Exequator

(lat.) a. m. hadd gyakorolja. Hogy a külföldi konzul a belföldön ilyenül elismertessék s működhessék, ahhoz a belföldi kormánynak engedélye, hozzájárulása szükséges. Az engedélynek megadása az E. által történik. A kormány jogosítva van a neki nem tetsző, v. nézete szerint nem alkalmas konzultól az E.-t megtagadni. Az E. tehát annak elismerését is képezi, hogy a konzul nem ingrata persona. Az E. hatálya megszünik, ha a külföldi kormány, aki a konzult kirendelte, a megbizást, vagy pedig a belföldi kormány az E.-t visszavonja.

Exequiae

(lat.), a rómaiaknál a halottas menetet, a temetési szertartásokat értették e szó alatt. A keresztény katolikus egyházban mindama imádságokat, énekeket, antifóniákat és responzóriumokat igy nevezik, melyek a halott temetésénél használatban vannak. Tágabb értelemben a temetés utáni halotti misék.

Exercitium

(lat.) a. m. gyakorlat; E. scriptum, a tanulóknak a tanítók által feladott oly irásbeli feladvány, melyet azok odahaza a segédeszközök, mint a nyelvtan, szótár stb. felhasználása mellett más nyelvre fordítanak; E. a katonaságnál, a fegyver- s menetgyakorlat; Exercitia spiritualia, l. Lelki gyakorlatok.

Exercitoria actio

(lat.) a római jog szerint a hajóskapitány (magister navis) v. helyettese által kötött jogügyletek a hajóbirtokost (execitor navis) is kötelezik, amennyiben a hajóskapitány meghatalmazása (les praepositionis) határain tul nem ment. A keresetet, melyet ily jogügylet alapján a hajóbirtokos igénybe vehet, E.-nak nevezik. Ugyanez áll a kereskedelmi üzlet főnökére (dominus negotiationis), az ügyvivője (institor) által kötött jogügyletek esetében, amidőn a keresetét actio institoriának nevezik.

Exercitus

(lat.) a. m. begyakorlott sereg, fegyelmezett, rendezett hadsereg. Minthogy a hadsereg eredetileg csupán szabad polgárokból állt, igy nevezték a népnek, a polgároknak gyülekezetét s a centuriák szerint alkotott comitiumokban.

Exergue

(franc., ejtsd exerg) a. m. éremszelvény, az érmek hátilapjának azon része, mely annak alján a mező többi részétől egy vizszintes vonallal van elválasztva, s mely vagy értékjelzést, v. az éremverés helyét jelző betüket, vagy az éremvéső bélyegét s néha, bár csak az ujabb korban, s rendesen az emlékérmeken egész jelmondatokat is tartalmaz. E.-t az érem előoldalán alkalmazni nem szokásos s ha előfordul is, értelmetlenségről, v. izléstelenségről tanuskodik.

Ex est

(lat.) a. m. vége van.

Exeter

1. város és Devon angol grófságnak meg püspöknek székhelye, az Ex K-i partján, 15 km.-nyire a torkolatától, vasut mellett, (1890) 37580 lak., keztyükészítéssel, papir-, sörgyártással és vasöntéssel. A XVIII. sz. elején Angliában a gyapjuipar középpontja volt, de ezen iparág teljesen eltünt. A régi, festői város belsejében szükek és kanyargósak az utcák; a külvárosok ellenben egyenes, széles utcákból állanak. Kiválóbb épületei a normann, Rougemont nevü erősség falai, a XV. sz.-ból való városház, a püspöki palota, különösen pedig a XII. sz.-ban alapított székesegyház, massziv, nagy épület, amelyben szép üvegfestmények, elegáns faragványok, sajátszerü kőrerajzolt festmények és a minstrels-galeri muzsikáló angyalokkal láthatók; Iddesleigh lord emléke. E. kereskedelmének előmozdítására szolgál, hogy az Ex mentén egy csatorna vezet a La Mancheig, amelyen 300 tonnás hajók feljöhetnek egészen a város faláig. Közművelődési intézetek: a püspöki szeminárium, politechnikumi társaság, a művészetek előmozdítására szolgáló társaság könyvtárral és muzeummal, a Chapterhouseban értékes könyvtár, vakok és siketnémák intézete stb. E. a rómaiak Isca Dumnonioruma, egykoron a wessexi királyok székhelye, 1085. szinhelye volt a Hódító Vilmostól elrendelt kivégzéseknek, a melyek az angolok ellenállását a normann hódítás ellen véglegesen megtörték. - 2. Város New-Hampshire É.-amerikai államban, 45 km.-nyire Manchestertől, a Piscataqua egyik mellékvizénél (1890) 4284 lak., az 1781. alapított Philips Academyvel és a Robinson Female Seminaryvel.

Exeter Hall

nagy bérház Londonban. Hossza 131 láb, szélessége 76 láb és magassága 45 láb. 1831. lett kész. Főként vallásos gyülések tartására szokták kibérelni, s angol vallásos, egyháztársadalmi, jótékonysági társaságok u. n. «májusi meeting»-jei (May meetings) számára szeretik és szokták első sorban felhasználni. Hangversenyek helyéül is szolgál.

Exeunt

(lat.), a. m. távoznak, elmennek; E. omnes, mind el. L. Exit.


Kezdőlap

˙