Leopoldina

több város Braziliában; a legjelentékenyebb Espirito Santóban, 35 km.-nyire Victoriától, a Santa-Maria mellett, 5000 lak., nagy kávé-, azonkivül cukorültetvényekkel.

Leopoldina-egyesület

(Leopoldinen-Verein), 1829. alakult Bécsben, elsősorban az É.-amerikai kat. missziók támogatására, azután általában a kereszténység terjesztésére a művelődéstől távol eső vidékeken, I. Ferenc leánya, Leopoldina braziliai császárnő és osztrák főhercegnő emlékére. Az egyesület céljainak elérését alamizsnával eszközli. V. ö. Lonovics, Egyh. Archaeologia (III.).

Leopoldina explanatio

l. Explanatio.

Leopoldova

kisközség, l. Csenta.

Leopoldshall

falu Bernburg anhalti járásban, Stassfurt mellett, (1890) 6435 lak., sóbányával és kémiai iparral.

Leopoldville

(ejtsd: -vill), állomás a Kongo-államban, a Stanley Pool balpartján. Ez a felső Kongo és Kasszai folyókon a gőzhajózás kiinduló pontja; az árukat még most Matadiból idáig teherhordók hozzák föl. Kikötője Kindsassza; a baptisták hittérítő állomása Arthington és a batekék fővárosa Ntamoközelében, Brazzaville pedig vele szemben van.

Leordina

kisközség Máramaros vmegye visói j.-ban, (1891) 1264 oláh és német lakossal.

Leo taktikája

l. Bölcs Leo.

Leotychides

v. Leotic hydas, spártai király. 479. ő volt a görög haderőnek főfőparancsnoka Mykale mellett. 470., midőn Spárta részéről háborut terveztek a tesszáliai aleuadok ellen, megvesztegette magát és a fenyegető ítélet elől Tegeába szökött, ahol meghalt.

Leovigild

a nyugati gótok királya, uralkodott 568-586. Athanagild halála után két évig tartó választási küzdelem árán nyerte el a királyi széket, miután nőül vette Gosvinthát, elődje özvegyét. Egyike volt a birodalom legerélyesebb uralkodóinak, ki déli Spanyolországból kiszorította a görögöket, megfékezte a lázongó főnemességet, s visszaszerezte a királyságnak tekintélyét. A nyugati gótoknak Eurich király által összegyüjtött törvényeit megint érvényre emelte. Midőn via, Hermenegild, az ariánus hitről letérve, a katolikusokat lázadásra ösztönözte, elfogatta s miután az ariánus hitre visszatérni vonakodott, 585. Tarragonában lefejeztette. Élete végén a svédek fölött aratott diadalt. L. volt a nyugati gótoknak utolsó ariánus hitü királya. L. Gótok.


Kezdőlap

˙