Incoercibilis

(lat.) a. m. határok közé nem szorítható, zabolátlan.

Incohaerentia

(lat.) a. m. összefüggéstelenség.

Incola

(lat.) a. m. lakos. Incolatus a. m. indigenatus, l. Indigena.

Income bonds

(ang., ejtsd: inköm baundsz), Angliában a törzs-elsőbbségi részvényeknek egy fajtája, melyeknél kamatot nem biztosítanak ugyan, de a tőke jelzálogilag biztosítva van.

Income tax

(ang., ejtsd: inkőm-), az ang. jövedelmi adó neve; tulajdonképeni, de nem helyes neve «property and incomes tax». Ez adó először 1798. hozatott be (39. Georg III. c. 13) a háboru által okozott költségek fedezésére és az összes jövedelmek megadóztatását célozta. Az I. azonban még nem tekinthető igazi jövedelmi adónak, hanem inkább hozadékadórendszer lényeges jövedelmi adó tulajdonságokkal. Az alaptörvény, melynek legfontosabb intézkedései jelenleg is fennállanak, 1842-ből való (5. és 6. Victoria c. 35). Eredetileg ezen adó rendkivüli adónak volt tervezve hadi szükségletek fedezésére, tényleg sikerült is, p. 1816., annak kivetését megakadályozni. Ujabban azonban állandó, de mozgékony eleme az adórendszernek. Az I. az értékpapir-forgalomban is szerepet játszik, amennyiben az állampapirok kamatai és a részvények osztalékai is I. alá esnek, ha ezeket a kamatokat és osztalékokat Angliában fizetik ki. Külföldiek, ha nem laknak Angliában, nem tartoznak ezt az adót fizetni még angol papirok után sem, ha a szelvényekkel együtt valamely angol konzulátus által láttamozott jegyzéket (affidavit) nyujtanak be.

Incommensurabilis

(uj-lat.) a. m. összemérhetetlen.

Incom moditas

(lat.) a. m. kényelmetlenség; inkommodál, terhel, valakinek nehezére van.

In communi

(lat., a. m. közösen, együttesen. - In commune bonum, in communem utilitatem, közjóra.

Incomparabilis

(lat.) a. m. össze nem hasonlítható, kitünő; incomparabilitas, össze nem hasonlíthatóság, kitünőség; incomparabilia, melléknevek, amelyek a fokragokat nem veszik föl.

Incompatibilitas

1. Összeférhetetlenség.


Kezdőlap

˙