Enghien

(flamandul: Edinghe, Edinghen v. Inghe), város Hainaut belga tartományban, 13 km.-nyire Soigniestől, a Marcq és vasut mellett, (1890) 4332 lak., szőnyeg-, csipke-, kalapkészítéssel, vászon- és gyapjuszövéssel, kelmefestéssel, ecetgyártással; az Arenberg hercegi család pompás kertjével. - 2. E.-les-Bains, valu Seine-et Oise francia départementben, 3 km.-nyire Montmorencytól egy kis tó és vasut mellett, (1891) 2670 lak., 10-14° -os kénes és szénsavas ásványvizzel, amelyet részint italul, részint gargarizáló szerül és fürdőül használnak, különösen a légző szervek bántalmai ellen. A falut, amely most telve van hotelekkel és elegáns nyaralókkal, fürdőhelyül csak a restauráció ideje óta használják. V. ö. Touzé, Notice historique sur les eaux de E. (1876).

Enghien

(ejtsd: angen). 1. Lajos Antal Henrik, Bourbon herceg, Bourbon-Condé herceg fia, szül. Chantilly-ben 1772 aug. 2., agyonlőtték 1804 márc. 21. 1789. atyjával és nagyatyjával elhagyta Franciaországot s a nagyatyja által szervezett emigrans hadosztályba lépve, 1796-99-ig annak előcsapatát vezette. A hadosztály feloszlatása után 1801. Badenbe, Ettenheimba vonult vissza, hova őt Rohan-Rochefort Sarolta hercegnő iránt táplált szerelme vonzotta. E tartózkodási hely Franciaország határán gyanussá tette a francia kormány előtt, de azon vádnak, mintha a Cadoudal-Pichegru-féle összeesküvésben része lett volna, nem volt semmi alapja, noha igaz, hogy a herceg angol penziót huzott és kész volt családja és a királyság érdekében fegyvert ragadni. Napoleon mindazonáltal, hogy a Bourbonokat megrettentse, őt szemelte ki áldozatnak s 1804 március 15. a nemzetközi jog durva megsértésével Ettenheimban elfogatta és Vincennes-be vitette, hol haditörvényszék elé állította. Azon vádat, mintha az első konzul élete ellen összeesküdött volna, a herceg büszkén visszautasította s találkozni kivánt Napoleonnal, de Napoleon e kivánságot visszautasította, sőt a hadi törvényszéket a halálos itélet rögtöni végrehajtására utasította. Március 21. reggel 4 órakor a haditörvényszék sommás uton kimondotta a halálos itéletet s egy fél órával később Napoleon a herceget a vincennes-i vár árkában főbe lövette. E szörnyü igazságtalanságon még a császári udvar is meghökkent, amiért Napoleon később (Mémoires de St.-Helene) a herceg halálát álnok módon Talleyrandra és Savary-ra igyekezett hárítani, de minden alap nélkül; bizonyos, hogy E. csakis a Napoleon rideg, számító politikájának esett áldozatul, amint ezt maga Talleyrand és Savary is kimutatta. Ez igazságtalan pör különben egész irodalmat keltett fel, mely a Collection de mémoires sur la Révolution française c. gyüjtemény egyik kötetében van összefoglalva. A Bourbonok visszatérése után XVIII. Lajos a szerencsétlen herceg holttestét kiásatta és a vincennesi templomban helyeztette el, hol számára emléket is állíttatott. Remusat marquisnő érdekes adatokat közöl E. sorsáról. V. ö. Welschinger, Le duc d'E. (Páris 1888). Boulay de la Meurthe, Les dernieres années du duc d'E. (1886).

2. E. hercegek, l. Condé.

Engis

barlang, mely Belgiumban Liege mellett az engihoul-i barlanggal szemközt fekszik, amelyet Dr.Schmerling 1830. kutatott át, s amely alkalommal az azóta hiressé vált u. n. engisi koponyát ásta ki (ennek másolatát a budapesti embertani muzeumban láthatni.) E koponya mammut-, orrszarvu-, ló-, hiéna- és ősi medvecsontokkal, egy teljesen összesült (breccia) rétegben találtatott. 1864. Dupont a barlangnak ugyanezen helyén egy emberi szájcsontot, vagdalt tüzkőszerszámokat és egy szabad tüzön nyersen égetett cserepet talált. Éppen ez utóbbi mozzanatban Boyd Dawkeins annak a bizonyítékát látja, hogy emez ősemberek nem élhettek a mammuttal és orrszarvuval egy időben, mert a cserépművészet későbbi (neolitikus) időkben jött létre. Dr. Török A. másfelől azt találta, hogyha több csont összesült (breccia) rétegben van, még ebből nem keletkezik okvetlenül, hogy e csontok mind egy időből valók is. Dr. Huxley az engisi koponya tipusát a mai ausztráliai benszülött vadembereknek a koponyatipusához hasonlónak találta.

