Melanézia

l. Oceánia.

Melanéziaiak

l. Malájok.

Melanéziai nyelvek

l. Maláj-polinéziai nyelvek.

Melanippides

l. Ditirambosz.

Melanit

l. Gránát.

Melankólia

(gör.) a. m. búkór, l. Búskomorság.

Melanoma

(gör.), gyüjtőneve minden festenyes daganatnak; szorosabban a jóindulatu festenyes daganat neve. A M. rendesen kötőszövetes természetü s ott fordul elő, hol normálisan is erősebb a festeny felhalmozódás, p. a nyultagy pókháló hártyájában. A bőrbeli festenyezett szemölcsöket (verrucae pigmentosae) a lágyabb rostos daganatokhoz számítják, melyek rosszindulatuan elfajulhatnak. A bőrbeli erősen festenyezett a bőrszinen alig v. éppen nem kiemelkedő lencsék a M.-hoz számíthatók, de ezeknél a festeny hámsejtekben is lehet lerakodva. Gyakori a M. lovaknál s pedig szürke lovaknál, ahol gyakran szenved rosszindulatu elfajulást.

Melanosomata

(állat, Tenebrionidae, feketebogarak), a fedeles szárnyuak rendjében, a különlábtőízesek csoportjába tartozó bogárcsalád, melynek mintegy 600 neme és 4500 faja ismeretes. Hazánkban mintegy 320 faj él; melyek közül legismertebbek a liszt-bogár (Tenebrio), a pincebogár (Blaps) stb.

Melanoszkóp

l. Eritrofitoszkóp.

Melanózisz

(gör.) a. m. festenyes beszűrődés vagy festenyes átalakulás, azaz abnormis mennyiségü festenynek lerakódása a sejtekbe, szöverekbe, főleg a köztakaróba. A festenyszemcsék vagy a vér festenyének származékai (hematogén) vagy az ugynevezett melaninból állanak. Már normális viszonyok között ugy a hám-, mint a kötőszövet tartalmaz a test bizonyos helyein festenyszemcséket, igy a bőr Malpighi-rétege, a recehártya festenyhámja. Ezen festenyezettség ugy élettanilag, azaz egészséges embernél (p. napfény tartós behatására vagy a faj szerint), mint kórosan lehet felfokozva. Igy a bőrfestenyzettség növekszik a terhesség tartama alatt főleg barna nőknél (chloasma uterium). Az egész köztakaró bronz szinü v. a cigányfaj erős festenyzettségét utánzó sötét árnyalatuvá lehet az ugynevezett Addisson-kórnál, mely a mellékvesék elfajulásával szokott társulni. A sorvadó szivizomzat is erősebb barna árnyalatot ölt. A napfény hatása alatt fejlődnek ki a bőrön a szeplők, amik nem egyebek a bőr körülirott pontjain fellépő festenyszaporodásnál. Az ugynevezett melanin-képződés módja még vitapont. Vannak ezenkivül festenyszemcsék, amelyek kétségtelenül a piros vérsejtek vastartalmu festőanyagának (hemoglobinnak) származékai, melyek szintén tartalmazhatnak vasat (ugynevezett hemosziderin), vagy vasmentesek s jegecesek is lehetnek (hematoidin). Ha a hemosziderin halál után a tetemben kénköneggel (SH2) jut érintkezésbe, ugy vaskéneg származik, amely a bélben, hashártyán szürkés vagy fekete foltokat okozhat (az ugynevezett pszeudometanozis). Az ugynevezett M. tenticularis pigmentosa vörös foltokkal kezdődő, utóbb lekorpádzó és szeplőszerü erősen festenyezett foltokat visszahagyó bőrbetegség.


Kezdőlap

˙