Élvezmények

a földbirtokos részéről saját személyes használatára fentartott birtokrészek (parkok, vadaskertek), épületek, felszerelések (hintók, lovak stb.), valamint a saját céljaira kikötött termények (tüzifa, bor, tej stb.); az ezen É. által okozott költségek a birtok jövedelmét érintvén, a jövedelem megállapításánál ez a költség a tiszti kezelés alatt álló birtokoknál a tiszta jövedelemhez hozzászámítandó, ellenben bérben álló birtokoknál a haszonbér-összeg az É. értékével csekélyebb lesz.

Elvin

valószinüleg a Becse-Gregor-nemzetség tagja, 1189. a váradi püspöki széken Vata utódja. 1191. kezére járt a III. Cölestin pápától I. László magyar király szentté avattatása ügyében Váradra küldött bibornoknak s a többi hittudósnak. A szenttényilvánítás megtörténvén, 1192 febr. 2-ától nagy egyházi ünnepségek szinhelye lett Várad. A király testét a Dénes szobrásztól készített nagyszerü uj koporsóba tették át, fejét pedig ezüst ereklyetartóba helyezték. Az E. vallásosságát a műértékét egyaránt bizonyító szent emlékek körül azután egész mondakör képződött; s ez időtől fogva a székesfehérvári koronáztatás után minden uj király elzarándokolt szent László sirjához. Imre király 1198. E. kértére nemcsak eddigi javaiban erősítette meg a váradi püspökséget, hanem ujabb jószágokkal is gazdagította; a következő évben azonban a király már fölségsértés, a káptalan pedig simonia miatt vádolta be a püspököt a pápánál. A pör végét E. nem érte meg; 1200-on tul többé sehol sem találjuk nevét az élők közt. V. ö. Bunyitay, A váradi püspükség, I.

Elvirai zsinat

valószinüleg 306. Granada egyik külvárosában tartatott, a spanyol püspökök majdnem teljes számu megjelenésével. A zisnat tárgya tulnyomólag fegyelmi, és azon idők- és állapotokra (a zsidók nagy hatalma Spanyolországban, a Diocletian-féle üldözés) jellemző. A házasságra és a papi nőtlenségre vonatkozó rendeletek kiváló jelentőséggel birnak (Hefele, Cone, Gesch. 2. kiad. I. 148. köv.).

Elvirítás

(növ. apanthesis, defloratio), a virágnak az a változása, a mely elporzás ill. termékenyülés után köszönt be, midőn a virág részei céljokat teljesítvén, hervadni kezdenek, s lehullanak, kivéve a fejlődő gyümölcsöt a védő szerveivel.

Élvitorlák

(ném. Schralsegel, ol. vele auriche, ang. fore-and-aft sails), azon vitorlák, melyek a hajó hossztengelyének irányában feszíttetnek ki és ennek folytán a szelet sokkal élesebben fogják, mint a keresztvitorlák. Az É.-hoz tartoznak az orrmányvitorlák, tarcsvitorlák és az ágvitorlák. L. Vitorlázat.

Elvonás

A nyulvujítás idejében a szóképzésnek kedvelt módja volt a hirhedt gyökelvonás. Abból a föltevésből indulva ki, hogy ami a szó végén van, az mindenkor képző, hogy tehát ennek elhagyásával igen könnyü megtalálni a szónak gyökerét: ezt a gyökeret minden hosszabb szóból elvonták és uj életre keltették. Igy lett a dicsőség-ből dics, az üresség-ből űr, az ingerlés-ből inger, az indítás-ból ind (aztán ind-ok), a rajzolás-ból rajz, a tévedés-ből, tév, stb. stb. Leghiresebb ilyen nyelvujító volt «Helmeczi, ki a szókat elmetszi». Természetes, hogy ezekben az okoskodásokban igen sok volt a tévedés; p. a rajzol ige nem a föltételezett rajz főnévből lett, hanem a német reissen igéből, a cégér nem valami ősrégi cég-ből lett, hanem a német Zeiger-ből, a cimer nem cim-ből, hanem Ziemer-ből stb. Azonban a nyelvnek természetes fejlődésében is van szerepe az E. által való szóképzésnek, de csak ott, hol a szó végén világos értékü élő képző látszik lenni, s hol a megmaradó szórész elég testes, elég jellemző hanganyagja van, hogy rokonait azonnal emlékünkbe idézze, p. látszólagos -l képző maradt el ezekben: csuszkál csuszka, csóvál csóva, kinál, kina, vekszál veksza; -s képző ezekben: interes inter, univerzitás univerzita. Hasonló, tehát helyeselhető elvonások az irodalmi nyelvben: -l érdekel érdek, mérsékel mérsék, karmol karom, rajzol rajz, eszmél eszme, tapsol taps, karcol karc, ingerel (és ingerkedik) inger; -z: ábrázat ábra; -ül: bőszül bősz; -s: piros pir, sávos sáv, ékes ék, kellemes kellem, üres űr, magányos magány, hiányos hiány.

Elvonó szerek

(derivantia revulsiva), a bőrizgató szerek (dermerethistica) egyik elnevezése. A leghasználtabb E. a kőrisbogárflastrom és a mustár (Rigollot-papir v. mustárszesz alakjában); ritkábban használják a terpentint, galbánum, ammonicum és euforbium nevű mézgás gyantákat, sőt a paprikát is, melynek különösen a borszeszes tinkturája használhatott régebben ilyen célra, l. Elvezető kura.

Elvont

(lat. abstract) az a fogalom, mely vmely tárgynak csupán általános jegyeit foglalja magában. Vele ellentétben áll az u. n. Konkrét fogalom, mely a tárgy valamennyi jegyét összefoglalja. A tudományos gondolkodásnak elengedhetetlen feltétele az absztraháló képesség, mert csak ez által jut uralomra a tárgyak felett. A matematika elvont tudomány, mert a tárgyakat merőben a nagyság szempontjából tekinti; a technika ugyanazokat a mozgás szempontjából. A művészet is ismeri az E. előadást, midőn általános tipusokat közöl az egyénítés rovására. - E. szám, a szám magában, ellentétben a megnevezett számmal, mely alatt a mértékegység megnevezésével ellátott szám értendő. P. 5, elvont szám; 5 liter, megnevezett szám.

Elwart

(ejtsd: elvár), Antal Eliás, francia zeneszerző, szül. Párisban 1808 nov. 18., megh. u. o. 1877 okt. 14. Tanár volt a párisi konzervatoriumon. Mint zeneszerző próbálkozott csaknem minden nagyobb műfajban, de nem nagy sikerrel. Zeneirodalmi művei közül nagyrebecsülik a következőket: L'art de chanter en choeur (Páris 1854); Histoire de la Société des concerts du Conservatoire impérial de musique (u. o. 1863); Histoire des concerts populaires de musique classique (u. o. 1864).

Ely

(ejtsd: éli), város és püspöki székhely Cambridge angol grófságban, 22 km.-nyire Cambridgétől, az Ouse balpartján, tőzeges vidéken, vasut mellett, (1891) 8017 lak., cserépedénykészítéssel, vaj- és gyümölcskereskedéssel. Legujabban restaurált székesegyházát állitólag 1071 után Simeon apát alapította, nagyobb része azonban a XIII. és XIV. sz.-ból való. E. hires azon védelemről, amelyet a szász Hereward Hódító Vilmos ellen kifejtett. Környéke, az E.-i sziget, az angolszászok Suth Gurwa-ja, ma jól csatornázott, legelőkben gazdag vidék, amelyen ezrével legelnek a lovak, s amely bőven terem lent, kendert és zabot.


Kezdőlap

˙