Nivellálás

a geologiában a viz mekanikai munkájának ama végeredménye, mely szerint az egyik helyen rombol, a másik helyen épít és igy egyrészről hegyeket hord le, másrészről mélyedményeket, völgyeket tölt ki, vagyis megszünteti a földfelületen az egyenetlenségeket. - N. a technikában, l. Hármszögelés és Szinezés.

Nivelles

(ejtsd: nivel, Nyvel), város és az ugyanily nevü járás székhelye Brabant belga tartozmányban, a Thienne mély és nedves völgyében, vasút mellett, (1890) 10,642 lak., cikoria-, csipkekészítéssel, dohány- és festékgyártással, pamut- és gyapjúszövéssel; nagy gyárral a vasúti felszerelések számára. A szt. Gertrudról elnevezett román ízlésü tempoloma mind régisége, mind architekturája szempontjából Belgium egyik legérdekesebb épülete. 645. Iduberge, Landeni Pipin felesége alapította, 1048. újra fölépítették, amikor IX. Leo pápa szentelte föld; érdekes egyházi kincsei közül a legkiválóbb a szt. Gertrud ereklyéit tartalmazó ereklyetartó. Eredetét azon nemesi apácakolostornak köszönheti, amelyet Landeni Pipin felesége 645. alapított.

Nivernais

(ejts: niverne), Franciaország egykori tartománya 640,000 ha-nyi területtel, Nevers fővárossal. Belőle alakították a mai Nievre departement-t. A N.- csatorna a Szajnát és Loiret köti össze az Yonne és Aron közvetítésével.

Nivernais hercege

l. Nevers.

Nivôse

(franc., ejtsd: nivóz), a francia forradalmi naptár negyedik hónapja L. Naptár negyedik hónapja. L. naptár (XII. köt. 1003. old.)

Nix

(ó-felném. nihlus, középfelném. nixe, angolszász nicor, ó-izlandi nykr, dán nök), a német és skandináv mitologiában a vizi szellemek egy faja. A N.-ek majd férfi-, majd nőalakban tünnek fel, magukhoz csábitgatják az embereket, akiket azután a vizbe húznak.

Nixdorf

falu Schluckenau (ettől 8km.-nyire) cseh kerületi kapitányságban, vasút mellett, (1890) 6704 német lak., acél-, műiparáru-, mesterséges virág- és selyemszalag-készítéssel; fémipariskolával.

Niza

200 km. hosszu jobboldali mellékfolyója a Turának Perm orosz kormányzóságban. A Nejva és Rjezs összefolyásából keletkezik és Irbit városáig 140 km.-nyi hosszu vonalban hajózható.

Nizám

(arab) a. m. rend; igy nevezik a török hadseregben a rendes sorkatonaságot, megkülönböztetésül a tartalék- és népfölkelő-katonaságtól.

Nizám al-Mulk

(arab) a. m. az állam rendje, azaz: rendezője; díszneve volt Haszan b. Ali, Alp arszlán (1063-72) és Meliksah (1072-92) szeldsuk szultánok hatalmas vezérének. N. egy persa földmivel fia volt, ki a tisztviselői pályára lépvén, 30 évre terjedő kormányzása alat a szellemi élet ébresztése, kozhasznu és tudományos intézetek teremtése által sok érdemet szerzett. Nevéhez fűződik az iszlám legnevezetesebb főiskolájának, a Nizámijga-nak alkotása (1067) Bagdadban; ez iskola sok ideig az iszlám szellemi életének középpontja volt. N. Meliksáh szultán utódjául Barkiarok herceget szemelte ki, mig Turkhan Khatun, az uralkodó szultán felesége, saját fiának Mahmudnak kedvezett. Turkhan Khatunnak sikerült az agg N. kegyvesztését és 1092-ben egy aszaszin felbérlése által legyilkoltatását előidézni.


Kezdőlap

˙