Oswaldtwistle

(ejtsd: oszvaldtvisszl), város Lancaster angol grófságban, a West-Ridingban, Blackburn mellett (1891), 13,296 lakossal, pamutiparral.

Oswego

(ejtsd: oszvigo), az ugyanily nevü county (2688 km2 ter., 80,000 lak.) székhelye New-York É.-amerikai államban a Senca és Oneida összefolyásából eredő O. torkolatánál, az Ontario-tó és vasút mellett, (1890) 21,842 lak., óriási keményítőgyárral, nagy malmokkal, vasöntéssel, vasúti kocsi és felszerelések készítésével, jelentékeny sörgyártással, gyapjuszövőkkel, igen élénk kereskedéssel, amelyet előmozdít, hogy az O. torkolatát mesterséges kikötővé tették. A rendesen épült város egyike az állam legszebb városainak. Fölvirágzását főképen a O.-csatornának köszöni, amely az Erie-csatornával köti össze.

Oswestry

(ejtsd: osszesztri), város Salop angol grófságban, termékeny vidéken, (1891) 8496 lak., gyapot- és lenszövéssel, meg posztógyárral; van kőszénbányája, baromvásárai látogatottak.

Oswiecim

város Galiciában, l. Auschwitz.

Osymandias

félig mesés egyiptomi király, aki sziliciai Diodor szerint 400,000 főnyi hadsereg élkén megtámadta Ázsiát és győzedelmes fegyvereivel egészen Baktrianáig hatolt; a hagyomány az ő nevével hozta összefüggésbe a régi egyiptomiak számos nagy szabásu épületét.

Oszada

kisközség Liptó vármegye rózsahegyi j.-ban, (1891) 1185 tót lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral; van fagyapjugyára, műfürésze s mesterséges haltenyésztése. Hozzá tartozik Koritnica (l. o.) fürdő.

Oszágok

(a. m. csontemberek), É.-amerikai indus törzs, a sioux nyelv csaldjából, mely most az Indus-territoriumban lakik; számuk mintegy 4000. Ügyes tolvajok, s az Egyesült-Államok kormánya hiába fárad, hogy az O.-at kóborló, vadász életmódjukról leszoktassa; azelőtt Arkansas és Misszuri államokban az u. n. O. kerületében laktak, melyet az Osage folyó szel át.

Oszaka

(régebben Naniva), Japán egyik legjelentékenyebb városa a fő sziget DNy-i partján, 53 km.-nyire Kiotótól, a róla elnevezett öbölnél, a hajózható Jodogava torkolata mellett, csatornáktól átszelt síkságon (1890) 473,541 lak. O. a japáni belső forgalom egyik legjelentékenyebb középpontja; élénk kereskedelmének fő cikkei a rizs és szake, továbbá Kioto, Nagoga és más közeli városok ipartermékei. Mivel kikötője sekély, a külsőkereskedelemre nézve nincs jelentősége. Fő- és legélénkebb forgalmu utcája: Szinszaibasi számos üzlettel; szinházai és vendéglői miatt említésre méltó: Dotombori nevü utcája is. A város ÉK-i részében láthatók a Taiko szama ltal épített erősség romjai. Velök szemben van a pénzverő, európai ízlésben épített ház. A templomok közül a kiválóbbak; a Temodsi, Hongandsi, Tendsinszama és Ikudama no Dsindsa szép kerttel.

Ó-szászok

ellentétben az angol-szászokkal, az északi Németországban lakó alnémet nyelvü törzsek. Ó-szász nyelven van irva a Heliand (l. o.) cimü epikus mű. L. még Német nyelv.

Oszcilláció

(lat.) a fizikában a. m. rezgés. A matematikában oszcillácló v. ingadozónak az oly végtelen sorokat mondjuk, hol az első tagból, az első két tag összegéből, az első három tag összegéből stb. képezett sorozatnak nincs meghatározott határértéke. Ilyen sor p. a következő:

1-1+1-1+1-1+...

hol a mondott sorozat tagjai rendre

1, 0, 1, 0, 1, 0...

Ha ellenben valamely sorra vonatkozólag a mondott módon képezett sorozatnak valamely meghatározott véges vagy végtelen határértéke van, ugy a sort konvergensnek, illetőleg szorosabb értelemben divergensnek mondjuk. Az oszcilláló és a szorosabb értelemben divergens sorokat közös néven tágabb értelemben divegenseknek mondjuk.


Kezdőlap

˙