Honiton

város Devon angol grófságban, 26 km.-nyire Exetertől, az Otter kies és termékeny völgyében, vasut mellett, (1891) 3216 lak., kik levél- és virágmustrás vetélt csipkéket készítenek.

Honitva

(cseh), Csehországban azelőtt az a kerület, melyen belül a község lakosai a büntetteseket üldözni, s az elkövetett büntettekért vagyonjogi egyetemleges felelősséggel tartoztak. A középkorban ez a felelősség több helyütt fordult elő.

Honley

(ejtsd: honle), község York angol grófságban West-Ridingben, a Colne és vasut mellett, (1891) 5466 lak., gyapjuszövéssel.

Honnef

város Köln porosz kerületben, 18 km.-nyire Siegburgtól, a Rajna jobb partján, a Löwenburg (459 m.) Ny-i lábánál, vasut mellett, (1890) 4556 lak., bazalt-, vas- és rézércbányával; klimatikus gyógyintézettel.

Honnęte

(franc., ejtsd: onett) a. m. becsületes, illendő, tisztességes.

Honneur et patrie

(franc., ejtsd: onőr e patrí), becsület és haza, a becsületrend jelszava.

Honneurs

(ejtsd: onőr), a katonaságnál ama tisztelgés, mellyel az alárendelt katona felebbvalójának tartozik (szalutálás); a társaságban amaz előzékenységek és kitüntetések, melyekkel a házigazda v. háziasszony a vendégeknek tartozik; végül a kártyajátékban bizonyos, a játék szabályai által meghatározott kártyák, melyek a játék eredményére nézve különösen határoznak.

Honni soit qui mal y pense

(franc., ejtsd:oni szoa ki mal i pánz) a. m. szégyen arra, aki rosszat gondol erről. Az angol térdszalag-rend (l. o.) jelmondata.

Honolulu

a Sandwich-szigetcsoport fővárosa, anglikán és római kat. püspök székhelye, Oahu-sziget D-i partján, 3-4 km. széles sikságon, amelyet közel 1000 m. magas csúcsokat biró hegység fog körül, kertek és gyümölcsfaligetek közt, 22 907 lak., vasöntővel, gépgyárral. Kikötőjét, a szigetcsoport legjobb és legbiztosabb kikötőjét, kettős korallzátony védi a tenger hullámzása ellen, rendes hajóösszeköttetésben áll Amerikával, Ausztráliával, Ázsiával és Khinával. A szigetcsoportnak csaknem egész külkereskedelme itt pontosul össze. (L. Sandwich-szigetek). Az elektromos fénnyel világított, teljesen amerikai módra épített város egyes részei közt a közlekedést lóvasut tartja fenn. Jelentékenyebb épületei az 1880-82. olasz stilusban épült királyi palota szép parkkal, a parlament épülete, amelyek közt I. Kamahema királynak félig megaranyozott szobra áll, a postaépület, egy bankház, a vámház, muzeum és a szinház. A khinai városrész a maga számos kis kertjével itt is elüt a többitől. A telefon számos házba be van vezetve. Enyhe és csak télen esős klimája miatt mellbetegek is számosan laknak benne. 7 ujság jelenik meg H.-ban; ezek közt 3 kanak nyelven. 1794. Prince-Libu nevü amerikai hajó fedezte föl kikötőjét; ekkor számos cethalász-hajó kereste föl, de ezek most már igen ritkán látogatják. Az ujabban (1892) megalapított köztársaság ellenségei, a királypártiak, 1895 jan. 6-án zendülést támasztottak. De ezt az uj kormány leverte, kihirdette az ostromállapotot, Lilionakalani királynét pedig 5 évi fogságra itélte. V. ö. Koburg Fülöp herceg naplóját (Földr. Közl. 1889, 504. l.).

Honoráciorok

(lat.), igy neveztetnek nálunk általában a magasabb szellemi qualifikációval és megfelelő társadalmi állással biró s származásuk szerint nem nemes egyének; különösen ügyvédek, orvosok, mérnökök stb., kiknek foglalkozását nem megfizetni munkabérrel, de tiszteletdijjal viszonozni (honorarium) szokás. 1848. ezekhez számították azon lelkészeket, kik mint ilyenek nemesekül nem tekintettek, azután a nem menes apától, de nemes anyától származottak. Némely vármegye a H.-at közgyülésein szavazati joggal ruházta föl. L. még Gentry.


Kezdőlap

˙