Endellionit

l. Bournonit.

Endemann

Vilmos, német jogtanár, különösen a kereskedelmi jogban elsőrangu tekintély. Szül. Marburgban, 1825 ápril. 24., jelenleg a bonni egyetemen tanár. Első föllépése, mellyel a közfigyelmet magára vonta, az alaki, formalis vagy u. n. törvényes bizonyitási elméletnek megtámadása s a bizonyítékok szabad mérlegelésének a polgári perben érvényesítése. Főművei: Die Beweislehre des Zivilprocesses (1860); Das deutsche Handelsrecht (1865 és 1876); Das deutsche Zivilprocesrecht (1868); Đie Rechtsilfe im Norddeutschen Bund (1870); Das Recht der Aktiengesellschaften (1873); Studien in der romanisch-kanonistischen Wirthschafts- u. Rechtslehre (1874-1883); Der Markenschutz (1875); Der deutsche Zivilprocess (1878-79); Deutsches Konkursverfahren (1889). A legnevezetesebb s a magyar jogászokra nézve is nélkülözhetetlen műve azonban a mások közreműködésével szerkesztett Handbuch des deutschen Handels-, See- u. Wechselrechts (1881).

Endémia

(gör.), az orvostanban az epidémiával ellentétes fogalom, s olyan betegségeket jelent, amelyek bizonyos szükebb helyeken állandóan fordulnak elő, mig másutt rendszerint nem, vagy csak ritkán észlelhetők. Ha az E. egész országra kiterjed, neve pandémia. Ilyen endemiás betegségek p. a kolera a Ganges és a Brahmaputra partjain Indiában; Alsó-Egyiptomban a pestis, az Atlanti-tenger forró égövi partjain a sárgaláz otthonos, Irlandban a kiütéses tifusz tanyáz, a mocsarak mentén hazánkban is a hideglelés uralkodik; a golyva és a kretinizmus a szegényes, hegyes vidékek átka, mig nagyobb városokban a tüdővész, a görvélyes bántalmak, az angolkór, a himlő, a kanyaró, skarlát és difteria tartózkodik állandóan. Az E. okai nem mindig ismeretesek, kétségtelenül nagy szerepet játszanak azok előidézésében az éghajlati viszonyok, a talaj alkata, az emberek táplálkozási, lakási és kenyérkereseti viszonyai. Igy E.-k támadnak egyes helyeken a vetésben gyakran előforduló anyarozsnak a liszttel való összekeverése következtében, az Olaszország északi részeiben otthonos pellagra a kukorica-liszt hibás voltából ered. Egyes E.-s betegségek a helyhez vannak kötve s onnét tovább nem terjednek, mig mások, s éppen a legveszedelmesebbek, klimatologiai s még nem teljesen ismert viszonyok összejátszása mellett utra kelnek s világrészeket járnak be epidémia alakjában, többnyire, de nem mindig, az emberi közlekedés utjain haladva.

Endémikus

(gör.) a. m. benszülött, otthon való; botanikai értelemben, l. Benszülött növény.

Endenich

falu Köln porosz kerületben, 2 km.-nyire Bonntól, (1890) 3354 lak., őrültek házával, melyben Schumann Róbert zeneköltő 1856 jul. 29. meghalt. Mellette van a Kreuzbergen (125 m.) egy hires bucsujáró templom.

Ender

1. Ede, osztrák festő, E. János fia, szül. Bécsben 1824., atyja vezetése alatt képezte ki magát. 1844. lépett föl Wallenstein és Seni c. történelmi festményével; ezt követték: I. Ferenc király Benvenuto Cellini műtermében; Shakspere Erzsébet udvarán fölolvassa «Macbeth»-jét; A fiatal Mozart II. József császárnál; Kolumbus tojása; Schiller Weimarban; Rembrandt műtermében. Mindezen meglehetősen hideg, tarka szinezésü történeti festményeinél sikerültebbek genreképei, p. a Sakkjátszók.

2. E. János, osztrák festő, szül. Bécsben 1793., megh. u. o. 1854., először klasszikus tárgyu képeket, utóbb Soabey hatása alatt finom, elegáns arcképeket festett, azonkivül oltárképeket bécsi templomok számára. 1818. Széchenyi István gróf magával vitte Görög- és Olaszországba, 1820-26. Rómában, majd Párisban tartózkodott. 1829-50. a bécsi műv. akadémia tanára volt. A magyar tud. akadémia számára festette Magyarország civilizációja c. képét.

3. E. Tamás, osztrák festő, az előbbinek ikertestvére, szül. Bécsben 1793., megh. u. o. 1875., főkép Claude Lorrain és Ruysdael műveinek tanulmányozásával képezte ki magát, 1817. a braziliai expedicióban vett részt, azután 5 évet töltött Rómában, beutazta Görögországot és Palesztinát. 1836-51. a bécsi műv. akadémián a tájképfestés tanára volt.

Enderby

szárazföld a D-i jeges-tengerben, a D-i sarkkör és a k. h. 50° alatt; Nevét Enderbytől kapta, akié a hajó volt, amelyen 1831. Biscoeangol cethalász felfedezte.

Endermatikus kúra

Ma már a gyakorlatban alig használatos gyógyító eljárás, mely azonban régebben, nevezetesen a gyógyszerek bőr alá való fecskendezhetésének ismerete előtt, gyakori alkalmazásu volt. E módszer abban állott, hogy a bőrön kőrisbogár-flastrommal hólyagot huztak, melynek bőrkéjét azután ollóval felmetszették és az igy lecsupaszított bőr aljára hintették vagy kenték rá az orvosságot (rendesen bódító szereket), minthogy ez igy gyorsabban szivódott fel, mint a puszta bőrfelületről. Amióta a gyógyszereknek bőr alá fecskendezése ismeretessé lőn, az E.-t egészen elhagyták.

En détail

l. Détail.

En deux

(franc., ejtsd: an dő) a. m. kettesben; a kártya- s egyéb játékban használatos kifejezés, midőn bármely játékban csak két játszó vesz részt.


Kezdőlap

˙