Hy...

alatt nem talált szók Hi... alatt keresendők.

Hyacinth

(ásv.), l. Jácint.

Hyacintharara

v. Sittace hyacinthina (állat), l. Arara.

Hyacinthe

(ejtsd: ijaszeńt, eredeti neve Loyson Károly), francia hitszónok, szül. Orleansban 1827 márc. 10. 1851. szentelték pappá, három év mulva Nantesben a hittan tanára lett, később Párisban a St. Sulpice-templom lelkésze, majd a karmelita-rendbe lépett be, ezt azonban, minthogy a rendi hallgatást követelt volna tőle, 1869. elhagyta. Nagy hire volt, mint hitszónoknak s mint szabadelvü papnak, ki a pápai csalatkozhatatlanság tana ellen tiltakozott. Szabad szellemü beszédei és iratai miatt a katolikus egyházból kiközösíttetvén, Párist elhagyta, New-Yorkba ment, hol nagy ünnepeltetésben részesült, de 1869 végén visszatért Európába. A vatikáni zsinat berekesztése után az ókatolikusok (l. o. és Döllinger) mellett foglalt állást, részt vett azoknak müncheni gyülésén (1871 szept.), egy évvel később nőül vett Londonban egy által korábban a kat. egyházba áttérített amerikai nőt, s Genfbe telepedett le, de már 1874. a szerinte kelletinél messzebbre ment ókatolikusokkal meghasonlott, Párisba vonult vissza, ahol 1879 febr. 9. az u. n. gallikán egyházat megnyitotta s azóta mint ennek igazgatója (rector) működött. Művei: La soiété civile dans ses rapports avec le christianisme (Páris 1867); De la réforme catholique, I.: Lettres, fragments, discours (u. o. 1872), II.: Catholicisme et protestantisme (u. o. 1873(; L'Ultramontanisme et la révolution (u. o. 1873); Les principes de la réforme catholique (u. o. 1878); programme de la réforme catholique (u. o. 1879); Liturgie de l'Église catholique-gallicane (u. o. 1879, 4. kiad. 1883).

Hyacinthella

Schur (növ.), l. Bellevallia.

Hyacinthus

(növ.), l. Jácintus. - H. a mitologiában, l. Hyakinthos.

Hyaena

Brill (állat), l. Hiéna.

Hyakinthos

mesés alak az ókorban, a hagyomány szerint Amyklas spártai királynak és diomedének fia, kit szépsége miatt Apollo is, Zephyros is szerettek. Midőn azután Apollo a kedves fiucskát az Eurotas folyó partján a diszkosz-dobásban gyakorolta, a féltékeny Zephyros félrekapta az Apollo kezéből kirepült diszkoszt és ugy odasujtotta H. fejéhez, hogy nyomban meghalt. Apollo virágot fakasztott aztán H. elhullott véréből, melyet az utókor a szép gyermekről nevezett el (jácintus). H. tiszteletére Lakoniában meg a római császárság idejében is tartották a hyakinthia ünnepet.

Hyasok

a gör. mitologiában Atlas és Aithra leányai, a Pleiások (l. o.) testvérei; számuk 2-7 között ingadozik az iróknál. Mint termékenyítő s nedvességgel tápláló nimfák Zeusnak Dodonában, Dionisosnak pedig Nisa hegyén voltak dajkái; azért az istenek hálából az égre helyezték őket csillagoknak. L. Hiádok.

Hybbe

(Hibbe, Geib), kisközség Liptó vmegye liptóujvári j.-ban, (1891) 2051 lakossal, postahivatallal és póstatakarékpénztárral. Utcái a bibliából vett neveket viselnek, mint Bethlehem, Jeriko, Sodoma stb.


Kezdőlap

˙