Letartóztatás

a bűnvád eljárásban abban különbözik a vizsgálati fogságtól, hogy mig az utóbbit csak a vizsgáló biró rendelheti el, a L. elrendelésére a foganatosítására sürgősség esetében a kir. ügyészség, s a rendőri hatóságok is jogosítvák. Kötelesek azonban a letartóztatottat haladék nélkül kihallgatni, s ha szabadlábra helyezésnek helyét nem találják, őt a legrövidebb idő alatt a vizsgálóbiró elé állítani, aki e letartóztatottat nyomban kihallgatni és a kihallgatás eredményéhez képest szabad lábra helyezni, a L.-t fentartani, vagy a vizsgálati fogságot elrendelni tartozik. További különbség a L. és vizsgálati fogság között ezek szerint a L.-nak kiválóan ideiglenes jellege. A L. törvényes okai ugyanazok, amelyek a vizsgálati fogságé, továbbá a tettenkapás. Sőt a tettenkapottat bárki letartóztathatja, köteles levén természetesen a letartóztatottat haladéktalanul a legközelebbi birói vagy rendőri hatósághoz kisérni, v. ugyanott jelentést tenni.

Letartóztatási hely illetékessége

Bűnügyekben az eljárásra három hely szabályozhatja az illetékességet: a bűntett elkövetésének helye (forum delicti commissi), a bűnösnek lakhelye (forum domicilii), a bűnös elfogatásának helye (forum deprehensionis). Az elsőbbség mindig s feltétlenül az elsőt illeti. Az utolsó nincs általánosan elismerve. Leginkább akkor használják kisegítőül, ha külföldön elkövetett bűncselekményről van szó s a bűnösnek az országban lakása v. tartózkodási helye nincs. Nálunk a kir. jbiróságok előtti eljárásban a lakhely szerinti illetékesség megáll, ha az ellen a feleknek valamelyike - vádlott, magánvádló, kir. ügyész - 3 nap alatt kifogást nem tesz. Holott máskülönben bűnügyekben az illetékességet a biró hivatalból tartozik vizsgálni.

L'État c'est moi

(franc., ejtsd: letá sze moá) a. m. az állam én vagyok; állítólag XIV. Lajos mondása, melyet 1655 ápr. a parlament előtt vadászruhában és ostort suhogtatva hangoztatott volna. Az angolok olykor Erzsébet brit királynőnek tulajdonítják ezt az igét.

Letcher

(ejtsd: lecsr), county Kentucky É.-amerikai államban, 800 km2 területtel, 6600 lak., Whitesburg székhellyel.

Letelepülés

l. Települési szabadság.

Letenye

kisközség Zala vármegye letenyei j.-ban, (1891) 1811 magyar lakossal; a járási szolgabirói hivatal széke, van adóhivatala, posta- és táviróhivatala, postatakarékpénztára. 1894. Kossuth Lajosnak emlékszobrot állítottak.

Letenye

v. létánia a. m. litánia (l. o.).

Letereltetés

v. leterelés (ném. Abtrifft; ol. deriva; ang. leeway). A hajónak az az útja, melyet az oldalról jövő szélnek nyomása folytán nem egyenesen a hajótőnek irányában teszen, hanem attól oldalt is elnyomatik, vagyis a tőirányból letereltetik. L.-en tehát az a szög értendő, mely a hajótőirány és a tengerfenék felett tényleg megtett útirány által képződik. Viharos időben a L. sokkal nagyobb, semhogy azt számításon kivül lehetne hagyni, hasonlóképen befolyásolják azt a tengeráramlatok is.

Létért való küzdelem

l. Küzdelem a létért és Életküzdelem.

Letét

(lat. depositum). A szerződésből, amelynek értelmében valaki, a letevő (deponens), saját vagy másnak ingó dolgát egy harmadiknak, a u. n. letéteményesnek (depositarius), megőrzés végett átadja, L. keletkezik. A római jog szerint az őrzésnek ingyenesnek kell lennie; a modern jogok e kelléket nem veszik figyelembe, a L. őrzési díj kikötése által nem veszti el jogi természetét, sőt őrzési díj külön kikötés nélkül is követelhető, ha a körülmények szerint, p. a letéteményes állásánál fogva a megőrzés átvételére csak ellenszolgáltatás mellett lehetett számítani. A L. a letéteményest a dolognak megőrzésére s visszaadására kötelezi. A dolgot másnak őrizetére bizni, az őrizetnek megállapított módjától eltérni a letéteményes önhatalmulag jogosítva nincs. A dolog őrizetére fordított szükséges költségeket a letevő minden esetben megtéríteni köteles. A dolgot a letevő bármikor visszakövetelheti, mig a letéteményes a kikötött határidő előtt a dolgot rendszerint vissza nem adhatja. Az őrizeti díj rendszerint akkor fizetendő, mikor az őrizet véget ér. Oly kikötés esetében, hogy a letevő a letett helyettesíthető dolgokat nem természetben, hanem hason minőségben és mennyiségben visszaadni tartozik, a L. kölcsönné lesz. A római jog a L.-nek ezt a nemét szabálytalan L.-nek (depositum irregulare) nevezi, mig «Depositium miserabile» alatt közveszély idején történt L.-et ért. V. ö. Utasítás a letétek kezelésére vonatkozólag (Budapest 1894). - L. az értékpapir-üzletben, l. Dépôt.


Kezdőlap

˙