Mellékdolog

(res accessoria), jogi értelemben valamely más dologhoz az u. n. fő dologhoz alárendeltségi viszonyban álló dolog; amely tehát csak közvetve, csak azért tárgya valamely jogosítványnak, mert a jogviszony közvetlen tárgyához, a fő dologhoz (res principalis) bizonyos viszonyban áll. A M. fajai: a növedék (accessio), a tartozék (pertinentia) és a gyümölcs (fructus). Más értelemben M. alatt mindazt értik, ami valamely jogviszonyhoz mint előny vagy teher (commoda, incommoda) hozzájárul, p. kamat, beruházás, kezesség, zálogjog, mindaz, amit az, akinek a fő dologra igénye van, a fő dolgon kivül még követelhet. Ez az u. n. causa rei, omnis causa, járulék (l. o.).

Mellékértelem

(a nyelvészetben), valamely szónak mellékjelentése, mely gyakran valami hangulat-féle árnyalatban áll. Ilyen különösen a dicsérő, a rosszaló, a gúnyoló M., p. a hirhedett szó, mely azelőtt általában hireset, elhiresültet jelentett, később rosszaló mellékértelmet vett föl s ez mindinkább kiszorítja az eredeti jelentését. Egyes idegen néptipusokkal való képzettársulás okozza, hogy az idegen szókat gyakran tréfás, gúnyos értelemben használjuk, p. povedál (tót szó), tringol (német szó) stb. V. ö. Simonyi, A magyar nyelv (II. 148-150. l.).

Mellékes körülmények

l. Accidentalia.

Mellékezni

(ném. anlegen; ol. accostare; ang. to come alongside), tengerészek műnyelvén egy hajóval v. csónakkal egy másik hajót v. csónakot, molót v. kikötőhidat annyira megközelíteni, hogy egyik hajóról a másikra beszélni, átmászni, molo- v. kikötőhidaknál a hajóról, csónakról kiszállani lehessen. Szeles időben, hullámzó tengeren az ily megközelítés nehéz és sokszor veszélyes dolog.

Mellékfolyó

minden olyan folyó, mely nem egyenesen a tengerbe, hanem valamely nagyobb folyóba ömlik. Sokszor igen nehéz eldönteni, melyik a fő és melyik a M. A folyó hossza s a folyóviz mennyisége nem mindig dönt. A folyó egyenessége sem irányadó. Leginkább figyelembe kell venni a fő völgy helyzetét, mely rendesen részben tektonikai s igy mint a vizgyüjtő vidék fő levezető mélyedése szerepel. A folyók elnevezése természetesen nem mindig felel meg ennek a logikus kivánalomnak, de nem is mindig lehet határozottan dönteni. A M.-k a fő folyóra rendesen kellemetlen hatással vannak, mert esésük rendesen nagyobb, mint a fő folyóé és igy hozványukat a torkolatnál lerakják. A torkolatok szabályozása egyike a legnehezebb feladatoknak.

Mellékgyökér

(növ., radicella), minden olyan gyökér, mely a szárból, nem a gyökérből, oldalvást nő ki, l. Járulékos gyökér.

Mellékhajó

(ném. Tender), egy nagyobb hajóhoz vagy egy hajórajhoz, parancsnok közvetítésére és más szállítások eszközlésére beosztott kisebb hajó.

Mellékhangok

a. m. felhangok v. aliquothangok (l. o.).

Mellékhere

l. Here.

Mellékholdak

l. Udvarok.


Kezdőlap

˙