Noble

angol aranypénz, melyet 1343-1550. vertek; az aranyak (ducatus) helyett forgott, értéke 1/3 font sterling volt. Némelyiknek képes felére hajót (Ships-N.), másokéra rózsát vertek.

Nobles

county Minnesota É.-amerikai államban, 1865 km2 területtel, 5000 lak., Worthington székh.

Noblesse

(franc.,) a. m. nemesség, továbbá nemes magaviselet és gondozásmód; N. oblige a. m. a nemesség kötelez, kötelességeket szab az ember elé cselekvésben és magaviseletben, vagy más szóval: az embernek rangjához mérten kell magát viselni.

Noce

az Adige jobboldali 80 km. hosszu mellékfolyója D.-Tirolban. A Rhäti-Alpokban, a Cima Presanella É-i tövénél a Tonal-hágón ered; eleinte ÉK-nek folyik a keskeny Val di Solen keresztül; Cles helységgel szemben fölveszi a Novellát és D-nek fordul a Val di Nonba; a Mezzolombardo nevü síkságon hatalmas töltések közt folytatja útját és San Michelével szemben torkollik. Felső és alsó völgye egyaránt termékeny, de a Val di Sole zordabb és vadregényesebb. A selyemhernyótenyésztés a Val di Nonban mindenütt, a Val di Soleban csak az alacsony részeken található; éppen ugy a szőllőtermés is. Az előbbinek fő helye Cles, az utóbbié Malé. A középkorban e völgy állandó viszálykodás tárgya volt a tiroli grófok és trienti érsekek közt, amely utóbbiak végre mégis megtartották.

Nocera dei pagani

(Nocera Inferiore), város Salerno (ettől 12 km.-nyire) olasz tartományban, a Sarno és vasút mellett, 15,860 lak., posztó-, vászonszövéssel, sajtkészítéssel. N., az antik Nuceria, egykoron a régi rómaiaknak volt nyaraló helye; most nagy kiterjedésü helység, amely elnyulik Nocera Superioreig (6890 lak.), amely mellett egy régi erősség romjai láthatók, ahol VI. Orbán pápa 6 hónapi ostromnak volt kitéve.

Nocera Umbra

város Perugia olasz tartományban, az apennin Ny-i lejtőjén, a Tina és vasút mellett, 1400, mint község 6570 lak., XV. századbeli érdekes freskókkal díszített templommal; közelében a XV. század óta ismeretes ásványvizforrások és fürdőhely van, N. az antik Nuceria Camellaria.

Noctambulus

(lat.) a. m. alvajáró. l. Alvás, holdkórosság.

Noctua

l. Éjjeli lepkék.

Nocturnum officium

(lat.). kolostorokban az éjjel végzendő imák. L. Horae cononicae.

Nodier

Károly Emánuel, francia iró, szül. Besançonban 1780 ápr. 29., megh. Párisban 1844 jan. 27. Első regényében (Stella ou les proscrits, 1802) Rousseaut utánozta, a másodikban pedig (Le peintre de Salzbourg) Geothe Werther-jéből merített. Időközben egy royalista irányu ódájáért (La Napoléone, 1802) kénytelen volt Svájcba menekülni, aztán Laibachban a Télégraphe illyrien szerkesztője és városi könyvtáros volt. 1815. Párisba tért vissza s szalonja a fiatal romantikusok gyülőhelye volt; ekkor a Journal des Débats és a Quotidienne munkatársa, majd az Arzenál könyvtárőre s 1834. az akadémia tagja lett. Regényeiben sok a fantasztikus és természetfölötti elem, de e mellett mély érzelem és költői kedély is nyilatkozik bennük; nevezetesebbek: Thérese Aubert (1819); Souvenirs de jeunesse (1822); La fée aux miettes (1832); Roi de Bohęme et see sept châteaux (1830) stb. Sokat irt a francia nyelvről is: Dictionnaire universel de la langua française (2 köt., 1823); Notions élémentaires de linguistique (1834). Nagy hatást tett még: Ręveries littéraires, morales et fantastiques (1832) és Souvenirs, épisodes etc. pour servir á l'histoire de la révolution et de l'empire (1831). Levelezéseit (1876) Estignard adta közre. V. ö. Mennessier-Nodier, Charles N. (Páris 1867).


Kezdőlap

˙