Methodius

a szlávok apostola, l. Cirill (4).

Methodus

(gör.-lat.) a. m. módszer (l. o.).

Methone

l. Modon.

Methyl

és összetételeit l. Metil.

Methymna

(most Molivo), ókori város Leszbosz sziget É-i részében; a fontosabb Mitilene miatt sohasemvirágozhatott föl.

Metianu

János, román gör. kel. püspök, szül. Zernestben (Fogaras) 1828. Atyja u. o. földbirtokos volt. Az elemi iskolákat szülőfalujában, a középoktatásban a brassói róm. kat. gimnáziumban részesült, Kolozsváron bölcsészetet hallgatott. Ezek elvégzésével teologiát hallgatott Szebenben (1847-50). Mint végzett teologus lett törcsvári főjegyző, mely állásban 1853-ig maradt, mikor Rozsnyóban pappá választották. 1858. a zernesti esperesség ügyvezetőjévé nevezi ki Saguna, később esperessé lett u. o. (1869). Mint még egészen ifju papot választották meg zsinati, majd kongresszusi taggá, az egyházügyi tanács élethossziglani tagjává. Mint zernesti esperes ezt mindenképen emelte. 1865. a kolozsvári országgyülésen mint képviselő jelent meg. 1875. a nagyváradi egyházkerület vakáriusa lett, s még ez évben aradi püspök. Az eddig elhanyagolt egyház és iskola szép virágzásnak indultak minden téren az ő vezetése mellett. Teremtett itt papi (ma több 200 000 frtnál) és tanítói (közel 100 000 frt) és ezek árvái és özvegyeinek nyugdíjalapot. Papi szemináriumot és egy tanítói internátust létesített. Alapított egy nyomdát, melyet az egyháznak ajándékozott. 1879. a vaskorona-rend középkeresztjével tüntették ki.

Metidsa

(Mitidja), jól öntözött termékeny síkság Algeriában, amely 100 km. hosszuságban és 15-20 km. szélességben félköralakban vonul el Alger városa körül. Mielőtt a franciák Algeriát megszállották volna, mocsáros és egészségtelen volt; most bőven terem gabonát, gyümölcsöt és zöldséget.

Métier

(franc., ejtsd: metyié) a. m. mesterség, ipar.

Metikál

mérték, l. Mickál.

Metil

(methyl). Egyvegyértékű pozitiv szénhidrogén- v. alkohol-gyök; képlete (CH3)I. Igen sok szénvegyületben benfoglaltatik, p. metilhidrogén a. m. metán, metilhidroxid a. m. faszesz stb.


Kezdőlap

˙