Monasterium

(gör.-lat.) a. m. kolostor (l. o.).

Monász

(gör.), eredetileg egység, a szónak matematikai jelentésében. Platon M. alatt eszméit érti, mint amelyek a dolgok sokaságával, különféleségével szemben egységek, dolgok sokaságát magukba foglalók. Leibniztól származik e kifejezés modern jelentése; az ő rendszerében a M.-ok oszthatatlan egyszerü szubstanciák, melyek mivolta abban van, hogy képzeterők. L. Leibniz és Monadologia.

Monasztir

1. M. (Bitola, Toli-M.), az ugyanily nevü vilajet fővárosa, vasúti végpont európai Törökországban, a Crna által öntözött mocsáros völgymedencében, amely 550 m. magas, 20 km. széles és 70 km. hosszu, 50 000 török, albán, oláh, szerb, bolgár, görög, zsidó és cigány lak., akik közt sok a szorgalmas iparos; élénk kereskedéssel. M. osztrák-magyar konzul székhelye.

2. M. (Misztir) város Tuniszban, a Hammamet-öböl D-i partján, 7000 lak., körfalakkal, környékén szép olaj- és pálmaültetvényekkel. M.-t az antik Ruspinának tartják.

Monbuttu

(Mangbattu), a nuba népekhez tartozó néptörzs Közép-Afrikában, az É. sz. 3-4o közt, a Nilus vizválasztóján tul az Uelle felső vidékén. Területüket, mely É-ra a niam-niamok területével határos, 12 000 km2-re teszik, a lakosság számát Schweinfurt tanár egy millióra becsüli. A M.-k bőrszine hasonlít a darált kávé szinéhez. Az arc alakja a semi tipusra emlékeztet. A ruházatot fügefa festett kérgéből készítik, a szövet ismeretlen előttük. Az asszonyok majdnem teljesen meztelenül járnak, de egész testüket befestik. Fegyverük a pajzs, dárda, íj és nyíl, továbbá tőr v. sarlóalaku kés. Mint kovácsok Közép-Afrika majdnem minden népeségeit fölülmulják. A vasat maguk állítják elő, rezet D-ről kapnak. Fafaragásuk magas fokon áll, készítenek pajzsokat, dobokat, székeket, lemezeket és nagy csónakokat. Igen kiválóak a fazekaik, kivált a vizes palackjaik. A M.-k ügyes szakácsok, legkedvesebb eledelük az emberhús, melyhez bizonyos tésztanemüt fogyasztanak. Háborut indítanak a szomszédok ellen, azon egyetlen célból, hogy embert zsákmányolhassanak. Kannibálizmusuk mellett is a M.-k a kultura magasabb fokán állanak, mint szomszédjaik és korlátlan többnejüség mellett is igazi hajlammal viseltetnek a házasfelek egymáshoz. V. ö. Schweinfurth, Im Herzen von Afrika (Lipcse 1875); Junker a Petermann's Mittheilungen 1881. és következő évfolyamaiban.

Moncalieri

(ejtsd: monk-), város Torino olasz tartományban, a Po és vasút mellett, (1881) 3472, mint község 11 379 lak., 400 m. magasban fekvő királyi kastéllyal, amely Viktor Emánuelnek volt kedvelt lakóhelye. M. az antik Testona helyén épült.

Monceau

l. Duhamel du Monceau.

Moncenisio

l. Mont-Cenis.

Moncey

(ejtsd: monszé) Bod Adrien Jeannot de M., Conegliano hercege, francia tábornagy, szül. Monceyben (Besançonnál) 1754 jul. 31., megh. Párisban 1842 ápr. 20. Az 1793-94. években különösen ÉNy.-Spanyolországban harcolt, ahol megadásra kényszerítette Biscayát és vidékét és megkötötte - mint dandárparancsnok - a san sebastianói fegyverszünetet. Azután Bonaparte alatt vezényelt, akit brumaire 18. is támogatott. 1800. részt vett a Marengo és Roveredo mellett vívott csatákban, 1804. Napoleontól a marsalbotot, 1805. pedig a voneglianói herceg címét és rangját kapta. 1808 óta Spanyolországban harcolt; bevette Pampelunát és Madridba kalauzolta József királyt, de azután Valnecia és később Saragossa előtt kudarcot vallott. Napoleon lemondása után M. XVIII. Lajos pártjára állott, aki őt pairré tette, de mert a Ney fölött itélendő hadi törvényszék elnökségé elvállalni vonakodott, kegyvesztéssé lett, rangjától megfosztatott és három havi fogságot kellett szenvednie. 1817. XVIII. Lajos azonban újra pairré tette és a IX. hadosztály élére állította. Az 1823. spanyol hadjáratban M. különösen Kataloniában harcolt, ahol Mina felkelő vezér csapatait megadásra kényszerítette. 1833. a rokkantak palotájának kormányzója lett. V. ö Ambert, Notice historique sur le maréchal M. (Páris 1842).

Mocrieff-féle lövegtalp

Föltalálója Moncrieff angol kapitány. Célja a mellvéd fölött ellőni, anélkül hogy az oldalak felé való lövés lehetőségét megszüntetné és pedig oly módon, hogy a kiszolgáló legénység az ellenséges lövedékektől védve legyen. Főbb részei: a talp, az emelő szerkezet és a keret; töltéskor az egész löveg lesülyedt annyira, hogy a legénység az ellenséges lövedékektől fedezve végezhette munkáját, aztán az emelő szerkezet segítségével felemelték ismét oda, ahol lövéskor lennie kellett. Az irányzás vagy a közönséges, vagy tükör irányzékkal történt.

Moncton

(ejtsd: mönktn), város Kanada Új-Brunswick tartományában, a Peticondias és vasút mellett, 9000 lakossal, lokomotivgyárral és marhaexporttal.


Kezdőlap

˙