Nebraska

1. N. vagy Platte-river, 2445 km. hosszu mellékfolyója a Misszurinak É.-Amerikában. Colorado államban a Rocky-Mountainsben ered, kanyargós folyásában számos sellőt alkotva átfolyik Wyomingon, N.-államban North-Fork néven fölveszi D-i forrásfolyóját a Paducát, vagyis South-Forkot és több termékeny szigetet alkotva, Omahától D-re 25 km.-nyire a Misszuriba torkollik. Iszapos vize oly sekély, hogy az év nagy részében még csónakokkal is nehezen járhatni rajta. - 2. N., az É.-amerikai Egyesült-Államok egyike D.-Dakota, Iowa, Misszuri, Kansas, Colorado és Wyoming közt 200 740 km2 területtel, (1890) 1,058,910 km2-re 5 lak. Mindenütt sík és hullámos föld, amelynek alapja harmadkori képződményekből áll. A krétaképződmények a legkeletibb negyedét, a szénformáció a DK-i szögletét foglalja el. Nagyobb részét a N. és mellékvizei öntözik; É-on folyik a Niobrara, DNy-on a Republican, K-i határa a Misszuri. A fő foglalkozás a földmivelés és állattenyésztés. Az évi mezőgazdasági termelés értéke: kukorica 21 millió dollár, búza 8, széna 5, zab 4 millió; ezekhez járulnak még az árpa és burgonya. Jelentékeny még a gyümölcstermelés; cukorrépát is évenkint nagyobb mennyiségben termesztenek. A szarvasmarhatenyésztés jelentékeny. A széntermelés évenkint több mint 3000 dollárt képvisel. N. 91 countyra oszlik; fővárosa Lincoln, de sokkal nagyobb Omaha. A törvényhozó testület 33 szenátorból és 100 képviselőből áll. A kongresszusra 6 képviselőt küld s az elnökválasztásnál 8 szavazata van. N. része volt Louisianának (l. o.). Nagyobb mértékben 1850. kezdték gyarmatosítani. Territoriummá 1854 máj. 30. a Kansas-Nebraska-bill tette. 1867. állammá emelték. 1875 okt. 12. új alkotmányt adott magának. V. ö. Harrison Johnson, Hist. of N. (Omaha 1880); True, Hist. and civil government of N. (Tremont 1892).

Nebraska-city

Otoe county székhelye Nebraska államban a Misszuri mellett, Omahától 60 km. D-i távolságra, (1890) 11 494 lak., gabona- és szarvasmarhakereskedéssel.

Nebthot

l. Nephthys.

Nebukadnezar

(Nebuchadrezar, Nabukodonozor), bibliai alakja a babiloniai Nabukudurruszur (Nebo isten óvja...) névnek, melyen több babiloniai királyt hivtak. Legnevezetesebb volt II. N. (Kr. e. 604-562.), Nabopalasszar fia, aki Necho egyiptomi királyt Karchemis mellett megverte, Sziriát és Palesztinát elfoglalta, 586. Jeruzsálemet Salamon templomával földúlta s a zsidókat az u. n. babiloniai fogságba vitte. Hadjáratairól nem maradtak fenn ékirásos táblák, de Babilonban fölállított remek épületeiről több tudósításunk van. V. ö. Strassmaier, Inschriften von Nabuchodonosor (Lipcse 1889).

Nebul

bolgár város, l. Nikopoli.

Nebula

(lat.) a. m. köd.

Nebuláris elmélet

a neve azon föltevésnek, melyből Kant a naprendszer keletkezését magyarázza. L. Kant-Laplace-féle elmélet.

Nebulo

(lat.) a. m. szeleburdi, semmirekellő; tréfás elnevezése az iskolás gyermekeknek.

Nec aspera terrent

(lat.) a. m. a bajok sem rémítnek; a Guelf-rend jelmondata.

Nécessaire

(franc., ejtsd: neszesszer) a. m. szükséges, szükséglet, különösen pedig munkaszekrényke varróeszközökkel; továbbá utazószekrény toilette-és egyéb készletekkel; kávés, teás edényke.


Kezdőlap

˙