Ergosztat

(gör.). Készülék az imommunka megmérésére. A készül berendezése sokféle lehet. Alapelvét az képezi, hogy az imommunka egy változó akadállyal forgó korong forgatására fordíttatik. Az akadály tetszés szerint módosítható oly módon, hogy adott nagyságu akadály mellett a korong egyszeri körülforgatására kivánt munka egy empirikus skála alapján méterkilogrammokban fejezhető ki. A készülék célja lehet kisérleti, p. a munka befolyásának meghatározása az anyagcserére, lépésre stb., vagy alkalmazható gyógycélokra, a mikor nagyobb és rendszeres, mérhető izommunka végzése kivánatos.

Ergotelés

Philanór fia, ki a krétai Knosos városából kétségkivül arisztokrata érzelmei miatt elüzetvén, Kr. e. 490. a sziciliai Himerába jött, hol polgárjogra s tekintélyre tett szert, de békés nyugalmat itt sem talált. Győztes lőn az olimpiai, pithói, iszthmoszi és nemeai játékokon; róla szól Pindarosnak 12. olimpai ódája. V. ö. még Pausanias 6, 4, 11.

Ergotizmus

(franc., ergot szóból származik, mely anyarozst jelent) a. m. krónikus anyarozsmérgezés, mely különösen régebben némely vidéken elterjedt betegség volt. L. Anyarozs.

Érhálózat

(bány.), egymástól nem nagy távolságban vonuló, és egymást keresztező erek.

Erhard

János Keresztély, ném. festő és rézmarató, szül. Nürnbergben 1795., megh. Rómában 1822. Zwinger és Gabler tanítványa; hátrahagyott 185 rézmaratása arról tanuskodik, hogy a természetet szeretettel tanulmányozta.

Érhártya

l. Szem.

Erica

L. (növ.), l. Erika, ericaceae, l. Erikafélék.

Ericeira

l. Torres Vedras.

Erichson

Vilmos Nándor, német zoologus, szül. Stralsundban, 1809 nov. 26-án, megh. Berlinben 1848 dec. 18-án, mint a természetrajz tanára. Fontosabb munkái: Die Käfer der Mark Brandenburg 1837-39., Naturgeschichte der Insekten Deutschlands; Genera et species staphylinorum (1840); a Wiegmann halála után az Archiv für Naturgeschichte cimü folyóiratot is szerkesztette.

Ericht

Loch (ejtsd: lok irikt), tó, Inverness és Perth skót grófságokban, a tartomány legvadabb és leghozzáférhetetlenebb részében, a Highlands legmagasabb hegyei közt, a Ben Aldertől (1109 m.) K-re, a Ben Vollichtól É-Ny-ra. Hossza 24, szélessége 11/2 km. Lefolyása a Rannoch tóhoz van, a honnan a Tummel, a Tay mellékfolyója folyik ki.


Kezdőlap

˙