Medveszőllő

medvebogy v. medvegerezd (növ., Arctostaphylos Adans), az erikafélék apró cserjéje, 15 fajjal (hazánkban 2) az É-i földgömb hidegebb tájain. Levele többnyire örökzöld, virága bókoló, fehér, sárga v. rózsaszin, fürtös v. ágas-bogas, bogyójában egy-egymagu öt csontburok van. Az A. uva ursi Spr. (Arbutus uva ursi L.) virága fehéres rózsaszin, gyümölcse piros. Az É-i félgömbnek majdnem minden vidékén, D-felé, hazánkban is a hegyek felsőbb régióiban terem. Fanyar és kissé keserü levelében (folia uvae ursi) gallussav, csersav, arbutin, erikolin és urson van. Ezek a levelek a Vaccinium vitis Idaeáéhoz (l. Fenyvesbogyó) hasonlók, vele gyakran össze is tévesztik, de a visszája hálózatos erü, nem pontozott és a széle nem hengeredik vissza. M.-vel feketére, sötétzöldre és barnára is festenek, valamint a szattyánt is cserzik vele. Gyümölcsét a lapp eszi, sőt kenyeret is süt belőle. Az A. alpina L. a havasokon, valamint az arktikus vidéken nő. Levele nem örökzöld, a visszája fehéres, fürtös virágzata pirosas, gyümölcse piros, később fekete-kék, ehető. Ágaival csereznek. Mind a kettőt kertbe is ültetik.

Medvetalp

(növ., Heracleum L., medvetapsir Diószegiéknél), ernyős kóró 60-80 fajjal (hazánkban 8) mind a két földségnek É-i mérsékelt vidékein. Levele karéjos v. szárnyas hasábu, hüvelye bő, ernyője soksugaru, gallérja hamar lehull, gallérkája is soklevelü, termése lapos. A H. sphondylium L. 1/2-1 1/2 m. magas, levele nagy, érdes szőrös, szárnyasan szabdalt, fiatalon jó takarmány, sőt főzeléknek is elkészítik, gyökere pedig officinális. A H. Sibricum Sibricum L. fajt termeszteni is kezdették, mert a hó után hamar zöldellik és a fagy nem árt neki; mégis hamar felhagytak vele. Virága zöld, nem sugárzó. Más fajokkal együtt (H. Persicum Desf., H. asinthifolium Vent., H. Flavescens W., H. Giganteum Fisch.) kertben is díszlik.

Medvetalpu tövis

(növ.), l. Medveköröm.

Medvjedica

a Don baloldali mellékfolyója Oroszország DK-i részében. Szaratov járásban a Kis- és Nagy-M. összefolyásából ered; igen termékeny vidéken kanyargós folyásu; jobbpartján a Lisszij-Gora nevü emelkedések követik. Az Uszt-Medvedijckaja közelében torkollik. Hosza 667 km., ebből tavasszal 400 km. hajózható. Mellékvize a Tersza.

M. Edw.

latin állatnevek után Milne-Edwards (l. o.) Henrik nevének rövidítése.

Medway

(ejtsd: medve), folyó Anglia DK-i részében, Sussex grófságban, az Ashdown Foresten (802 m.), East Grinsteadtől D-re ered, átfolyik Kentbe, a North Downsban számos kanyarulatot tesz és deltaalakban az Északi-tengerbe ömlik. 110 km. hosszu; 85 km. hajózható; vizkörnyéke 2435 km2. Mellékvizei: Eden, Teise és Beult.

Meeanee

angol leirása Miani-nak, l. Haiderabad.

Meeker

(ejtsd: mikr), county Minnesota Észak-amerikai államban, 1640 km2 területtel, 12 740 lak., Litchfield székhellyel.

Meenen

város Belgiumban, l. Menin.

Meer

van der (Vermeer), 1. János, az idősb, holland festő, szül. Haarlemben 1628., megh. u. o. 1691. de Wet Jakab tanítványa, 1654. a haarlemi festőcéh tagja lett. Többnyire Haarlem városa kopár, sík környékének egyes részeit festette le, de festett kitünő, igazán festői fölfogásu erdei tájéképeket is.

2. M. János (van Delft), holland festő, szül. Delftben 1632 okt. 31., meh. u. o. 1675 dec. 13. Fabritius Karel tanítványa, 1653. vétetett föld a delfti festőcéhbe, melynek 1663-71. körül elnöke volt. Lehető legegyszerübb tárgyakat festett: Delft utcáit, szobáit, kevés alakkal, egyszerüen, keresetlenül, de olyan természetesen, olyan finom festői fölfogással, annyi érzékkel a finom szin- és fényhatások iránt, hogy képei ma a legnagyobb kedveltségnek örvendenek. Hatalmas egyszerüségével hat Delft városának látképe a hágai muzeumban, utcai képe az amsterdami Six-képtárban. Egyes életnagyságu képmásai: Fiatal leány (Brüsszel, Arenberg-képtár); Fiatal asszony (Hága, M. des Tombes); Női képmás a budapesti országos képtárban (316. sz.), mely jellemzően tanuskodik arról, milyen festői érzékkel, finomsággal teszi vonzóvá az éppen nem szép nő képét. Pompás, kitünő szinezésü képe a Kerítőnénél (1656, drezdai képtár). Egyéb genreképei: Leány boros pohárral (Braunschweig, muzaum); A mester műterme (Bécs Czernin-képtár); Tejeslány (Amsterdam, Six-képtár), mások az amsterdami és berlini muzeumban.

3. M. János (az ifjabb), hollandi festő, M. 1. fia, szül. Haarlemben 1656., megh. u. o. 1705 máj. 28. Atyjának és Berchem Miklósnak a tanítványa, nem ment a modorosságtól. Képei a legtöbb német muzeumban, Amsterdamban és Rotterdamban, Kopenhágában és Stockholmban, Szt. Péterváron és egyebütt láthatók.


Kezdőlap

˙