Gyapotmagliszt

gyapotmagpogácsa (takarmány), hámozott v. hámozatlan gyapotmagvakból nyerik. Utóbbi csak fél annyi táplálékot tartalmaz, és gyapottartalma miatt gyakran káros. A hámozott Gy. élénksárga szinü, kellemes szagu, s a dióra emlékeztető izü, a hámozatlan gy. sötétszinü maghéjakat és fehér gyapotszálakat tartalmaz; előbbiben 43, utóbbiban 23 százalék fehérje van átlag. Főleg a hizlalásnál használják.

Gyapotsás

(növ.), l. Gyapjusás.

Gyár

A gyár fogalmának meghatározása igen nagy nehézséggel jár. Majd a termelés módját, a használt eszközöket, a munkások számát, az eladás rendszerét, a tőke nagyságát tekintik a meghatározásnál. Ahol könnyebben vagy statisztikai felvételek céljából szükségessé vált a fogalom meghatározása, leginkább a munkások számából indultak ki, mint a legkényelmesebb meghatározási módból, azonban a munkások számát tetkintve ismét nagy eltérés van a felfogásban; majd 20-, majd 50-nél stb. kezdődik a gyár. Nagy gyárnak neveztek olyan üzemeket, melyekben gépek használtatnak. Összefoglalva a gyár üzemekre nézve legfontosabb elemeket, azt mondhatjuk, hogy a gyár nagyobbszámu munkásoknak egy megfelelő nagyobb helyiségben (tehát nem otthon) iparcikkeknek gépek segítségével nagyban és kiterjedtebb piac számára való előállítás céljára szolgáló egyesítése oly vállalkozó részéről, ki mint tőkés a vállalathoz szükséges termelési eszközökkel rendelkezik, maga csak a vezetésre szorítkozik, a technikai munkában azonban ritkán vesz részt. Magyarországban a kereskedelemügyi minisztérium által 1893-1894. eszközölt felvétlek szerint jelenleg 3713 gyár van, nem számítva ide a szélmalmokat és a 10 lóerőnél kevesebb erővel biró kis vizi malmokat és fürésztelepeket.

Gyarak

község, l. Erdő-Gyarak.

Gyaratás

v. gyaratolás, l. Fésülés és Fonás.

Gyaratolt gyapju

l. Gyapju.

Gyárfás

győri püspök volt 1158., s II. Géza király Henrik udvarbiróval együtt őt küldte Barbarossa Frigyeshez, hogy felvilágosítsa a császárt, mily méltatlanul vádaskodik ellene öccse, István herceg. Sikerült is kibékítenie Frigyest a királlyal, ki azután Milano ostromához magyar segítőhadakat küldött. (Freisingeni Ottó, gesta Friderici, III. 12.)

Gyárfás

1. István, jogi és történeti iró, szül. Halason 1822 jul. 21., megh. 1883 jul. 16. 1846. ügyvéd, 1847- jászkun-kerületbeli tiszteletbeli jegyző, 1848. halas város aljegyzője, 1850. a jászkun-kerületi törvényszék jegyzője, 1851. halasi járási alkapitány, 1854. a gödöllői járás alszolgabirája; 1862. jászkun-kerületi törvényszéki ülnök, 1872. kir. ügyész Szabadkán, 1875. budapesti kir. táblai biró. Az akadémiának levelező, a történelmi társulatnak választmányi tagja. hazai folyóiratokban megjelent nagybecsü, a jászkunok jogára vonatkozó dolgozatain kivül, melyek közül a legjelentékenyebbnek egyike a Magyar Igazságügyben megjelent: A jászkunok személyes és birtokviszonyainak történelmi és jogi fejtegetése (19 és 20. kötetekben) nagy munkája: A jászkunok története.

2. G. Jenő, genrefestő, szül. Sepsi-Szent-Györgyön 1857., hol iskoláit is végezte a székely Mikó-főtanodában. Nagy vonzalmat érezvén a festészeti pálya iránt, az országos mintarajz-tanodába iratkozott be, s miután itt általános érdeklődést keltett tehetsége iránt, a rajztanári oklevelet is megszerezte. Ezután három évet töltött a müncheni festészeti akadémián s nemcsak az akadémiai versenyeken nyert érmeket és dijakat, hanem a kiállításokon is föltünt műveivel, melyek közül néhányat elsőrangu francia és német képes lapok közöltek sikerült másolatokban. hazatérve Sepsi-Szent-Györgyre, Arany János balladája után megfestette a Tetemrehivás-t, első nagyobb kompozicióját. A kép ritka jellemzési erőről, a rajz nagy biztosságáról s a szinezés föltünő gazdagságáról tesz bizonyságot. Mindenki nagy várakozással nézett a fiatal művész jövője elé s a kritika rég fogadott festeményt oly általános elismeréssel, mint Gy. művét, mely később - szerző ajándékából - a nemzeti muzeum képtárába került. Később megfestette a Disznótor-t, mely a korareggeli hangulat élénk visszatükrözésével és nehány falusi alak sikerült jellemzésével vonta magára a figyelmet. Gy. ujabb időkben egészen elvonulva él vidéki magányában. nagy veszteségére a művészetnek, mely tartalmas alkotásokat várt tőle.

Gyárfelügyelet

A gyári v. munkásvédő törvények munkások érdekében történt létesítésével az a szükség is éreztette magát, hogy e törvények alkalmazása és megtartása külön erre hivatott közegek által ellenőriztessék. Igy keletkezett a gyári felügyelet intézménye, Factory Inspectors, mint Angliában nevezik. A gyárfelügyeletről intézkedik nálunk az 1893. XXVIII. t. c.

Gyárfelügyelő

azon állami közeg, aki a gyárvizsgálatokat eszközli. Némely államban Gy. a neve, másutt - mint nálunk is- iparfelügyelő, másutt ismét munkafelügyelő, akinek ügyköre csak a nő- és fiatal munkásokra terjed ki. Magyarország és Württemberg kivételével a Gy. csak gyárvizsgálatokkal foglalkozik, mig ezekben egyuttal iparfejlesztési hivatással is bir. Mindenütt kerületében székel a Gy., csak nálunk van ez intézmény központosítva a kereskedelemi minisztériumban. Ez időszerint Magyarországon hat felügyelő és hét segédfelügyelő van, kiknek száma 1895. két felügyelővel fog szaporíttatni.


Kezdőlap

˙