Homoeomericus

a. m. egynemü, rétegtelen.

Homofon

olyan zenét jelent (ellentétben a polifonnal), mely csak egy szólamot enged dominálni vezérdallamként, mig a többi pusztán csak a harmoniai kiséretre szorítkozik.

Homoforion

a. m. Epodamion (l. o.).

Homogén

a. m. egynemü, egyenlő részekből álló. Valamely f (x1, x2 , ..., xn), több változós függvény akkor neveztetik r -ed rendü H. függvénynek, ha t minden értéke mellett f(tx1, tx2 , ..., txn) = tr f(x1, x2 , ..., xn)

Homográfia

l. Projektivitás.

Homo homini lupus

a. m. ember embernek farkassa, B. Decsi János fordítása. Plautus Asinaria vigjátékának Lupus est homo homini, non homo sorából (2, 4, 88) ered.

Homojuziosz

l. Arius.

Homok

különféle kőzeteknek és ásványi anyagoknak apró szemü törmelése, melyet rendesen a viz, jég vagy szél messze elhordott eredeti képződési helyétől és alkalmas helyen lerakott. A szemek nagysága szerint van durva szemü és finom szemü H. Egyike a legfinomabb szemü és nálunk az Alföldön igen fontos szerepet játszó H..-nak a futó-H. (l. o.). A H. anyaga igen sokféle lehet, de mivelhogy a quarc az összetett kőzetek ásványi elegyrészei között a legfontosabb szerepet játsza és legerősebben áll ellen a mállásnak, a törmelékek között a leggyakoribb és igy a H.-nak is legközönségesebb anyaga a quarc. Az anyag szerint szokás a H.-ot megkülönböztetni: quarc-H., ritkán egészen tiszta quarc-szemek tömege, rendesen van 2-20 % egyéb ásványi törmelék is, nevezetesen csillámföldpát, mész; mész-H., csillámos H., sok csillámtartalmával; dolomit-H., glaukonit-H., glaukonit-H., glaukonit-szemek keveréke quarc-cal; magnetit-H., tulnyomóan titántartalmu magnetit-szemek keverve quarc-, csillám-, angit-, olivin-szemekkel; arkoze-H., gazdag földpáttartalommal. A H.-szemek rendesen gömbölyödettek, néha szögletesek, ritka esetben pedig apró, többé-kevésbé tökéletes kristályok. A közönséges H.-tól, mely mindig összetett kristályos kőzetek, esetleg pedig H.-kövek elporlásának eredménye, megkülönböztetendő a vulkáni H., mely csupa apró lávatörmelékek vagy a lávát összetevő kristályok törmelékeinek tömege és rendesen csakis működő vulkánok közelében található, gyakran hatalmas lerakodásokban. A vulkán kitörése alkalmával a kraterből szóródott ki és a levegőből rakódott le a szomszédos területre. A legfinomabb vulkáni H. a vulkáni hamu (l. Vulkanizmus). A H. rendesen az alluvialis, diluvialis és még a harmadkori rétegeknek képezi anyagát, vagyis fiatalabb képződményü; ritkán azonban régebb koru rétegeknek is alkotja anyagát, p. a kréta-szisztémabelieknek, sőt a szilurban is fellelhető.

Homokba öntés

l. Öntés.

Homokbogár

(Cicindela L.), lásd Futóbogarak.


Kezdőlap

˙