Fringilla

(állat), l. Pintyfélék.

Frio-fok

(Cabo Frio), hegyfok D.-Afrika Ny-i partján, az ovambok földjén, a d. sz. 18° 20' alatt.

Frisch

János Leonhard, német nyelvbuvár, szül. Sulzbachban 1696 márc. 19, megh. 1743 március 21. Eleintén teologiát tanult, azután bejárta Európát. Főműve: Teutsch-Lateinisches Wörterbuch (Berlin 1741), amely a német lexikon-irodalomnak mai napig is egyik kiváló műve.

Frischen

Károly, német elektrotechnikus, szül. Bremában 1830 julius 30., megh. Berlinben 1890 máj. 8. Egy brémai gépgyárban, aztán a hannoverai politechnikumon tanult, 1851. hannoverai államvasuti telegráf-mérnök lett; 1866. az északnémet szövetség s 1869-ben a berlini Siemens és Halske cég szolgálatába állott. Több technikai készüléket alkotott, igy az ugynevezett differenciál-ellenbeszélőt, s ő hozta be az állandó folyammal való üzemet stb.

Frisches-Haff

90 km. hosszu és 2-25 km. széles lagunaszerü tó K.- és Ny.-Poroszország porosz tartományokban; átlagos mélysége 3-5 m. A K.-tengertől a 70 km. hosszu és 2 km. széles, Frische Nehrungnak nevezett, homokos földnyelv választja el; a tengerrel az 1510 szept. 10. egy tengeri vihar alkalmával keletkezett Pillaui-csatorna köti össze. A Nogat, a Visztula, az Elbing, Passarge és a Frisching (melyről alkalmasint nevét is kapta) torkolnak belé.

Frisching

60 km. hossz folyó Königsberg porosz kerületben, Friedlandtól ÉNy-ra ered és Brandenburgnál a Frisches Haffba torkollik.

Frischlin

Nikodemus, német nyelvész és latin költő, szül. Erzingenben 1547 szept. 22. 1576. II. Rudolf császár által koronás költővé neveztetett ki, de csakhamar nagyon sok ellenséget szerezvén, Hohenurach városába záratott, ahol 1590. nov. 30. egy menekülési kisérletnél életét vesztette. Kitünő latin vigjátékokat irt (Strassburg 1585-1604), tragédiái messze elmaradnak az előbbiek mögött. Legkevésbbé értékesek lirai költeményei. Művei összegyüjtve: Deutsche Dichtungen cim alatt Stuttgartban jelentek meg (1857).

Frisco

rövidített neve San Francisconak (l. o.).

Frisé

(franc., ejtsd: frizé), bodros fonál, amely selyemből vagy gyapjuból és aranyozott vagy ezüstözött rézdrótból készül, a leoni áruk (hamisított arany-, ezüstáruk) csoportjába tartozik.

Friseur

(francia mintára csinált német szó: ejtsd: frizör), parókakészítő, fodrász.


Kezdőlap

˙