Nekroszkópia

(gör.) a. m. hullaszemle (l. o.).

Nekrotomia

(görög), az a sebészeti operáció, mellyel az elhalt és a szervezettől különvált csontdarabot (sequester) eltávolítják. Más neve: sequestrotomia. L. Csontfenésedés.

Nektár

l. Ambrózia.

Nektarina

(növ.) a. m. simahéju őszi barack.

Nektarium

(növ.), l. Mézfejtő.

Nélaton

(ejtsd: ton) Ágost, francia sebész, szül. 1807 jun. 17., megh. Párisban 1873 szept. 21. Párisban orvostudományokat hallgatott 1836-ig, aztán több kórházban mint sebész működött s egyúttal az egyetemre is habilitáltatta magát. 1851. a sebészeti klinika rendes tanára, 1866. a császár udvari orvosa lett, ki őt 1868. szenátornak is kinevezte. N. különösen a húgykő-operációkat végezte nagy sikerrel. Irta: Traité des tumeurs de la mamelle (Páris 1839); Parallele des divers modes opératoires dans le traitement de la cataracte (u. o. 1850); De l'influence de la position dans les maladies chirurgicales (u. o. 1851); Éléments de pathologie chirurgicale (2. kiad. u. o. 1867-85).

Nélaton-féle katéter

l. Katéter.

Neleus

Kretheus (tulajdonképen Poseidon) és Tyro fia, Pelias ikertestvére volt; anyjuk mindkettőjüket kitette, s a két gyermeket pásztorok találták meg s nevelték föl. Kretheus halála után a két iker összeveszett Jolkos birtoka fölött, s N. elűzetvén, Messzeniába vonult, hol Pylost építette. Itt Heraklesszel keveredett civódásba, mert nem akarta neki Iphitos meggyilkolását megbocsátani; Herakles ezért N. összes gyermekeit, Nestort kivéve, agyonverte. N. még az arkádiabeliekkel és Augeias (l. o.) királlyal is harcolt; Pausaniasban (Korintus mellett) halt meg; utódait, a Nelidákat, a Heraklidák kiűzték Messzeniából; nagy részük Athénbe ment.

Nellemann

János, dán miniszter, szül. Koppenhágában 1831 nov. 1. Jogi tanulmányainak befejezése után 1859. a kopenhágai egyetemen jogtanár, majd a dán főtörvényszék rendkivüli tanácsosa lett; mint a dán országgyülésnek tagja 1875-ben. Estrup minisztériumában igazságügyminiszteri tárcát vállalt és egyszersmind Izland minisztere lett.

Nellerto

Llorente (l. o.) spanyol történetiró álneve.


Kezdőlap

˙