Handabanda

humorisztikus lap; Kákay Aranyos névvel Kecsekméthy Aurél adta ki és szerkesztette 1863 jan. 10-től jun. 20-ig; hetenként egyszer, szombaton jelent meg 4-rét féll iven rajzokkal; a lap élénk és szellemes, de rövid életü volt.

Handal-Bustyaháza

község, l. Bustyaháza (2).

Händel

György Frigyes, német zeneszerző, szül. a Saale folyó melletti Halleban 1685 február 25., megh. Londonban 1759 nov. 14. Nyolc éves korában már a szász weissenfelsi herceg csodálta orgonajátékát, s ennek közbenjárására engedte meg 72 éves apja, hogy Zachau orgonás a fiut rendszeresen oktassa. Az apa 1696. bemutatta H.-t a berlini udvarnál, hol Bononcini és Ariosti bámulták rögtönzését s azt ajánlották, hogy Olaszországban tökéletesítse képességeit. Apja halála (1697) után H. egy évig orgonás volt, majd Hamburgban 1705. Nerót és 3 más dalművét előadatta s 1707 óta Firenzében, Rómában, Velencében járt és adatta elő operáit; Lotti, a Scarlattiak, Corelli ésStefani apát barátságát megszerezte, emezzel Hannoverába ment 1710-ben családjához; a választó-fejedelem karnagya lett, de szabadságot kérve, csakhamar meglátogatta Angliát, hol a már hires H. operáit az olasz dalműtársaság játszotta. 1712. végkép Angliában települt le, hol az 1713-iki békekötéskor irt Utrechti Tedeum óta Purcell korlátlan tekintélyének lett örököse. Uj szakasz H. életében az 1719-1740. évek dalműköltése; az addigi 9-hez még 28 dalművet irt, részben az 1719-28-ig királyi támogatással fennállt dalműháznak (Royal academy of music), majd az 1729-1732-ig élt Heidegger-félének, majd az 1733-37. maga által bérelt Coventrgarden szinháznak. A nagy szellemi munka szélhüdésre vezetett, de ebből H. nagyon hamar kigyógyult, s innét lázasan komponált; alkalmi operatársulatokat szervezett, de egyéb zeneműfajokban is sokat dolgoztt. A tisztán hangszerekre irt zenemüvei is jórészt ebbe a korszakba esnek: 12 hegedü- (egyszersmind fuvola-) szonáta, 13 pedig 2 hegedüre; 5 nagy (u. n. oboa-) versenymű, 5 más zenekari mű, 20 versenymű orgonára, 12 pedig vonóshangszerekre; számos suite, ábránd, fuga orgonára vagy zongorára. remekműveinek sora az 1741-ben 24 nap alatt irt Messiahval kezdődik; ezt az oratoriumot először Dublinben adta elő, majd Londonban, hol 1749 óta évente előadták a talált gyermekek kórháza javára jelentékeny haszonnal, mely 28 előadás után 10000 font sterlinget tett. Ujabb, a maguk nemében mintaszerü oratoriumai: Samson, Semel, Herakles, Belsazar. Alkalmi oratorium (1745) a cullodeni győzelem emlékére, Makkabeus Judás, József, Józsua, Alexander Balus, Salamon, Zsuzsánna, Theodora, Sephtha 81751). Ekkor már előre látható volt, hogy megvakul, de ze nem akadályozta H.-t abban, hogy folyton versenyezzen (még halála előtt egy héttel is) és maga játssza műveinek orgonaszólamát. A Westminster-apátságban temették el; szobrát még életében elkészítette Roubillac. Az angolok a maguk nagy nemzeti zeneszerzőjének tartják, mert iránya, fejlődésmenete: egészen pályájának, környezetének, a közönség szükséglete és izlésének hatása alatt állt s Purcell, a telivér angol zeneszerző, H. példaképe volt. Egy eredményre nem jutott angol társulat kezdeményezése után a Chrysander alapította német Händel-társulat 1859. fogott hozzá H. összes műveinek kiadásához, s 1894. fejezte be a 100. kötettel.

Handelmann

Gottfried Henrik, német régész és történetiró, szül. Altonában 1827 aug. 9-én, megh. Kielben 1891 ápr. 26. A slezvig-holsteini hazai régiségek őre volt. Munkái: Hajrbücher für die Landes kunde der Herzogtümer Schleswig-Holstein und Lauenburg (Lehmannal együtt, Kiel 1858-69); Die letzten Zeiten hanischer Übermacht im skandinav. Norden (u.o. 1853); Gescichte der Vereinigten Staaten (u.o. 1856); Geschichte der Insel Haiti (u.o. 1856); Geschichte von Brasilien (u.o. 1860); Geschichte von Schleswig-Holstein (u.o. 1873); Herzog Adolf von Holstein-Gottorp, kaiserl. Kriegsoberst unter Tilly und Waldstein (u.o. 1865); Die dän. Reuniionspolitik um die Zeit des sieben jährigen Krieges (Göttinga 1866-70); Volks- und Kinderspiele in Schleswig-Holstein (Kiel 1862); Topogr. Volkshumor. Ortsnamen in Reim und Spruch aus Schleswig-Holstein (u.o. 1866); Weichnachten in Schleswig-Holstein (u.o. 1866); Kieler Münzkatalog (u.o. 1863-1887); Vorgeschichte Steindenkmäler in Schleswig-Holstein (u.o. 1872-74); Die amtlichen Ausgrabungen auf Sylt (u.o. 1873-82); Moorlelichenfunde in Schleswig-Holstein (u.o. 1873); Der Runenstein von Gottorp (u.o. 1888); Neue Mitteilungen von den Runensteinen bei Schleswig (u.o. 1889); Der Krinkberg bei Schnefeld und die holstein. Silberfunde 1890).

