Jésítés

(elavultabb műszóval: lágyítás), a nyelvtanban az a hangváltozás, mikor az l-ből ly lesz, p. taval: tavaly, v. n-ből ny, p. oroszlán helyett oroszlány stb., szóval foghangból inyhang. Különösen i előtt történik ez, s ez a hangváltozás jellemzi a palóc kiejtést. Az inyhangokat (ly, ny, gy, ty) jésített mássalhangzóknak is nevezik (franc. consonnes mouillées).

Jesreel

l. Jiszreel.

Jessamine

(ejtsd: dsesszemin), county Kentucky É.-amerikai államban, 645 km2 területtel, 11 248 lak., Nicholasville székhellyel.

Jesse

külföldi krónikákban (p. az Annales Kamenzesben, Pertznél, Monumenta Scriptores, XIX. 581) Szent István atyjának, Gézának neve.

Jessor

(Jessore) a. m. Dsasszaur (l. o.).

Jesszentuki

(Esszentuki) v. Jesszentukszkaja Sztanica, falu és fürdőhely az orosz Terek-vidék Pjatigorszk nevü j.-ban, 639 m. magasban, vasut mellett, (1889) 7756 lak.; hideg, alkalikus ásványvizforrással.

Jesszo

Jeco, nevezik Hokkaido-nak is; Japán É-i főszigete, az É. sz. 41° és 45° 30' közt. Területe 77 993, más mérések szerint 81 374 km2, amihez a 44 melléksziget területe még 804 v. 530 km2-rel járul. A lakosság az ainukon kivül 270 263 lélekből áll, köztük számos halász, akik csak nyáron tartózkodnak itt. Két hegylánca van, az egyik ÉNy-ra huzódó, palákból álló, ujabb vulkánoktól és tengeri lerakódásoktól övezett; a másikat, amely a J.-t legnagyobb szélességében szeli, a kréta fellépése jellemzi. A K-i rész a kurilok vulkánikus területéhez tartozik, amelyen számos működő tüzhányó hegy van. A sziget főfolyói: az Isikari, a Tokácsi és a Tesio. Fontosak J. széntelepei, igy p. a Poronai-buto mellettiek. A szigetnek öt olyan városa van, amelyeknek 10 000-en felüli lakosága van. legnagyobb Hakodate.

Jesus Maria

község Chihuahua (ettől 160 km.-nyire) mexikói államban, a Rio Mayo forrása közelében, gazdag ezüst bányákkal.

Jesus Nazarenus Rex Judeorum

l. I. N. R. I.

Jesus Sirach

l. Sirach.


Kezdőlap

˙