Kálomista varju

(Corvus cornix L.), az éneklő verébalkatuak rendjébe, a nagycsőrüek csoportjába és a varjufélék családjába tartozó madárfaj. Hamuszürke, csak a feje, torka, szárnyai és farka feketék. Hossza 47-50, szárnyh. 30, farkh. 20 cm. Hazánkban egész éven át mindenütt közönséges. Előjön egész Európában az északi Ázsiában, l. Varjufélék.

Kalong

a repülő kutya, repülő róka (Pteropus edulis Geoffr.), a gyümölcsevő denevérek (l. o.) egyik faja, mely a kelet-indiai szigeteken él. Valamennyi denevér között a legnagyobb; testhossza 40 cm., kiterjesztett szárnyainak átmérője 1,5 m.; feje a kutyáéhoz hasonlít; szine barna; húsát eszik.

Kalora

a szindi uralkodó címe.

Kaloreszcencia

v. kaleszcencia (lat.). Igy nevezte el Tyndall (1866) a sötét hősugaraknak fénysugarakká való alakítását. Kisérlete lényegben nem egyéb, mint hogy egy platinlemezt reája eső hősugarakkal annyira felmelegített, mig vörös-, sőt fehér-izzóvá lett. Hogy tisztán hősugarakat nyerjen, egy elektromos ívlámpa sugarait, melyeket előbb egy vájt tükör segítségével egy pont felé koncentrált, oly üvegedénykén keresztül bocsátotta a lemezre, melyben széndiszulfidban oldott jód volt. E jód-oldat a fénysugarakat elnyeli és csak a hősugarakat engedi át. Tehát a gyujtópontban elhelyezett platinlemezre tisztán hősugarak estek.

Kaloria

l. Hőegység.

Kalorifer

l. Fűtés.

Kalorika

(lat.) a. m. hőtan.

Kalorikus gépek

tágabb értelemben mindazok a mótorok, melyekben a hő munkává alakul át. Szűkebb értelemben a hőléggépek (l. o.).

Kalorimeter

leginkább a hőfoghatóság mérésére szolgáló készülés. L. Hőfoghatóság.

Kalorimetria

l. Hő.


Kezdőlap

˙