Imbabura

Ecuador É-i tartománya Kolumbia, Esmeraldas és Pichincha közt, 16 256 km2 területtel, 67 940 lak., akik nagyobbára földmivelők és állattenyésztők. Magas fensikon terül el, amelyből az I. iszapvulkán (4582 m.) emelkedik ki. fővárosa: Ibarra (l. o.).

Imbauba

(növ.), l. Hangyafa.

Imbecilis

(lat.) a. m. gyenge, különösen szellemre; buta, tompaelméjü.

Imbibitio

(lat. a. m. beivás v. beivódás.

Im Bode

Graubünden svájci kanton járása 207 km2 területtel, (1888) 5194 lak.

Imbriani

1. Pál Emil, olasz iró és politikus, szül. San Martino di Valle Candinában 1808., megh. Nápolyban 1877 febr. 3. Jogi tanár volt a pisai egyetemen, később Nápolyban közoktatásügyi miniszter lett, az olasz egység helyreállása után u. o. egyetemi tanár. Egyike volt az olasz risorgimento (felébredés) legjelentősebb harcosainak.

2. I. Viktor, az előbbinek fia, szül. Nápolyban 1840 okt. 27., megh. Pomigliano d'Arcóban 1886 jan. 1. Tanulmányai elvégzése után részt vett az olasz szabadságharcban. Mint iró igen nagy érdemeket szerzett népköltési gyüjteményeivel: Canti popolari delle Provincie meridionali; Fiabe Toscane; Canti pomiglianesi stb. Vannak irodalomtörténeti és kritikai tanulmányai is, melyek közül főkép Studi Danteschi c. kötete érdemel említést. Verseit Esercizj di Prosodia cimmel adta ki.

Imbriani-Poerio

Matteo Renato, olasz politikus, szül. Nápolyban 1843 nov. 28. A hadapródiskolát végezte s azután 1867-ig a hadseregben szolgált, miközben 1866. mint Cosenz tábornok szárnysegéde a Mentana melletti csatában is részt vett. 1878-ban Bovióval az irredentát alapította (l. o.) és Haymerle osztrák ezredesnek Italicae res cimü röpiratára Bovio és Mezzacapo tábornokkal együtt a Pro Patria cimü brosürben válaszolt. Azután Rómában és Nápolyban ellenzéki hirlapokat szerkesztett, melyekben különösen Ausztriát támadta meg. 1889. Bariban képviselői mandátumot kapott és ezóta (rövid megszakítástól eltekintve) állandó tagja az olasz parlamentnek és a radikális pártnak. Fékezhetlen szenvedélye már a parlament elnökével is összeütközésbe hozta. 1893 nov. 24. ő intézte Giolitti miniszterelnök ellen a megvesztegetés és titkolás vádját (a Banca Romana ügyében), mely vádnak Giolitti áldozatul esett. Ugyanezt a vádat 1894 dec. Crispi ellen is intézte, kit szinte válságos helyzetbe juttatott. 1894 máj. 27. a magyar kormányt támadta meg a románok érdekében. Triest, Isztria és a Trentino miatt sokszor kikelt a bécsi kormány ellen. A hármas szövetségnek esküdt ellensége.

Imbroglio

(ol., ejtsd: imbroljo), olyan zenészeti kifejezés, mely annak a jelzésére használtatik, mikor valamely több hangszerre támaszkodó zenészeti tételnek olyan hatást kell fölkelteni, mintha a különféle hangszercsoportok nem egyenlő időmértékes beosztással működnének, p. hol a négy, hol meg a háromnegyedes taktusét. Ily összekeverései a ritmusnak, leginkább vonósnégyesek, szimfoniák, énekkaroknál fordulnak elő, mint p. Haydn, Beethoven vonósnégyeseiben, de még zongoraművekben is találkozhatni velük, kivált Schumann, Chopin, Liszt s az uj iskolához tartozó kompozitorok műveiben.

Imbrosz

(Imbro, Imrosz), kopár sziget az Egei-tengerben, 22 km.-nyire Lemnosztól, balra a Dardanellák bejáratától, 255 km2 területtel, 6500 görög lak., akik közül legtöbb a sziget ÉNy-i részében, a ki-kiszáradó Megalosz Potamosz völgyében lakik. Legmagasabb hegycsúcsa a Hagiosz Iliasz (597 m.), legnagyobb helysége a parton: Kasztron.

Imely

nagyközség Komárom vmegye udvardi j.-ban, (1891) 1389 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