Kasszimabad

város Khorasszán persa tartományban Mesedtől ÉNy-ra azon mocsarak mellett, amelyekben a Kasaf-rud ered. É-ra tőle vannak Tusz romjai, ahol Harun-al-Rasid khalifa meghalt és ahol Firduszi (l. o.) született és meghalt. Nasszir-Eddin, a hires csillagász szintén Tusz szülöttje. Tusz a XVIII. sz. végén pusztult el.

Kasszimov

város az ilyen nevü orosz kerületben, (1890) 15,769 lak. Van tiz temploma, egy moséja, egy apáca-kolostora. Kovács- és cserző-ipara élénk; gabonával, besózött hússal kereskedik. K. volt Kasszim tatár khán székhelye.

Kassziteridok

szigetcsoport az ókorban, l. Cassiterides insulae.

Kassziterit

(ásv.), l. Ónkő.

Kasszitok

(asszir Kassú), népség a Tigris alsó részén; területöket a klasszikus irók Kissziannak, Susiananak v. Elymaisnek nevezték. Ott volt Susa. A nép nyelvével Oppert foglalkozott. Királyaik egykor a babiloni törzsek felett uralkodtak. Nem cserélendők fel a Kosszeusokkal (l. o.).

Kasszongo

l. Urua.

Kasszr-el-Kebir

(Lxor el-Kabir), város Marokkóban, 37 km.-nyire a tengertől a Lukkosz mellett, szőllőktől és narancsfa ligetektől környékezett mocsáros vidéken, mintegy 20,000 lak. Az 1578. vívott és róla elnevezett ütközetet alkalmasint 10 km.-nyire Araistól, a Vadi Mukszen mellett vívták.

Kastel

(am Rhein), város a rajnai Hessen hesseni tartományban, a Rajna jobbpartján, Mainz-cal szemben, vasút mellett, (1890) 7521 lak. Cement- és kémiai gyárral; erődítményekkel.

Kastellan

troubadour, l. Coucy.

Kastély

(a lat. castellum-ból), valamely előkelőbb személynek teljesen szabadon álló palotaszerü székhelye, mely a középkor végén és a renaissance kezdetén meg is volt erősítve; ezen erődítés reminiszcenciái (tornyok, vizzel telt árkok, hidak stb.) a K. architekturájában mai napig is fenmaradtak. Olyan K.-t, mely már annyira meg volt erődítve, hogy kisebb várnak is beillett, várkastélynak hivnak. Különösen a francia és az angol arisztokráciának vannak építő-művészeti tekintetben nagybecsü K.-aik; hazánkban csak a XVII. sz.-ban kezdettek a vidéken védőművekkel többé-kevésbbé ellátott magányos K.-okat építeni, legtöbb azonban a törökség teljes kiűzetése után a rokoko-korszakban és a jelen század elején keletkezett.


Kezdőlap

˙