Fuvott üvegtárgyak

l. Üveg.

Fux

János József, osztrák zenetudós és szerző, szül. a felső-steieri Marein mellett Hirtenfeldben 1660., megh. 1741 febr. 14. Bécsben. Itt orgonás lett 1698. és 1713. udvari karnagy. 50 misét, 3 requiemet, 57 vecsernyét, 10 oratóriumot, 18 operát, 38 szonátát stb. szerzett. Mesterműve egy Missa canonica, és a Gradus ad Parnassum c. latinul 1725. irt ellenpont-elmélete, melyet élő nyelvekre is fordítottak s mai szakkönyvek is (mint a magyarul megjelent egyedüli Ellenpont Tana, a Dehn-féle) alapul vesznek, ámbár rendszere az u. n. egyházi hangrendekből indul ki. Életrajzát és a bécsi udvari könyvtárban őrzött műveinek tématikus jegyzékét Köchel Lajos irta meg (1872).

Fuxin

l. Fukszin.

Fuzi-jama

helyesebben Fudzi-no-jama, a. m. fuzii hegy, Nipon japán szigetnek csaknem közepén, az é. sz. 35° 21' alatt levő kialudt vulkán, Japánnak legmagasabb, legismertebb és leghiresebb hegye. Magassága körülbelül 3750 m. (Petit szerint 3772, Stewart szerint 3769 és Rein szerint 1745). A Szurugai-öböl felől (amelytől 20-25 km.-nyire van) egész magasságában a sikságból emelkedik ki a cukorsüveg alaku hegytömeg. A japánok vallásos tisztelettel viselkednek iránta; költőik számtalanszor megénekelik és festőik mindenfelé megörökítették a képét. Julius és augusztus hónapokban nagy zarándok-csoportok (15-20,000 ember) mennek föl a tetejére. Krátere elliptikus, 4-500 m. széles és 178 m. mély; fenekét, ahová le lehet menni, törmelék fedi. A jelenleg teljesen kialudt vulkán 6 kitörését (799, 864, 936, 1082, 1649 és 1707) ismerik a japánok; a 864-iki volt a legrombolóbb. Északi lábánál 5 tó van (Benten-ko, Jamanaka-koszui, Motoszu, Nisi és Nebara). Környékén számos a melegviz-forrás is. A japán hagyományok szerint 285. egy éjjel emelkedett ki a föld felületéből. V. ö. Honette, Une ascension au F. (Tour du Monde 1879).

Fuzió

(lat.) a. m. vegyülés, egyesülés, összeolvadás. Jogilag a jogok és kötelességek összetalálkozása egy és ugyanazon személyben; politikai értelemben különböző pártoknak egyesülése. Igy 1875. a Deák-párt és a balközép F.-ja hozta létre a mai szabadelvü pártot. - Fuzionista a F. hive.

Fuzsine

község Horvát-Szlavonországban, Modrus-Fiume vmegye delnicei j.-ban, a Karszt tetején 732 m. magasságban, (1891) 1589 horvát lak., vasuti állomással, posta- és táviróhivatallal, postatakarékpénztárral. F.-nek mint politikai községnek 2662 lakosa van, közte 32 magyar.

Fuzuli

a legkiválóbb török költők egyike a XVI. sz.-ban (megh. 1562). Bölcselmi költő volt, ki főleg a persa költészet hatása alatt állott. Kiváló költeménye az ismeretes Lejla és Medsnun történetének szabad átdolgozása, továbbá Beng u. Bade azaz ópium és bor. Ez utóbbi műve tette őt kiválóan hiressé. Irt ezeken kivül 258 gázelt, melyek Diván-jában meg is jelentek.

(herba, gramen), meglehetős általános jelentésü szó a botanikában. A nép a nem szép virágu vagy fel nem tünő virágu, puhaszáru növényeket (p. utifü), meg a gyomot hivja F.-nek, noha a szegfü már határozottan szép virág. Legjobban ráillik a fü a pázsitfélék (Gramineae) családjára. Leghasználatosabb a F. szó összetételben p. türömfü, kakukfü, méhfü stb. A növények organografiájában fünemü alakja használatos a puha, meg nem fásódó, hamar romlandó v. pusztuló szár, v. más ilyen növényrész jelölésére (planta herbacea). Fünemü a saláta, káposzta, a gyümölcs stb. A füvek v. fünemü növények közé tartoznak az egynyári, kétnyári és többnyári növények, sőt a keményebb kórók is, melyek a fünemüek között a cserjealakot képviselik.

Fűbér

azon bér, melyet legelők bérbeadásánál az állatok tulajdonosa a legelő tulajdonoságnak az állatok száma szerint a legelő használatáért fizet. A F. rendszerint egy legeltetési idényre, p. szt. Györgytől szt. Mihályig vonatkozik s a legelő minősége szerint egy szarvasmarháért vagy lóért 10-20, esetleg 30, egy juhért 1-3 koronát szokott kitenni.

Füessli

l. Füssli.


Kezdőlap

˙