Finom mozgás

Minden olyan szerkezettel, amelynek segítségével valamely műszernek vagy szerszámnak részét, egy másikhoz viszonyítva, igen csekély mértékben minden lökés vagy rázkódás nélkül el lehet tolni, F.-t eszközölnek. F.-a van a földmérőnek, rajzeszköznek, csillagászati eszközöknek, melyeket a legtöbb esetben finom csavarral mozgatnak, midőn a csavar egyik végét a két forgatható (vagy mozgatható) műszer résszel fékezik (geklemmt), mig a másikban annak anyacsavarját erősítik meg. Ilyen F. állhat elő a köröknél és egyenes vonalon is. A köröknél megkülönböztethető a finom mozgás a tangensben, a húrban, és végtelen csavar segítségével a kör perifériáján. Egyenes vonalban a F.-t mindig csak csavarmenetekkel eszközlik, vagy közvetetlenül, v. egy ellenrugó segélyével, mely a csavar holtmozgását megsemmisíti. Műhelybeli szerszámoknál is találkozunk finom mozgással, p. az esztergáló padokban levő u. n. szupportokon, ahol a szerszám (véső-kés) egymással merőleges irányban mozgatható két csavar segítségével a megmunkálandó tárgy felé. Ugyanilyen csavarral való F. van a gyaluasztalok vésőtartóin és a furógépeken is alkalmazva.

Finow-csatorna

az Odert Liepénél a Havellel Liebenwaldénél összekötő csatorna Poroszországban. Hossza kiágazásaival együtt 70 km., mélysége 1,3 m., összesen 17 zsilip van rajta. 1890. Eberswaldénél 13300 bárka ment el 1790000 t. áruval. A F.-t 1605-20. építették, de a 30 éves háboruban egészen elpusztult, mig II. Frigyes 1744-46. ujra kiépítette, későbben még tovább bővítették ki a Voss-, Malzer- és Werbellini-ágakkal.

Finsbury

(ejtsd: finnszberi), London (l. o.) egyik városrésze.

Finsch

Ottó, német zoologus és utazó; szül. Warmbrunnban 1839 aug. 8. Eleinte üvegfestészettel foglalkozott, de majd abban hagyta e művészetet, utra kelt, átutazta Magyarországot és a Balkánfélszigetet, Ruszcsukban három évig nevelősködött s csak azután tért vissza. 1861. a lejdai muzeumnál segéd volt s mint ilyen különösen a gerinces állatok tanulmányozására szentelte magát. 1864. átvette a brémai természetrajz-néprajzi muzeum vezetését, azután beutazta Európa nagy részét. 1872. Észak-Amerikába ment ki tanulmányutra. Első tudományos munkája: Monographie der Papagaien (2 köt. 1867-69); 1870. megírta: Die Vögel Ostafrikas cimü művét, ismertette továbbá egy munkájában Uj-Guineát és népeit; 1876. Brehm és Waldburgzeil gr. társaságában Kelet-Szibériába utazott s itt különösen a gerinces állatokat tanulmányozta, amelyekről: Die Wirbelthiere Westsibiriens cimü munkát adott ki 1879. Ugyanekkor Uj-Zeelandba utazott tanulmányutra, majd átment Uj-Guineába, amelyet alaposan tanulmányozott. Legujabb műve: Ethnolog. Erfahrungen aus der Südsee (Bécs 1893).

Finsteraarhorn

a Berni-Alpok legmagasabb (4275 m.) csúcsa Bern és Wallis svájci kantonok határán, az Aar és Rhône közti vizválasztón. A hosszukás, sokélü, csillámpalából álló hegytömeg DK-felől ÉNy-felé vonul; rajta hatalmas glecserek, a többi közt az Aar- és a Viesch-glecser nyugosznak. Először 1812. az Arauból való Mayer testvérek kisértették meg rája feljutni és ez egy második, ugyanazon évi kisérletüknél, aug. 16-án sikerült is; másodszor, 1829., Hugi tanár jutott föl rá; azóta pedig, bár sok nehézség között, mások is felmásztak a csúcsra.

Finstermünz

hágó Landeck tiroli kerületi kapitányságban, az Inn völgye fölött. Az ut az Inn jobb partján vonul fölfelé; részint a függőleges palás sziklába van bevágva (3 alagut), részint kifalazott töltéseken vezet el a legmagasabb pontig Hoch-F. (1137 m.), innen gyönyörü kilátás nyilik az Inn szük völgyére, azon keskeny szorosra, amelyen az Inn az Engadinból alőtör és az Engadini-hegyekre. Hoch-F.-ből az ut Naudersbe vezet le, amely mellett szép vizesés van. 1799. itt az osztrákok és franciák közt heves küzdelmek folytak.

Finsterwalde

város Frankfurt porosz kerületben, 26 km.-nyire Luckautól, vasut mellett, (1890) 8133 lak., szivar-, posztógyártással, vasöntéssel, gépgyártással, malomiparral és játékszerkészítéssel, egy kastéllyal. A sz. Háromságról elnevezett gót templomában szép oltár és szószék látható.

Finta

(Fincice), kisközség Sáros vmegye siroki j.-ban, (1891) 722 tót lakossal, urasági kastéllyal.

Finta

az Aba-nemzetségből való Dávid fia, IV. Béla nádora. IV. Béla halála után V. István ellenében az Ottokár cseh királyra támaszkodó párt feje lett s V. István halálával (1272) mindent elkövetett a gyermek IV. László s anyja, a kun Erzsébet uralkodásának megbuktatására. Egyed tárnokmester (l. o.) segítségével már el is fogta a királyt s királynét, midőn Miklós erdélyi vajdának sikerült levernie a palota-forradalmat. 1277. azonban F. mester már szintén részt vett a IV. László ellen föllázadt Loránd szepesi ispán lázadásának leverésében, ugy, hogy ismét megnyerte a király bizalmát. 1279. Erdély vajdája s 1280. az ország nádora, a kunok birája, Sopron- és Somogyvármegye főispánja volt. Mivel azonban attól tartott, hogy a Fülöp pápai legátussal nyilt viszályba keveredett király a pápa haragját s vele a közállapotok mérhetetlen romlását okozhatja, 1280 nyarán fogságba vetette a királyt és csak a sziciliai és német uralkodók közbenjárása és a legátussal való kibékülése után bocsátotta szabadon. László 1281 nyarán hadat vezetett a hütlen nádor ellen, ostrom alá fogta Gede várát (a mai Vár-Gedét Gömörben), melynek bevételénél különösen a Rátót-nemzetség tagjai tüntek ki, bevette Szaláncot, személyesen ostromolta Gönc várát, a nádori széket pedig az Abák ellenségével, Németujvári Ivánnal töltötte be. Ez időtől kezdve teljesen eltünik a közéletből s már a család 1291. évi osztozkodásában sem szerepel. Korán elhunyt egyetlen leánya, Klára is, ki a Keán-nemzetségből való Gyula felesége volt.

Fintorosság

a fa megvetemedése. A fa rostszálai gyakran görbék és igy a fa aszásnál vagy dagadásnál - nevezetesen vékony deszkáknál és lemezeknél - egyenlőtlenül huzódik össze v. terjeszkedik s emiatt a fa felületei szintén szabálytalan görbék lesznek. A fának ezt a szabálytalan elgörbülését F.-nak mondják, megkülönböztetésül az egyszerü vetemedéstől, midőn az elgörbülés inkább szabályos hengerfelületet alkot.


Kezdőlap

˙