Lefeldt

Vilmos, német gazd. gépész-mérnök, szül. Wolsdorfban (Braunschweig) 1836. 1865-ben Schöningenben (Braunschweig) gazd. gépgyárt alapított, melyben kivált a tejgazdaság számára szükséges gépek előállítását és javítását karolta fel. Nagy elismerésben részesült az L.-féle körbenforgó vajköpülő kézi és hajtó erőre szerkesztve. 1872-ben Bécsben az első ausztriai tejgazdasági kiállításon L. javított körbenforgó vajköpülőjével és vajgyúró gépével a legnagyobb kitüntetést, az állami aranyérmet nyerte el. Ez alkalommal Fuchs L. karlsruhei tanár által feltalált centrifugal tejvizsgálókészülékkel ismerkedvén meg a tejnek centrifugál erővel leendő lefölözését kezdte tanulmányozni, mire nagyszámu kisérlet után az első lefölöző gép létesült, mellyel a tejet édes állapotban lefölözni sikerült és mely alapját szolgáltatta annak, hogy a tejgazdaság egészen új irányban fejlesztessék. Azóta a L.-féle korszakalkotó találmány számos javításon és módosításon ment keresztül és nagy tökéletességet ért el.

Lefeslő kehely

(növ., calyx caducus) az olyan, amely tüstént kinyiláskor leesik a virágról, p. a mák- és füstikeféléké.

Lefevre

(ejtsd: löfévr), 1. André, francia iró, szül. Provinsben 1834 nov. 9. Párisban tanult és Les finances de la Champagne aux XIII. et XIV. siecles címü műve megjelenése után a császári levéltárban kapott hivatalt. Dolgozótársa volt a Histoire de France par les monuments folyóiratnak, mig a Libre Pensée és a La pensée Nouvelle címüeket ő maga alapította; 1871. pedig a République française irodalmi rovatának vezetője lett. Fontosabb művei: Les Merveilles de l'architecture (1864); Virgile et Kalidasa (1866); Religions et mythologies comparées (1877); La philosophie (1878); L'homme a travers les âges (1880) stb. - 2. L. Péter, l. Favre (3). - 3. L. Tanaquil, l. Lefebre.

Le Fevre d'Estaples

Jakab, l. Faber (3).

Leffler

Anna Sarolta, férjezett Edgren (l. o.).

Leflô

Adolf Károly Eámunel, francia tábornok és diplomata, szül. Lesnevenben 1804 nov. 2., megh. Nechoisban 1887 nov. 16. 1825. a francia hadseregbe lépett s 1831-től kezdve Afrikában szolgált és Konstantine ostromlásában, ugyszintén a Medeah elleni expedicióban részt vett. 1848. mint a francia köztársaság rendkivüli követe jelent meg Szt. Pétervárt. 1849. a nemzetgyülésnek, majd a képviselőháznak tagja lett. Az államcsiny után 1852 jan. mint Napoleon Lajos ellensége száműzetett, mire előbb Belgiumban, aztán Jersey szigetén élt s csak 1859. tért vissza Franciaországba. A császárság alatt nem vállalt állást; 1870 szept. 4. s később Thiers elnöksége alatt (1871 febr. 19.) hadügyminiszterré lett. 1871-1879. Franciaország követe volt Szt. Pétervárt.

Leflore

county Misszisszippi É.-amerikai államban, 10 250 lak., Greenwood székhellyel.

Lefoglalás

Bűncselekményekből származó v. annak bizonyítékául szolgálható tárgyakra vonatkozólag van helye. Oly tárgyaknak lefoglalását, amelyek azokhoz igényt tartó harmadik személyek birtokában vannak, rendszerint csak a vizsgálóbiró eszközölheti és pedig csakis irott határozat alapján. Kivételnek csak akkor van helye, ha a késedelem veszéllyel jár. A tárgyak, amelyekre a vizsgálat céljaiból többé szükség nincs, - amennyiben azért, mert a bűntett vagy vétség által hozattak létre (p. hamis pénz) v. a bűntett vagy vétség elkövetésére szolgáltak (p. puska, kés, bot) és a tettesnek v. részesnek tulajdonát képezik, vagy azért, mert másnak tulajdonát képezik ugyan, de birtoklásuk, használásuk v. terjesztésök különben is tiltva van, elkobzás és megsemmisítés alá nem esnek, - a jogosultnak visszaadandók. A levél- és távirat-titok érdekében levelek, táviratok s egyéb küldemények lefoglalására nézve különös szabályok állanak fenn.

Lefokozás

(degradatio), a katonaságnál katonai egyénnek magasabb rendfokozatból alacsonyabba való áthelyezése. Büntetésül alkalmazzák leginkább altiszteknél; csakis némely hadseregben, po. az oroszban és a törökben, a tisztek ellen is. Hadseregünkben a katonai törvényszékek itélhetnek el altisztet v. őrvezetőt a L.-ra, a csapatparancsnokok csakis akkor rendelhetik el a L.-t, ha valamely altiszt v. őrvezető bizonyos fegyelmetlen és szabályellenes magaviselet miatt ismételve sikertelenül intetett és fenyíttetett meg s az ezt konstatáló «Megintési Jegyzőkönyv» fölvétele után is újból a jegyzőkönyvben említett kihágások valamelyikét követte el.

Leforrázás

az a takarmányelkészítés, midőn a takarmányt sajtárba vagy hozzá hasonló edénybe téve, forró vizzel öntik le s az edényt lefödik, hogy a viz hosszabb ideig meleg maradjon. Főleg csak az érdes szálas takarmányt, továbbá csak az üszögös vagy dohos szemes eleséget s a megromlott kereskedelmi takarmányt célszerü leforrázni, s langyos melegen etetni. A takarmány emészthetősége szenved a L. által.


Kezdőlap

˙