Leiophyllum

Pers. (növ., Ammyrsine Purph. Fischera Sw., Dendrium Desv.), az azaleafélék génusza 2 fajjal É.-Amerikában. Ritka kerti dísz.

Leiothrix

Pier. (állat), a kúpcsőrü éneklők rendjébe, a Tanagridák családjába tartozó madárnem, melynek fajai tropikus vidékeken élnek. Legismertebb alakja a napmadár (L. lutea Pier., Tanagra sinensis, Bahila calipyga), háta olajzöldes szürke, fejbúbja olajsárga, torka narancssárga, melle és hasa sárgásfehér, az evezőtollak feketék, külső zászlójuk narancssárga, farktollai fénylő feketék. Lábai sárgák, csőre élénk korállpiros. Hossza 16, szárnyhossza 5,7, farkhossza 7 cm. Hazája Himalája, egészen Khina déli részéig, csalitos helyeken vagy bambusznák közt szeret tartózkodni. Gyümölccsel, rüggyel és virágokkal táplálkozik. Kitünő énekes, énekében különösen di, didela, dideli, vi rivi hangzik ki. Fészkét növényi részekből készíti, 3-4 kékesfehéres, purpur vörösen pettyezett tojást rak. Indiában és Khinában énekéért és pompás szépségéért a hazánkban tartják, újabb időben Európában is nagy mennyiségben hozzák és mint igen kitartó szobamadarat tartják. Fogságban költ is.

Leipa

város, l. Böhmisch-Leipa.

Leipnik

város Weisskirchen morva kerületi kapitányságban, a Becsva és vasút mellett, (1890) 5389 lak., posztó- és flanellszövéssel, nagy cukorgyárral. Közelében vannak Helfenstein kastély romjai.

Leipzig

német neve Lipcsének (l. o.).

Leirás

(descriptio), valamely tárgy vagy tünemény külső megjelenésének szóbeli előadása. Leirhatók térbeli tárgyak vagy időbeli tünemények; egyedi, faji és még általánosabb egységek. A L. természete szerint mindig közlő előadás, ellentétben az értekező előadással, mely a tények lényegének megfejtésével foglalkozik. A L. az illető tárgyak v. tünemények ismertető jeleinek elsorolásában áll; főkelléke mindig a hűség, hogy rá lehessen belőle a tárgyra ismerni s más tárggyal ne legyen összetéveszthető. Célja szerint lehet tudományos, gyakorlati és költői L. A tudományos L. tisztán elméleti szükségletnek szolgál, a azért mindenekfölött rendszeres és pontos; rendszerint előkészítő feladata van, hogy a tárgyat a további elemzés céljaira megismertesse; máskor azonban összefoglalás a tudományos L. feladata, nyomozások eredményeinek összeállítása. Minden tudománynak van leiró része. Merőben ellentéte ennek a költői L., melynek nem elméleti ismeret, hanem szemléletesség a célja, s logikai szempontok helyett esztetikai szempontoknak hódol, az értelem helyett a képzeletre kiván hatni. Itt az a nehézség, mint időbeli eszközzel természetszerüleg inkább csak időbeli tüneményt lehet elképzelhetőleg leirni; térbeli szemléletet, melynek részei egymás mellett vannak, bajos az egymás után következő szavakkal ugy előadni, hogy a hallgató elméjében egységes kép alakuljon az egymásután kapott részletvonásokból, másrészt a szó mindig csak elvont jel, mely halványan és tágan jelezi a képzeteket. A rendszeresség pontosság itt hiába, mert nem költ illuziót. A leiró költészet, mely a XVIII. sz.-ban az angol költészetben s annak hatása alatt Európaszerte nagy divatba jött, a festészettel akart versenyezni; a L.-t egész költemények feladatává tette s abba a tévedésbe esett, hogy a tárgyak mentől aprólékosabb részletig menő festésével kivánt illuziót teremteni. Ezt a művészeti tévedést Lessing mutatta ki Laokoon-jában. Jelenleg megállapodott nézet, hogy a L. a költészetben nem műfaj, csak előadásnem, melyre csak esetenként egy-egy nagyobb műben van szükség. Leirni pedig térbeli tárgyat főleg kétfélekép szokott a költő: vagy elbeszéléssé alakítja (p. Homeros kedvelt módja), vagy lirává (miben nálunk Petőfi remekelt). - L. a közgazdaságban, l. Értékleirás.

Leiria

az ugyanily nevü portugál kerületnek fővárosa, püspöki székhely, 116 km.-nyire Lisabontól, a Liz közelében, szép vidéken, 3700 lak., közelében vasbányákkal, petroleum- és többféle ásványvizforrással, továbbá Portugália egyik legnagyobb (11 643 ha.-nyi) erdejével; két gót templommal. L. Diniz királynak volt kedvelt tartózkodó helye.

Leisewitz

János Antal, német költő, született Hannoverben 1752 máj. 9., megh. Braunschweigban 1806 szeptember 10., hol 1778 óta előbb mint hivatalnok, azután mint a trónörökös nevelője, végre mint titkos igazságügyi tanácsos élt. Egyetemi tanulmányait Göttingában végezte, hol a liget-kör tagja volt. Főműve nagy tehetségéről tanuskodó szomorujátéka: Julius von Tarent (1776, újra kiadta Werner 1889), melyet Lessing (mert névtelenül jelent meg) Goethe művének tartott, a fiatal Schiller pedig saját nyilatkozata szerint könyv nélkül tudott. A darab a genie-korszak (Sturm und Drang) egyik legbecsesebb és legbefolyásosabb terméke. Egyéb tervei (p. a 30 éves háboru története, Die Weiber von Weinsberg c. vígjáték stb.) csak tervek maradtak. Összes munkáit kiadta Schweiger (1838)- életét kitünően megirta Kutschera (1876).

Leisl.

latin állatnevek után Leisler János Fülöp (megh. 1813.) német természettudós nevének rövidítése.

Leisnig

város Lipcse szász kerületi kapitányságban, a Freibergi Mulde és vasút mellett, (1890) 7944 lak., posztószövéssel, vasöntővel, gép- és kocsigyártással; jelentékeny műkertészettel.


Kezdőlap

˙