1890) 37764 lak., vas- és szénkereskedéssel. Az E. patak torkolatába 300, a városig 50 t. tartalmu hajók evezhetnek föl. Iparágai ugyanazok, mint a new-yorki. Az 1665. alapított város sok ideig New-Jersey fővárosa volt. - 3. L. Port-Elizabeth.

Elizabeth city

(ejtsd: ilisszebet szitti), város É.-Karolina É.-amerikai államban, Pasquotank county székhelye, 20 km.-nyire az Albemarle-sundtól, (1890) 3251 lak., igen élénk fakereskedéssel.

Elizeus

(héb. Elisá), Illés prófétának követője, aki ennek halála után folytatta az Izraelországban feniciai befolyás alatt uralkodó Báál-kultusz ellen való küzdelmet. E küzdelem folytán találta szükségesnek, hogy az Omridák uralkodóházával szemben Jéhut, Nimsinek fiát kenje fel királynak, aki azután az Omridák sarjadékait kegyetlenül kipusztította. Samáriában lakott. Meghalt Jóásnak, Izraelország királyának idejében.

Elizia

(gör.), villámsujtott helyek, melyeket szentnek tekintettek. L. Bidental.

Elizió

latin nyelvtani műszó, tkp. a. m. kilökés. Igy nevezik különösen a magánhangó kihagyását, ha közvetetlen utána is magánhangó következik, p.l. gazdasszony e. h. gazdaasszony; ifjasszony e. h. ifjuasszony; az inget is odaadja stb. (Brassai Sámuel «Az elizió mythosa» c. cikkében, Philologiai Közlöny 1893. tagadja az E. szükségét, s azt vitatja, hogy a római versirók ilyenkor is kiejtették, csakhogy a következő hanggal egyszótagba vonva ejtették a magánhangzót:

[ÁBRA]

A XVIII. sz. végén s a XIX. elején magyar versiróink is alkalmazták a latin E. szabályát, de ezáltal ellenkezésbe jutottak a magyar nyelvszokással, mely csak bizonyos kifejezésekben alkalmazza. P.

És h(a) eny | hülsz szé | ped neve | zengé | sére so | hajtsad. (Kazinczy).

Eljárás

bünügyekben. l. Előkészítő eljárás. - Eljárási költségek. l. Bünügyi költségek.

Eljárási törvények

a hatóságok előtti eljárást szabályozó törvények. A biróságok előtti eljárást illetőleg különösen megkülönböztethetjük a polgári és a bünvádi eljárást; az elsőnél aszerint, amint peres vagy perenkivüli eljárásra vonatkozik; peres és perenkivüli eljárást, a polg. jognak egyes területei szerint, a közönséges polgári a kereskedelmi, a váltó-, a csődeljárást, eljárást urbéri, telekkönyvi ügyekben. Az eljárásnak valamely különösen fontos része is néha önálló szabályozásnak képezi tárgyát, igy p. a végrehajtási eljárást az 1881. évi LX. t.-c. szabályozza.


Kezdőlap

˙