Illeteratus

(lat.) a. m. tanulatlan, tudományosan nem képezett.

Illiturgis

máskép Iliturgis és Iliturgi, ókori város Hispaniában, Baetica északi részében, a turdulok földjén, a Baetis (Guadalquivir) folyó jobb oldalán. Scipio Africanus 206. lerombolta. Romjain épült Forum Julium. Ennek a koloniának modern gyökérhajtása a mai Andujar (l. o.).

Illkirch-Grafenstaden

falu Alsó-Elzász német birodalmi kerületben, 8 km.-nyire Strassburgtól, az Ill és vasut mellett, (1890) 5228 lak., vasöntővel, gépgyárral és nagy műmalommal. 1681 szept. 30. itt irták alá a strassburgi kapitulációt, amelynek értelmében Strassburg XIV. Lajos birtokába jutott.

Illmic

(Alsó-), kisközség Moson vármegye nezsideri j.-ban, (1891) 1428 német lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Illojális

(franc.) az, aki a fennálló törvényekkel ellentétbe lép, különösen a király személyével és uralkodó hatalmával szemben; ellentéte a lojális. A latin legalis és illegalis (törvényes és törvénytelen) szóból veszi eredetét.

Illok

község, l. Ilok.

Illó olajok

l. Illanó olajok.

Illora

város Granada spanyol tartományban, 13 km.-nyire Montefriótól, a Charcon és vasut mellett, (1887) 9007 lak., a Hachuets nevü kées ásványvizforrással.

Illova

(Ilova), kisközség Krassó-Szörény vármegye teregovai j.-ában (1891) 1101 oláh lakossal; báró Schlosser Károly barnaszénbányájával.

Illő

l. Illendőség.


Kezdőlap

˙