En éventail

(franc., ejtsd: an-névantailj) a. m. legyezőszerüen. A katonaságnál oszlopból egy elől levő vonalra akként való fejlődés, hogy az oszlop egyik része egyenesen halad előre, a többi részek pedig részint jobbra, részint balra rézsut haladnak a kijelölt vonal felé.

En face

(franc., ejtsd: án fász) a. m. szemben, elülről látható helyzetben, különösen olyan képmás, melyen az arc egészen látható.

En famille

(franc., ejtsd: an family) a. m. családi, bizalmas körben, családiasan, bizalmasan.

Enfantin

(ejtsd: anfanten) Barthélemy Prosper, francia szociálista iró, szül. Párisban 1796 febr. 8., megh. 1864 aug. 31. St.-Mandén. 1814. részt vett Páris védelmezésében, a mivel az uj kormánynál bevágta az utját előhaladásának. Bankhivatalnokká lett, majd Saint-Simonnal (l. o.) megismerkedve, 20 éves korában világjavítóként, s mint az uj vallás (a saintsimonismus) prófétája lépett föl. Bazarddal (l. o.) szövetkezve szerkesztették a Le Producteur, majd a Le Globe c. folyóiratokat s szövetkezéseket alapítottak. E. és Bazard, a két «Legfőbb Atya» azonban meghasonlottak egymással, a mire az 1832. pör s elitélés következett. E. Egyiptomban töltött nehány sanyaru évet, majd lyoni postamester lett, 1845-1848. pedig a Compagnie de la ligne de Lyon igazgatója volt. III. Napoleon kormánya alatt ujból nyilvános szerepre vágyott, de nem ért célt. Műveit, halála után, követői az Oeuvres de Saint-Simon et d'E. c. gyüjteményben adták ki (1865-1869, 47 kötet).

Enfants de France

(franc., ejtsd: anfan dö fransz) a. m. Franciaország gyermekei, igy nevezték hajdan a francia királyok törvényes gyermekeit és unokáit, mig a természetes gyermekek princes és pircesses du sang (vérszerinti hercegek és hercegnők) nevet viseltek.

Enfants de troupe

(franc., anfan dö trup), a francia hadseregben azok a fiuk (többnyire régóta szolgáló katonák gyermekei vagy katonai árvák), akik 1884-ig az állam költségén a csapatoknál neveltettek (egy-egy századnál 1-2). Jelenleg az ily katona-gyermekek szülei vagy gyámjai addig, mig fiuk 12 évesek nem lesznek, évenként az apa tisztsége szerint 100-180 frankot kapnak a felnevelés költségeinek fedezésére, azontul katonai nevelőintézetekbe vétetnek fel.

Enfants perdus

(franc., ejtsd: anfanperdü), a mult sz. végéig, különösen merész és vállalkozó szellemü katonákból összeállított osztagok, a melyeket a legveszélyesebb hadműködések végrehajtására alkalmaztak.

Enfants sans souci

(franc. ejtsd: anfan szanszuszi), a. m. «gondtalan gyermekek», egy be nem bizonyított adat szerint, a XIV. sz. utolsó éveiben párisi polgárok gyermekeiből alakult társaság, amelynek tagjai a Basoche (l. o.) szinpadi előadásaiban részt venni óhajtottak. Kezdetben az E. valószinüleg farsangi társaságot képeztek és alkalmi bohózatokat adtak elő, később zenészek, bohócok, és tornászok is voltak köztük. Főemberüket price des sots-nak (bolondok fejedelme) és mere sotte-nak (bolondok anyja) hítták. Játszottak a párisi vásárcsarnokokban s egy sajátságos fajt, a sottie-t (ostobaság) művelték. A társaság egy hires főnöke és költője volt Gringoire Péter (l. o.). Az E. támogatták a Confrérie de la Passion-t és a Basochet is ezek előadásaiban, s a társaság a XVI. sz. közepéig fennállott. A polgárháboruk alatt előadásikat beszüntették. Utoljára prince de sots-nak Joubert Miklós (megh. 1615) nevezte magát. V. ö. Petit de Julleville, Les comédiens en France au moyen-age (Pár. 1885).

Enfant terrible

(franc., ejtsd: anfan terribl), a. m. fenegyerek, voltaképp olyan csacska gyerek, aki látott vagy hallott dolgok elbeszélésével zavarokat okoz; tágasabb értelemben olyan ember, aki pártját, vagy valamely ügyet kompromittál. A kifejezést állítólag Gavarni, szatirikus rajzoló (meghalt 1866) találta ki, aki egy rajzsorozatát Les enfants terribles c. alatt adta ki.

Enfield

(ejtsd: Enfild), város Middlesex angol grófságban, 15 km.-nyire Londontól, a Lea közelében, vasut mellett, (1891) 31532 lak., nagy királyi fegyvergyárral, amelyben hetenként 5000 puskát tudnak elkészíteni; Erzsébet királynő egykori palotájának romjaival.


Kezdőlap

˙