Händel-Scütz

Johanna Henriette Rozina, német szinésznő, szül. Döbelnben 1772 febr. 13., megh. Köslinben 1849 márc. 4. Szende szerelmes szerepekben különféle helyeken szerepelt már leánykorában, s 1788. férjhez menvén Eunicke tenoristához, ezzel együtt bejárta Mainzot, Amsterdamot, M. m. Frankfurtot stb., majd 1796. Berlinbe ment, hol az Iffland vezetése alatt állott szinháznál magasabb tragikai és szentimentális szerepekben tüntette ki magát. 1796. első férjétől elvált s 1802. Maxer orvoshoz ment nőül, de ettől már 1805. szintén elvált s harmadik férjével dr. Händellel visszavonult Stettinbe, de ennek halála után ujra férjhez ment Schütz K. J. drámáihoz és ujra szinpadra lépett, vendégszerepelvén egész Németországban, Szt. Pétervárott, Stockholmban, Kopenhágában, Amsterdamban és Párisban s művészetének tetőpontját voltaképen ezuttal érte el. 1824. negyedik férjétől is elvált és visszavonultan élt Köslinben egész haláláig.

Handfeste

(német) a. m. okirat. A név onnan ered, hogy régente pecsétnyomó hiányában az okirat alá a hüvelykujjat viaszba nyomták.

Handicap

(ejtsd: hendikep), angol versenyszó, melyen az erők, versenyzők lehető kiegyenlítését értjük. A már több versenyben győztes, gyengébb ellenfelének előnyt ad. Ezen előny a gyaloglási versenyekben lehet tér- v. időelőny. A térelőny-versenyeknél az egység az angoloknál yard, nálunk a méter. A legjobb versenyző az indítási vonaltól indul, mig a gyengébbek előbbről. A gát- és akadályversenyeknél azonban a leggyengébb áll az indulási vonalon és az erősebbek hátrább és hátrább. A magasugrási H.-versenynél az előnyt az erősebb versenyző azáltal adja, hogy az általa tényleg megugrott magasságból levonatik az egységül fölvett angol hüvelyk vagy centiméter. Az időben ugy adnak előnyt a jobb erők a gyengébbeknek, hogy az indulási vonaltól később indulnak. A tanulók versenyében az idősebb tanulók éveik száma arányában H.-peltetnek és nem nagyságuk szerint. L. még Teher.

Händler

Pál, német festő, szül. Altenweddingenben, Magdeburg mellett, 1833 márc. 16. Berlinben, Düsseldorfban és Drezdában Schnorr vezetése alatt képezte ki magát, azután Rómában, Párisban, Düsseldorfban, Drezdában tartózkodott, mignem Berlinben telepedett le, hol 1875. a művészeti iskola tanára lett. Főleg vallásos tárgyu képeket festett. A legkiválóbbak: Krisztus a kereszten (1861, arnswaldi templom); Krisztus tanítványaival Emmausban (1862. schlawai templom Sziléziában); Krisztus a keresztet hordja: Albert herceg windsori mauzoleuma számára készített üvegfestmények kartonjai: A hitetlen Tamás (tribusi templom Pommerániában); Ecce homo, Keresztrefeszítés (apherbecki templom Vesztfáliában); Föltámadás (Moabit templom Berlinben); Szt. Pál prédikációja Athénben; A pápai bulla elégetése Vittenbergában (falfestmény a magdeburgi gimnáziumban 1881-83); Képek Pál apostol életéből; Mennybemenetel-ablak Magdeburgban (1892).

Handlova

(Kriegerhaj), kisközség Nyitra vármegye privigyei j.-ban, (1891) 3506 német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Gr. Pálffy Jánosnak itt kisebbszerü barnaszénbányája van, melynek termelése (évi 4-5000 q.).

Hand muss hand wahren

német jogi közmondás, melynek értelme a következő: A római jogban a tulajdonosnak joga, hogy dolgát bárkitől, akinek kezén találja, visszakövetelheti föltétlen. A rei vindicatio a tulajdonost kivétel nélkül mindenki ellen megilleti. A német jogokban azonban a forgalom igényeire való tekintettel, rei vindicationak nincs helye a jóhiszemü birtokos ellen, eki a dolgot oly személytől vette, akire a tulajdonos haszanálat, őrizet vagy más célból maga bizta vagy közárverésen, v. ily forgalomra jogosított iparostól (tehát p. kereskedésben) vásárolta. A tulajdonosnak ezekben az esetekben csak kártérítési igénye van azok ellen, akik neki felelősséggel tartoznak.


Kezdőlap

˙