Hadari

l. Beduin.

Hadaró

a csép felső része, ostora.

Hadárulás

büntény, melyet a hadsereg kötelékébe tartozó egyén akkor követ el, ha az ellenség működését támogatja, vagy a saját seregének, vagy ennek szövetségeseinek szándékosan árt, vagy ártani akar. L. Áruló és Háboru.

Hadastyán

a. m.a rokkant katona.

Hadastyán-egyletek

kiszolgált katonákból alakított társulatok, melyek kölcsönös segélyezést és tagjaiknak tisztességes eltemetéséről való gondoskodást tüzik ki főcéljukul.

Hadbiró

a hadseregnél és a haditengerészetnél az igazságügyi szolgálatot teljesítő tisztikar tagja. A legalsóbb rangu H.-k főhadnagyok, a legmagasabb ranguak tábornokok (vezérhadbirák). A vezérhadbirák a katonai főtörvényszéknél és a legfelsőbb katonai törvényszékhez vannak beosztva és egyikök a közös hadügyminisztérium 4. osztályának főnöke. Az ezredes H.-k a katonai főtörvényszéknél működnek és egyikök a tengerészeti ügyosztályon van alkalmazva. Az alezredes és őrnagy H.-k a hadtestparancsnokságoknál igazságügyi előadók s őrnagy H.-k a helyőrségi katonai törvényszékek vezetői. A százados és főhadnagy H.-k az első folyamodásu kat. törvényszékeknél vizsgáló birák v.mint fogalmazók működnek a hadügyminisztériumnál és a hadtestparancsnokságoknál.

Hadbiztos

a hadsereg hatóságainál és parancsnokságainál, valamint a hadrakelt seregnél az élelmezés, ruházási és elhelyezési ügyekre vonatkozó teendőket végzi és ellenőrzi. A hadbiztosság élén a cs. kir. közös hadügyminisztérium gazdászati ügyosztályának főnöke áll. Minden hadtestparancsnokságnál egy hadtesthadbiztosság és minden gyalog-hadosztálynál hadosztályi hadbiztosság működik. Hadrakelt seregnél a hadbiztossági ügyeket a hadserege vezérigazgatósági hadbiztosság intézi el.

Hadbiztossági kar

Tagjai hadbiztossági katonai tisztviselők, ki a hadsereg és a hadrakelt sereg élelmezése, ruházása és elhelyezése körül előforduló ügyek gazdászatkezelési részének ellátására és ezen szolgálati ágaknak közigazgatási tekintetben való ellenőrzésére vannak hivatva. A kar élén áll a közös hadügyminisztérium csoportfőnöke (IV. rangosztály), ezenkivül vannak: vezér- és fő-hadbiztosok, hadbiztosok és al-hadbiztosok. Alhadbiztosokká oly tiszteket és katonai tisztviselőket neveznek ki, kik a Bécsben levő hadbiztossági tanfolyamot (2 év) jó eredménnyel elvégezték és a gyakorlatban is beváltak.

Hadbocsátás

régente a fegyverben levő csapatok legénységének és néha tisztikarának is elbocsátása valamely háboru befejeztével, illetőleg a hadállomány leszállítása a békeállomány számszerinti szükségletére.

Hadcsaplár

l. Markotányos.


Kezdőlap

˙