Házi istenek

l. Házi szellemek.

Házi kezelés

a birtokkezelésnek azon módja, melynél a birtokos birtokát saját számlájára kezeli (személyes kezelés) vagy kezelteti (tiszti kezelés v. adminisztráció). Szemben a bérbeadással a H. hátránya, hogy nagyobb kockázattal jár és hogy a birtokos jövedelme ingadozóbb; ellenben előnye, hogy a birtokos, helyes H.-t feltéve, angyobb átlagos jövededelemre tehet szert. Ehhez járul, hogy H.-nél a birtokos a földjáradék esetleges emelkedéséből származó jövedelmet is közvetlenül élvezi. Minthogy az okszerü H.-nél azonkivül a földbirtok értéke is rendszerint emelkedni szokott, kétségtelen, hogy a H. ugy magán mint közgazdasági szempontból a legelőnyösebb birtokkezelési mód, minélfogva agrárpolitikai axiomának tekintik, hogy a földbirtok nagyobb része H. alatt álljon, mint ez tényleg nálunk, szintugy Németországban az eset, hol az összes birtokok 87%-a áll H.alatt. Franciaországban 60, ellenben Belgiumban csak 40 és Nagy-Britanniában s Irországban csak 14 % a mezőgazdaságilag használt földbirtoknak áll H. alatt. Habár a H. előnyei elvitázhatlanok, mindazáltal a birtokkezlés ezen módja csak akkor van helyén, ha birtokos az okszerü kezeléshez szükséges tőkével, megfelelő szakértelemmel rendelkezik és birtoka működésének kellő hatáskört biztosít. Aki megfelelő tőkével nem rendelkezik és azt előnyös kölcsönök utján nem szerezheti meg, helyesebben cselekszik, ha birtokát bérbe adja. Ha birtokos nem szakértő gazda, nagyobb birtoktesteknél a tiszti kezelésre van utalva, feltéve, hogy elegendő tőkével rendelkezik, ha pedig a birtok kiterjedése megfelelő hatáskört nem nyujt,a bérbeadás lesz helyén. A H.-nek egy további általános feltétele, hogy birtokosnak, ha nem is szakértő gazda, legalább kellő érzéke legyen a birtok helyes kezelése iránt és hogy ezt legalább főbb vonásaiban ellenőrizhesse. Minthogy ez a feltétel a jogi személyek tulajdonát képező birtokoknál gyakran hiányzik, azért különösen állami és községek tulajdonát képező birtokoknál a helyes elvek szerinti bérbeadás bizonyul előnyösebbnek, annál is inkább, minthogy ilyen birtokoknál az ellenőrzésből származó költség aránytalan szokott lenni, l. Bérleti kezelés. V. ö. Hensch, A jószágberendezés- és kezeléstan (Magyar-Óvár 1895).

Házikó

(növ.), l. Domatium.

Házi lopás

házközösségben v. közös háztartásban élők által egymás ellen elkövetett lopás. Büntetőjogi jelentősége két irányban nyilvánul: a) az ellenőrzés, a magánvédelem fokozott nehézsége súlyosbítja a beszámítást; b) a közösség, az érdekeltek közötti bensőbb kapocs különös figyelmet érdemel. A magyar btkvben mindkét szempont érvényesül; az első azáltal, hogy a H., tekintet nélkül a lopott dolog értékére, büntettet képez (336. § 8. p.); a másik az által, hogy a H. rendszerint csak a sértett fél indítványára üldözhető (343. §).

Házi nevelés

l. Nevelés.

Házi nyul

(állat, Lepus cuniculus L.), a rágcsáló emlősök rendjének nyulfélék családjából való állatfaj; a vadnyulnál kisebb, nyulánkabb, hátsó lábai, feje és fülei amazénál rövidebbek. Bundája szürke, rozsdásba játszó, de hasán, nyakán és lábainak belső oldalán fehéres; fülei fejénél rövidebbek, farka felül fekete, alul fehér. Eredeti hazája Dél-Európa, de ma már jóformán egész Közép-Európában otthonos. Társaságban él s különösen kedveli a dombos, homokos helyeket. A földben lyukakat váj s ezekből jóformán csak este jár ki étkezni. Az ivarzás ideje februárban és márciusban kezdődik s aztán októberig minden 5 hétben fiadzik, még pedig 5-12-őt s a fiatalok 5-8-ik hónapban már ivarérettek, tehát nagyon szapora. Éppen ugy táplálkozik mint a mezei nyul, de a fák kérgét még jobban pusztítja s igy ha elszaporodik, igen nagy károkat okozhat. Természetes ellenségei a menyét, a nyest s a baglyok. Több fajtája van, ilyen a félvad házinyul, a német, francia közönséges, az ezüst, az amerikai, óriás, normandiai, angora H. Jóizü husáért, kalapok készítésére és prémnek használt bundájáért sok helyen tenyésztik, szaporaságát a tenyésztés folyamában fokozni is lehet. V. ö. Dunker, Die rationelle Kaninchenzucht; Redares, Die Kaninchenzucht; Eckhardt, Anleitung zur rationelle Kaninchenzucht; Espanet, Kaninchenzucht; Pröpper, Kaninchen-Kochbuch.

Házi orvosság

l. Házi gyógyszerek.

Házi pénztár

l. Pénztár.

Házi rend

l. Rendjelek.

Házi szellemek

az alsóbb rendü démonok azon faja, melyek a házban és a háztáj körül tartózkodnak. Eredetük szerint leginkább a görög-latin házi v. családi istenségek (a római Lares és Penates, l. o.) módjára ősök hazajáró v. a házban tartózkodó lelkei, kik hol jó-, hol rosszindulatuaknak mutatkoznak. Egy sajátszerü alosztályuknak vezető azon H. fajtája, melyhez egyes törzsökös családok hiresebbé vált s mondákban megerősített szellemei v. kisértetei tartoznak, minő az osztrák tartományokban több helyütt, kivált Csehországban és Stiriában népszerü Fehér asszony (a csehországi mondákban leginkább Rosenberg Bertha). E spiritus familiaris-ok egy része azonban kétségtelenül régibb mitologiai alakok alásülyedt rangu ujjászületése v. elmosódott emléke. Tisztük a róluk szóló mondák szerint rendesen az, hogy a családot fenyegető nagyobb szerencsétlenségeket megjelenésük és különösb viselkedésük által előre megjósolják. Némelyikük elátkozott léleknek vallja magát s váltságára vár, amiben már a keresztény vallás átalakító hatása a maga teljességében mutatkozik. Más rendüek azok a H., melyek erőszakos uton v. cselfogás utján kerültek valamely ház szolgálatába; ezek ugyanis többnyire a hegyi, erdei, források v. folyók, tavak körül tanyázó szellemek sorából valók s csak ideiglenes robotra kényszeríthetők, amelyből szabadulni, sőt érte boszut is állni törekszenek. Ilyenek közül legveszedelmesebbek a tüz démonai, melyek rendesen azzal állnak boszut kényszerült rabszolgaságukért, hogy felszabadulva, kigyujtják a házat, melynek tulajdonosa ideiglenesen hatalmába kerítette őket. Ily H.-ről szóló mondákban leggazdagabb a német (illetőleg germán) s utána mindjárt a szláv, de nem szegény a germán és kelta mitologia sem; holott a magyar, különösen a genuin mondák nem igen ismerik őket, s ami ilyfélét népünknél találunk, az közelebbről nézve többnyire szláv v. német kölcsönvételnek mutatkozik.


Kezdőlap

˙