Kasszala

felső-egyiptomi vidék, l. Taka.

Kasszan

város Fergana orosz-turkesztáni tartományban, 85 km.-nyire Khokandtól, a K.-szu mellett 10,000 lak., szép mecsettel, élénk forgalmu bazárral; közelében a Szadpir nevü temetővel, amelyben a középkorból eredő arab feliratok láthatók.

Kasszandra

1. öböl a Kalkidike két ága, a K. és Longosz nevü ágai közt; hossza 55, legnagyobb szélessége 25 km.; az ókorban Sermilicus sinus volt a neve. - 2. K. (az ókori Pallene), félsziget a K. és Szaloniki-öböl közt; hossza 50 km. A hegyekkel takart félszigetet az igen keskeny Pinaka nevü földszoros csatolja a száraz földhöz. Földje termékeny; főképen gyümölcsöket és hüvelyes veteményeket termel. Legnagyobb helysége Nea-K. 1821. a görög szabadságharcban lakosai a görögökhöz csatlakoztak, de a szalonikii pasa véres boszut vett emiatt rajtuk és helységeiket földúlta.

Kasszandrabokor

(növ.), Cassandra Don, Chamaedaphne Buxb.), az erikafélék apró cserjéje egy fajjal az északi földgömb hidegebb tájain. A C. vagy régebben Andromeda calyculata L. az északi tőzegek jellemzője.

Kasszava-bokor

(növ.), l. Manihot.

Kasszia-cimet

cimet-kasszia v. khinai cimet (növ.), a Cinnamomum aromaticum Nees (C. Cassia Blume, Laurus Cassia Ait, Persea Cassia Spr.), Khinában és Kokonkhinában vadon termő, örökzöld bebérféle fa. Hazájában, továbbá K.-Indiában, Szumatrán, Jáván, Közép- és Dél-Amerikában gyakran ültetik. Héja az indiai, khinai v. malabár cimet (Cinnamomum Indicum, Sinense v. Cassia cinnamomea). Nagyon összehengeredik, 1 1/3-2,6 cm. vastag, kemény, sötétszinü cső, helyenkint szürke para födi, törése nem kurta rostos, hanem majdnem sík. Nem olyan kellemes ízü és szagu, mint a cejloni jófajta cimet, csipősebb, összehúzó és nyálkás inkább, mint édes; csaknem 1/8 résznyivel olcsóbb; az európai kereskedésekben gyakran kanéllnak nevezik. L. Kanélfa, Cimetfa és Cassia.

Kassziakéreg

v. fás kasszia (növ.), a Cinnamomum Ceylonicum Nees egyik fajtájának (Laurus Cassia L.) a kérge. Hazája K.-India és Cejlon. Vastag, durvább cső- v. csatornaforma darab, kevésbbé aromás ízü, de az igazi cimetet pótolják vele.

Kassziaolaj

a kasszia-cimet éteres olaja.

Kassziavirág

(növ.), l. Akác.

Kassziber

(kaszive, kszive), tolvajnyelven a fogolynak becsempészett levél.


Kezdőlap

˙