Hakodate

kikötőváros Jesszo-sziget D-i végében, a macmai- v. Szangar-szorosnál, félköralaku pompás kikötő partján, (1890) 55677 lak. 1859 óta áll nyitva az európai kereskedőknek. Teljesen biztos kikötője miatt Jesszo-sziget egész külkereskedelme itt bonyolódik le. A kivitel főcikkei állati bőrök, szárított és friss halak és tengeri algák, amelyekből a Japánban és Khinában keresett zselatint készítik. A város nagyobbára elszórt és rosszul épített házakból áll.

Hakon

(Haguin, Haagen), nyolc norvég király neve: H., a Jó melléknévvel, Széphaju Harold fia, szül. 915., megh. 950. Adelstan angol király udvarában nevelkedett fel s 935. (atyja halála után) visszatért hazájába s bátyját, a zsarnok Erichet megbuktatta. A dánokkal vivott szakadatlan küzdelmek dacára országát rendben tartotta s a kereszténységet is felvette, de népe nem követte példáját. Az Erich fiai ellen vivott harcban esett el. - II. H., I. Magnus fia, 1088. került a trónra, de már 1089. elhalt. - III. H., Herdabreid (Szélesvállu), II. Sigurd fia, tiz éves korában (1158) jutott a trónra, de már 1162, egy Bergen mellett vivott ütközetben megöletett. - IV. H., Szverrer király fia, kit 1202. követett a trónon. legyőzte vetélytársát, II. Inget, de 1204. ő is kimult erőszakos halállal, mérgezés következtében. - V. H. Gamla (az Öreg), az előbbinek fia, csak 1217 (II. Inge halála után) került a trónra s 1223. ismertetett el általánosan. Rendezte a trónörökösöket, megszilárdította a királyi hatalmat s országát Izlanddal és Grönlanddal gyarapította. - VI. H., az előbbinek fia és uralkodó társa, már 1256 elhalt. - VII. H., VII. Magnus fiában, ki 1299-1319. uralkodott, kihalt Széphaju Haraldnak férfiivadéka. - VIII. H., az előbbi családnak leányágon sarja, 1374-1380. uralkodott Svédország és Norvégia fölött. Neje, Margit 1376. örökölte a dán koronát s fiának, Olavnak halála után 1397. a három északi országot a kalmári unióban jogara alatt egyesítette.

Hal

város Brabant belga tartományban, 14 km.-nyire Brüsszeltől, a Senne és vasut mellett, (1890) 10441 lak., porcellán- és papirosgyártással, faragványok készítésével és cukorfinomítóval. A XIV. sz.-ból való Notre Dame temploma ismeretes bucsujáróhely.

Hal

déli (piscis austrinus), a déli ég 21 ó. 20 p. - 23 ó. 0 p. rektaszcenzió és 25°-37° déli deklináció között foglalt csillagkép, mely 7-ed nagyságig mintegy 75 csillagot tartalmaz. Ezek közül 6 negyedrendü, egy pedig. Fomalhaut, a Piscis, elsőrendü, nálunk csak 11°-kal emelkedik a déli láthatár fölé, L. Állatöv. - H. az ó-keresztény képzőművészetben, melynek számos műemléke a katakombákban maradt reánk, Jézus Krisztusnak volt jelképe, siremléken, gemmákon gyakran látható s hátán gyakran egy hajót visz, mely az egyházat ábrázolja. Eredete a következő szójátékon alapul: «Ihsouz Cristoz Oeou Uioz Swths» (Jézus Krisztus, Isten Fia, megváltó), a kezdő betük e szót képezik: ICOUS, ami halat jelent a görögben. E szót a keresztények ivópoharakra, gyürükre, tálakra, pecsétekre is vésették.

Hala

(Hara, Brahui), 560 km. hosszu hegylánc Beludsisztán K-i határán. Az é. sz. 30° alatt a Tokatu-hegycsúccsal kezdődik; az é. sz. 29° 40' alatt átvezet rajta az angolok 1839 és 1878-ki hadjárataiból ismertes Bolan-szoros, ettől D-re pedig a kanyargós Mula-szoros. Ezen részében éri el állítólag legnagyobb magaságát a Csihiltanban (több mint 4000 m.). A Mula-szorostól D-re Kirtar- és legdélibb részében Pabb-hegységnek hivják. India felé meredek lépcsőkben ereszkedik le.

Hála

Spinoza definiciója: «a szeretetnek az a vágya v. törekvése, melynél fogva, aki a szeretet hasonló indulatából velünk jót tett, azzal mi is jót tenni iparkodunk.» A hálában az e definicióban is foglalt érzelmi s akarati mozzanat foglaltatik. Az érzelmi az, hogy viszonozzuk azt a jóindulatot, melyet tapasztaltunk. De minthogy ez a jóindulat tettekben nyilvánult, az a kivánságunk is támad, a jótéteményt is, amennyire lehet, viszonozni. A hála tehát a szeretetnek és jótéteménynek hasonlóval való viszonzása. Minthogy azonban jótétemények gyakorlása bizonyos önmegtagadással jár, amely nem mindenkinek a dolga; minthogy továbbá jótéteményeket elfogadni saját magunk előtt is, de még inkább mások előtt megalázhat: nyilvánvaló, hogy a háladatosság érzelmének más ellentétes érzelmek fogják utját állani. Már Spinoza is megjegyzi, hogy az emberek sokkal inkább készebbek a bosszuállásra, mint a jótétemények viszonzására. Turgenjevnek van egy szép meséje, hogy egy égi összejövetelén az erényeknek az Ur két oly erényt mutat be egymásnak, kik a földön soha sem találkoztak: a Jótékonyságot s a Háladatosságot. - H.-áldozat, l. Áldozat.

Halacha

l. Halakha.

Haladás

a zenében bizonyos hangnak a másikhoz való menete, midőn két vagy több szólam mozog egymással szemben; midőn egész harmoniák következnek egymásra, vagy midőn különféle modulációk, hangnemek váltakozásai követik egymást. Nemzetközi nomenklaturája általában Progresszio.

Haladék

l. Halasztás.

Haladó mozgás

(translatio). H.-a van valamely testnek, ha minden pontnak ugyanoly irányu és nagyságu sebessége van, ellenben forgást (rotatio) végez, ha az egyes pontok sebessége arányos egy bizonyos egyenestől v. tengelytől való távolsággal s merőleges a ponton s a tengelyen át fektetett sikra. Szilárd testek bármely mozgása minden pillanatban felbontható egy H.-ra s egy forgásra. Földünknek a Naphoz képest való mozgásánál p. megkülönböztetjük a Nap körül való keringést (ez. a H.) s a Föld tengelye körül való forgást. De maga a Nap is mozog; H.-a a Hercules csillagzat felé van irányítva s másodpercenként mintegy 50 km.-nyire sebességgel történik.


Kezdőlap

˙