Nightingale

Florence, angol betegápolónő, szül. Firenzében 1820 máj. Kiváló szeretettel tanulmányozta a kórházakat s a betegápolást, majd Párisban az irgalmasok, s Kaiserswerthben a diakonus-nők kórházában maga is betegápoló lett. Ezután egy londoni (nevelőnők számára épült) kórház élére állt, melyet mintaintézetté alakított át. A krimi háboru idejében N. először Skutariba, aztán Balaklavába ment, hol a katonai kórházakat hozta rendbe; az angolok később 50,000 font sterlinget Nightingale-Fonds) gyűjtöttek össze, melynek kamatait a londoni Szt. Tamás-kórház kibővítésére fordították. N. tapasztalatait megirta: Notes on hospitals (London 1859); Notes on nursing (u. o. 1860); Notes on the sanitary state of the army in India (u. o. 1863); Notes on lying-in institutions (u. o. 1871); Life or death in India (u. o. 1874).

Nigidius

teljes nevén Publius N. Figulus, Cicerónak egyik kortársa és barátja, szül. Kr. e. 98., megh. 44. Sokféle tudományággal foglalkozván, egyebek közt korán belemerült az asztrologikus és misztikus todmányokba (pythagoraeismus, astrologia, mantika és divinatio). A jóslással nemcsak elméletileg foglalkozott, hanem gyakorlatilag is. Renkivül sokat irt (2 könyv »de extis« és »de auguriis«; 19 könyv »de diis«; 28 könyv »de sphaera« és »de animalibus«). Kimerítő monográfiát Hertz irt róla.

Nigisszár

l. Nikszár.

Nigjar

hanym, török költőnő, leánya a magyar származásu Oszmán pasának, szül. 1862. Korán férjhez ment, és családi boldogságában csalódva, költeményekben öntötte ki szive keserveit. Afsus címen két kötet költeményt adott ki, melyekben az igaz szenvedély és a valódi költői ihletettség hangján szólal meg. nyelve zengzetes és verselése szabatos. Költeményei közül többet fordítottak le franciára; magyarra Kunos I. fordított le néhányat.

Nigra

Konstantin gróf, olasz államférfiu, szül. Ivreában 1827 jun. 12. 1848. egyetemi hallgató létére belépett a hadseregbe és kitüntetéssel hacolt Santa Lucia és Rivoli mellett. Azután Azeglio miniszterelnök figyelmét vonta magára egy pályaművével, aki őt a külögyminisztériumban állással kinálta meg. 1855. Viktor Emanuel királyt és Cavourt kisérte Párisba és Londonba. Részt vett a párisi béke-kongresszusban is, szintugy az 1859-iki zürichi békealkudozásokban. Ugyanebben az évben a szárd kormány Párisba küldötte követnek és ebben az állásban III. Napoleon és nejének bizalmát érdemelte ki. A császárság bukása után is megmaradt Párisban, 1876. azonban Minghetti bukása után Szt.-Pétervárra, 1882. Londonba, 1885. pedig Bécsbe küldték követnek, ahol mai napig is mint nagykövet szolgálja hazáját és a hármas szövetség fenmaradása körül buzgólkodik. 1882. grófi rangra emelték, 1890 dec. 4. pedig szenátorrá nevezték ki. 1896 máj. részt vett Budapesten a milleneumi kiállítás megnyitásában és a külföldi diplomaták tiszteletére rendezett banketten (máj. 6.) ő mondotta mint a diplomáciai kar doyenje az első tósztot a királyra és hazánkra. N. irodalmilag is működött; munkát irt az olasz nyelvjárásokról és népköltészetről és kiadta a Glossae hibernicae veteres (Páris 1869) c. munkát, melynek kéziratát Torinóban őrzik.

Nigrini

Jónás. régi magyar térképész, kinek élettörténetét nem ismerjük. Csak egy térképe maradt, Teschen hercegség rajza 1724-ből, midőn a címlap szerint N. ott tanár volt. Emlékezetben maradt, hogy ezt a térképet eltiltották és a szerzőt száz arany birsággal sujtották. A térkép ennélfogva igen ritka, egy példányt a bécsi közös hadügyminisztérium levéltárában őriznek.

Nigritia

(lat.) a. m. feketeség; nigrities cutis, l. Melaszma.

Nihad pasa

eredetileg Bilinski Szeverin lovag, török államférfiu és hadvezér, szül. Lembergben 1815., megh. Konstantinápolyban 1895 márc. 14. Ifju korában Smolka és Ziemialkowski oldalán hazájában szerepet játszott és tagja volt az 1848-iki osztrák birodalmi gyülésnek. 1949. Törökországba menekült, hol a katonai pályán egészen a tábornoki rangig emelkedett. Az 1878-iki orosz-török háboruban mint Abdul Kerim főparancsnok táborkari főnöke működött. A háboru után császári biztos minőségében Szófiába került, hol Battenberg Sándor bizalmát vívta ki. Nejétől, egy Sandison nevü angol nőtől, több gyermeke született; legidősebb fia, Bilinski Alfréd, a bukaresti török követségnél van alkalmazva.

Nihil

vagy röviden nil (lat). a. m. semmi. N. ad rem, nem tartozik a dologra; N. Humani a me alienum puto, l. Homo sum, humani nihil a me alienum puto; N. in intellectu, quod non ante in sensu, semmi sem jut tudomásunkra, hacsak előbb érzékünk által fel nem fogjuk (az empirizmus és szenzualizmus alaptétele); N. Probat qui nimium probat, semmit sem bizonyít, aki igen sokat bizonyít.

Nihilisták

a nihilizmus (l. o.) tagjai.


Kezdőlap

˙