Msh.

természetrajzi nevek után Marsham Tamás (megh. 1819.) angol entomologus nevének rövidítése.

Msidi országa

másként Msiri országa, 1. katanga (2).

M. sin.

az olasz mano sinistra (bal kézzel) rövidítése.

Mszta

414 km. hosszu folyó Tver és Novgorod orosz kormányzóságokban. A Msztino (12,3 km2) nevü tóból folyik ki, eleinte ÉNy-nak, azután DNy-nak tart és az Ilmen-tó É-i végébe torkollik. Egész hosszában hajózható.

Msztiszlavl

az ugyanily nevü járás székhelye Mohilev orosz kormányzóságban, a Vechra partján, (1893) 8799 lak., gabonakereskedéssel, szeszégetőkkel. M. egykoron egy kis orosz fejedelemségnek volt fővárosa.

mt.

a métertonna rövidítése.

Mtesza

az afrikai Uganda birodalom királya, birodalma a Viktoria-Njanza-tó É-i partjain terül el; vendégszeretően fogadta az európai utazókat (Speke, Grant, Baker, Stanley, stb), de legkivált Mackay angol misszionáriust, kinek a keresztény vallás hirdetését és terjesztését is megengedte. 1884 okt. 10. halt meg; utódja Mvanga lett.

M. Tr.

latin állatnevek után Müller János (1. o.) és Troschel Hermann Ferenc (1. o.) neveinek rövidítése, akik együtt a halakról (Horae ichthyologicae, Berlin 1845-49) és a tengeri csillagokról (System der Asteriden, Braunschweig 1842) munkát irtak.

Mu'allakát

1. Mo'allakát.

Muata Jamvo országa

(Mutiamvo vagy Matiamvo országa), néger ország Afrika Ny-i részében, a D. sz. 6° és 11° s a K. h. 18° és 240° között. Biztosan megállapítható határai nincsenek, mivel számos hűbéres területből áll, amelyek néha-néha magukat önállókká teszik. Területét 540 000 km2-re becsülik, 2 millió lak., akik nagyobbára lundák v. kiokok. A M. hullámos felföld, amelynek talaja nagyobbára laterit; ezért csak a vizek mentén vannak erdők, egyebütt a földet óriási fű takarja. A folyók számosak; nagyobbára É-nak folynak a Kuagoba, főképen pedig a Kasszaiba (Kuilu, Loange, Lulua stb). a maniok és köles a fő kenyértermékek. Háziállatokul csupán kecskéket és tyúkokat tartanak. Az ország uralkodója, aki a Muata Jamvo címet viseli, abszolut hatalommal rendelkezik és nemcsak alattvalóit sanyargatja, hanem az átutazó karavánokat is lehetőleg megsarcolja. Fővárosát, Musszumbát, időnként egyik helyről a másikra teszi át, de vele mindig a Lulua két mellékvize, a Kallandsie és Luisza közt marad. Az európai utazók, akik benne megfordultak, voltak: Pogge 1876., Buchner 1880., Pogge és Wissmann 1881. Jelenleg M. részint a portugál, részint a Kongo-állam hatalmi körébe tartozik. V. ö. Pogge, Im Reiche des Muata Jamvo (Berlin 1880); Wissmann, Wolf, von François és Müller H., Im Innern Afrikas (Lipcse 1891).


Kezdőlap

˙