Engler

Adolf, német botanikus, szül. Saganban 1844 márc, 25. Boroszlóban tanulmányozta a természettudományokat, különösen a botanikát, 1871. a boroszlói Magdalenumban tanított, azután mint a müncheni botanikai intézetek kusztosza, egészen a botanika hive maradt; 1872. magántanár lett. Már Boroszlóban Szilézia meg a Magas-Tátra flórájával, a Saxi-frageceák Escalloniaceák és Cunoiaceák szisztematikai vizsgálatával foglalatoskodott. 1878. mint a kieli egyetemen a növénytan tanára, uj növénykertet szervezett, s növénygeografiai és rendszertani munkáiban az anatomiai bélyegeket jobban értékesítette, mint elődei. Egyik főmunkájában: Versuch einer Entwickelungsgeschichte der Pflanzen welt, insbesondere der Florengebiete seit der Tertiärperiode (Lipcse 1879-1882, 2 köt.), a növénygeografiát a növényvilágnak a történeti kialakulására fektette. 1884. tanszékét a boroszlóival cserélte föl, itt a növényi kertet a rendszertan és növénygeografia modern követelései értelmében átalakította, s Cohn-nal együtt oly botanikus intézetet alapított, mely a berlini után a német birodalomban a második. 1889 óta mint a berlini egyetem botanikai tanára a növénytani intézet és a növénykert igazgatója működik. Más munkái még: Monographie der Gattung Saxifraga (Boroszló 1872); Über die Verwandschaftsverhältnisse der Rutaceen, Simarubaceen und Burseraceen (Halle 1874); Araceae, Burseraceae und Anacardiaceae, De Candolle, Monographiae Phanerogamarum cimü munkájában (Páris 1879 u. 1883, 2 köt.); Prantl-lal szerkeszti: Die natürlichen Pflanzenfamilien cimü nagy munkát, melynek családjait külön szakemberek dolgozzák fel (Lipcse 1887). Mostanig 3 köt. 1881 óta a Botanische Jahrbücher für Systematik, Pflanzengeographie und Pflanzengeschichte folyóiratot szerkeszti.

Englisch

József, osztrák sebész, szül. Freudenthalban 1835 jan. 11. Bécsben tanítványa volt Dumreicher és Dittelnek. 1876 óta a Rudolfkórház főorvosa, 1871 óta a bécsi egyetemen docens. Számos kisebb-nagyobb dolgozattal gazdagította az irodalmat. Über multiple recidivirende Knochenentzündung und ihre Beziehung zur Arteria nutriens (1870); Über Ovarialhernien (1873); Über primäre Hydronephrose (1878); Von dem Mastdarmbruch (1882). Ein Mastdarmspiegel (1885).

English-Bazaar

(ejtsd: inglis bezar), K. Indiában Malda (l. o.) disztriktus fővárosa.

English-Company-szigetek

(ejtsd: inglis compeni) lakatlan kis szigetből álló csoport Ausztrália É-i részében az Arnhem-öböltől É.-ra. 1803 febr. 19. Flinders fedezte föl és az angol Kelet indiai társaságról nevezte el.

English-Harbour

(ejtsd: inglis harbr), falu Antigua angol szigeten, a Falmouth-öböl K-i partján. Az E. névvel még különösen azon tengerészeti fegyvertárakat és magtárakat nevezik el, amelyek a falutól DK-ra vannak. Ez az Antillákban az angolok fő hadi kikötője; mélysége 8-10 m. és teljes biztonságot nyujt.

English-River

(ejtsd: inglis rivr), folyó Brit-É.-Amerikában, l. Churchill.

English spoken

(ang., ejtsd: inglis szpókn) a. m. beszélnek angolul.


Kezdőlap

˙