Mohammed Mirza

l. Abbasz Mirza.

Mohammed zászlaja

l. Próféta zászlaja.

Mohammera

(Mohamera), város Khuzisztán persa tartományban, 38 km.-nyire Basszorától a Karun és Satt-el-Arab összefolyásánál, mintegy 15 000 lak., igen jó kikötővel, amelyben azonban a forgalom általában csekély és csak a datolyaéréskor élénkül meg.

Mohar

(növ.), l. Muhar.

Moharendüek

mohafélék (növ., Muscineae, bryophyta), a növényországnak 2. köre, a sejtes kriptogamák egyik nagy csoportja a telepesek és edényes kriptogamák között. Amazoktól többnyire leveles száruk meg a szaporodásnak más útja-módja, emezektől az különbözteti meg, hogy száruk szerkezetében igazi edény nincs. A termésképződés is másféle. Apró fűnemü, egész éven át zöldelő füvecskék, leginkább többnyáréltüek, ritkán egynyáriak, többnyire seregesen nőnek, gyepet alkotnak. Szaporodó részök és termésök csak az évnek bizonyos szakában jelentkezik. Közönséges lombos mohák és májmohák csoportjára osztják. L. Kriptogamák.

Moharózsa

v. Mohrózsa (növ.), tulajdonképen a Rosa muscosa Ait., a százlevelü rózsa (Rosa centifolia L.) fajtája 1-11/2 m. magas, virágnyele meg a kelyhe mirigyes, mintha moha lepte volna el. A legkedvesebb és legnemesebb rózsafaj; Biflora vagyis mindig virágzó fajtájának már mintegy 40 eltérését ismerik. M.-nak (rózsabozont, fondor a Balaton mellékén) azonban a rózsa gubacsát is nevezik. Ezt a Thoditees (Cynips) rosae L. hozza létre; a vad rózsák levelén, ágán nagy piros v. zöld mohaféle kinövés. Belsejében több fás lárvakamara van. Rózsaalmának, rózsaszivacsnak és bedeguarenak is nevezik. L. Gubacs.

Moharrem

l. Muharrem.

Moháry

Gyula, kat. áldozópap, szül. Budapesten 1827 nov. 16. Gimnáziumi iskoláit itt, a bölcsészeti és jogi tanfolyamot a budapesti egyetemen és az egri érseki liceumban végezte. 1848 jun. 29. az első magyar minisztériumban segédfogalmazónak nevezték ki. Azután mint nemzetőr a szabadságharc több csatájában részt vett és honvéd huszárszázadosi rangot nyert. Orosz fogságban volt és hadi törvényszék előtt is állt. Bujdosásai közben a benedekfalvi Luby-családnál talált menedékhelyet, azután borsodvármegyei, később pesti főispáni fogalmazó lett. 1853-ban a helytartó elnökségnél, 1855. az esztergomvármegyei főnökségnél, 1856. Fejér vmegyénél, 1858. Heves vmegyénél működött magasabb rangfokozattal. 1860. Scitovszky hercegprimás az esztergommegyei papnövendékek közé vette fel és 1863 julius 27. pappá szentelte. Káplán volt Tardoskedden, 1868. nagybárkányi, 1878. varbói, 1888. perbetei plébános, mint ilyen most is működik. Sok jeles esketési beszéde önállóan jelent meg. V. ö. Zelliger A., Egyh. irók csarnoka.

Mohatra

(arab), az uzsora elpalástolására szolgáló szinleges vételügylet, mely abban áll, hogy az uzsorai hitelező a kölcsönvevőnek bizonyos dolgokat hitelben magas árban elad s azokat nyomban sokkal csekélyebb árban visszavásárolja; az eladási és vételár közötti különbözet az uzsorás haszna.

Mohave

(Mojave), mintegy 125 000 km2-nyi területet elfoglaló sziklás és homokos sivatag Kalifornia É.-amerikai állam D-i részében; a S. Bernardio választja el a Nagy-oceántól. Folyóvize, a M. a sivatag homokjában vész el. Artézi kutak ásásával és öntöző csatornákkal egy részét termékennyé tették.


Kezdőlap

˙