Naftionsavak

naftilaminszulfosavak. Eddigelé 14 izomer naftilaminszulfosav ismeretes, amelyeknek közös tapasztalati képlete C10H6(NH2).SO3H. A füstölgő kénsavnak a-naftilaminra való hatásakor képződő naftilaminszulfonsavat hivják tulajdonképen naftionsavnak, mely fehér fényló kristályos test; hideg vizben és alkoholban ugyszolván oldhatatlan, forró vizben azonban könnyen oldódik. Oldata erősen fluoreszkál. A naftionsavnak sói is ismeretesek, ezek vizben többnyire oldódnak és oldataik erősen fluoreszkálnak.

Naftoesavak

E vegyületek ugy vezethetők le a naftalinból (C10H8), ha abban egy hidrogénatomot a karboxil (COOH) csoporttal helyettesítünk. Igy 1. az a-naftoesav C10H7.COOH akkor képződik, ha a-ciánnaftalint nátriumhidroxid borszeszes oldatával 160°-on elszappanosítjuk. Finom tűkből álló kristályos test, op. 160°; forró vizben igen nehezen, de forró alkoholban igen könnyen oldódik. Egybázisu sav. 2. b-naftoesav C10H77.COOH az előbbenihez hasonló módon kapható b-ciannaftalinból. Forró vizből fénylő tűalaku kristályosban válik ki, amelyek 182°-on megolvadnak. Egybázisu sav. Báriumhidroxiddal való melegítéskor mind a kettő naftalinra és széndioxidra bomlik szét.

Naftakinonok

(naphtochinonok). E szénhidrogén-származékok ugy vezethetők le a naftalinból (C10H8), ha abban két hidrogén-atomot két oxigén-atommal helyettesítünk (l. Kinon). Igy 1. az a-naftokinon C10H6O2 akkor képződik, ha a naftalinnak jégecetben való oldatát krómsavval oxidáljuk. E vegyület alkoholból nagy sárgaszinü táblákban válik ki; op. 125°, de már 100° alatt szublimálódik; salétromsav ftálsavvá oxidálja és redukció folytán a-naftohidrokinon C10H6(OH)2 képződik belőle. 2. a b-naftokinon C10H6O2 előáll akkor, ha az amido-b-naftolt C10H6(NH2)OH higított kénsavval és káliumbikromáttal, vagy ha ferrikloriddal oxidáljuk. Vörös tűalaku kristályos test, amely 115-120° között elbomlik, a nélkül hogy megolvadna.

Naftol

(naphtol). Az aromás vegyületek csoportjába tartozó szénvegyület, mely ugy származik a naftalinból, mint a fenol a benzolból; vagyis ha abban 1 hidrogénatomot hidroxilgyökkel pótolunk; képlete tehát C10H7.OH. A hidroxilgyök helyzete szerint megkülönböztetünk a- és b-N.-t. Az a-N. az a-naftalinszulfonsavnak káliumhidroxiddal való összeolvasztása útján készül. Fénylő tűalaku, a karbolsavhoz hasonló szagu test, mely 95°-on megolvad és 278-280°-on forr. Forró vizben is igen nehezen oldódik: de éter vagy borszesz könnyen oldja. Vizes oldatából a ferriklorid ibolyaszinü pelyheket választ ki. Gyógyszernek használják. A b-N. hasonló módon készül a b-naftalinszulfonsavból. Apró levélkéből áll; forró vizben könnyen oldódik és oldata ferrikloridtól zöldes szinü lesz. Op. 122°, fp. 286°. A N. magaviselete a kémiai átalakulásokban a fenoléhoz és ennek homologjaihoz nagyon hasonló. Igy salétromsav behatására di- és trinitro-N.-ok képződnek, melyek a fenol nitroszármazékainak felelnek meg. E nitroszármazékokból redukció révén a megfelelő amido-N.-ok jönnek létre. Koncentrált kénsavval melegítve naftolszulfonsavvá lesz stb.

Naftolkék

mesterséges kékszinü festék, mely dimetilfenilendiamin és a-naftol egymásra hatása révén képződik; képlete:

[ÁBRA]

A kelmefestésben használják.

Naftolsárga

l. Mandarinsárga.

Nagá

indiai gyüjtő elnevezése az Asszamban élő hegyi törzseknek, amelyekhez a kacsari és a manipuri, meg a kuki és kacsin népeket is hozzászámítják. A tulajdonképeni N.-törzs két fő csoportra: a nyugatira és a keletire oszlik; legismertebb az angami és az ao törzs, meg a velük rokon kacsá vagy empéo, mig e kettő közt a lhota vagy lohita (l. o.) nép lakik. Bár a N.-törzsek nyelvükben különböznek, mégis ugyanazon népcsalád tagjai, mely a tibetiek és a birmaiak közt áll. Harcias, civódó törzsek, veszedelmes embervadászok, s minden falunak megvan a saját koponyafája; aki egy fejet szerzett, arcát és mellét tetováltathatja; a nők ellenben csak felső combjaikat tetoválják.

Nagaipattam

(Nagaipattan), l. Negapattan.

Nagajka

v. nogajka, az orosz kozákok ostora, melyet a nogájoktól (l. o.) vettek át; rövid, hüvelykujjvastagságu nyélre erőstett csomó vékony szíj.

Nagari

a. m. Devanagari (l. o.).


Kezdőlap

˙