Fisettfa

(növ., fustik v. fustet), a hazánkban, Európa déli tájain meg az Antillákon honos szömörce (Rhus Cotinus L.) fája. Bele barnás, faszine zöldes aranyszin, fafehérje körülbelül három gyürü, fasárgasznü. Tartalma kristályosodható sárga (fisettin vagy fustin) és piros festék, csersav és barna agyag. A fisettin C15H10O6 a fustik-kivonatból mint üledék válik ki, apró sárga tű, vizben nehezen, de az alkoholban könnyen oldódik, alkaliákkal megpirosodik, cinklorürrel pedig narancsszinü csapadék lesz. L. még Természetes organikus festőanyagok.

Fish

(ejtsd: fis) Hamilton, északamerikai államférfiu, szül. New-Yorkban 1808 aug. 3., meghalt u. o. 1893 szept. 7. Mint jogász kitünő hirnévre tevén szert, tagja lett New-York állam törvényhozó testületének; majd kongresszusi követnek és New-York kormányzójának, 1851. pedig az Egyesült-Államok szenátorának választották meg. 1857. visszavonult a közügyektől, de 1869. Grant elnök államtitkárrá nevezte ki, mely állásában a külügyminiszteri teendőket látta el. 1871-72. Angliával tárgyalásokat folytatott az Alabama-kérdésben. Grant visszalépése után F. is megvált állásától. V. ö. Jenkins, Lives of the governors of the state of New-York (1851).

Fisher

(ejtsd: fisr) János, angol katolikus püspök, szül. Beverleyban (Yorkshire) 1459., megh. Londonban 1535 jun. 22. Cambridgeban tanult és 1501. az egyetem kancellárja lett. 1504. rochesteri püspökké neveztetvén ki ő védelmezte VIII. Henrik királyt Luther támadásai ellen (Defensio Regiae assertionis Köln 1525) és irt Luther és Ökolampadius ellen. Midőn VIII. Henrik felszabadította magát Róma fenhatósága alól, F. egy kikötéssel elismerte a király fenhatóságát, de Katalin királynő eltaszítását és Erzsébet trónöröklési jogát nem akarta jóváhagyni. Emiatt III. Pál pápa biborossá nevezte ki, VIII. Henrik azonban, miután előbb hosszu fogságban volt, 1535. felségsértés cimen lefejeztette. V. ö. Bayly, The life and death of John F., bishop of Rochester (London 1655); Kerker, John F. (Tübinga 1860); Baumstark, John F. (Breisgaui Freiburg 1879); Bridgett, Life of F. (London 1888); Ortroy, Vie de I. F. (1891).

Fish-öböl

(Great-) vagy Tigers-Bay, öböl Dél-Afrika Ny-i partján a Kunene torkolatától É-ra; Ny-on a hosszu és keskeny Tiger-félsziget határolja.

Fish-river

(Great-), l. Hal-folyó.

Fisis

Az által jő létre, ha a F. zönge kettős kereszttel, melynek jegye: + - fölebbíttetik, mely esetben a billentyüs hangszereken összeesik a G-vel. Az énekben és a vonóshangszereken lényeges számrezgési különbözettel tér el a G hangtól. Fuvóhangszereknél pedig alig fordul elő. Harmoniai tekintetben rendesen mint érzékeny zönge fordul elő, de mint önálló hangnemet képező skálai alapzönge sohasem.

Fiskális

(lat.) a. m. ügyvéd.

Fiskális cigányok

Erdélyben azok a cigányok voltak, kik főleg az aranymosással foglalkoztak; testületet képeztek, s némi kiváltsággal birtak (1747. évi 4. és 7. t.-cikkek).

Fiskális jószágok

vagy u. n. tiszta fiskalitások (bona fiscalia). Erdélyben a magyarországi koronai jószágoknak felelnek meg. A F.-nak első összeirása (Regestrum bonorum fiscalium) Bethlen Gábor alatt készült az 1615. évi kolozsvári országgyülési határozat folytán, ezt követte a II. Rákóczi György alatt készült uj regestrum 1649 és 1650. A F.-ot a fejedelem örökre nem adományozhatta, s csak rendkivüli esetekben és csak mérsékelt összeg erejéig elzálogosíthatta. A regestrumból való törlésük s igy F. minőségük megszüntetése csak az országgyülés beleegyezésével történhetett. Az elidegenített F.-ok visszaszerzése, az elzálogosítottak visszaváltása a fiskális direktornak tisztéhez tartozott. Illetékes biróság az első esetben a forum tridicasteriale v. productionale, a másik esetben a forum quindenale volt.

Fiskalitás

(lat.), igy nevezték hazánkban a koronaügyész által a kir. kincstár javára, p. a birtokos által elkövetett felségsértés, hütlenség v. magszakadás folytán lefoglalt birtokot, mely további adományozásnak képezte tárgyát.


Kezdőlap

˙